Πολιτική

Λίστες Πέτσα / Σύσσωμη η απαίτηση για εξεταστική επιτροπή

——-

Σύγκλιση απόψεων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ  • Τσίπρας: «Η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;»

Σε δύσκολη θέση έρχεται πλέον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα μιας σειράς επιλογών της που έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα και έχουν οδηγήσει σε σφοδρές αντιδράσεις τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «λίστας Πέτσα», με την κυβέρνηση να χρηματοδοτεί δις, με αυθαίρετο τρόπο (χωρίς ξεκάθαρα και αντικειμενικά κριτήρια) και αφειδώς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αποκλείοντας ταυτόχρονα (ή δίνοντας πολύ λιγότερα χρήματα) σε άλλα ΜΜΕ, που ενδεχομένως δεν ήταν της αρεσκείας της: μια υπόθεση που έκανε την αντιπολίτευση να κατηγορήσει το Μαξίμου για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Έτσι, η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή για να έρθει με έντονο τρόπο ξανά στο προσκήνιο το τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Στο κλίμα αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, κατέθεσε πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν οι «κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης» της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • οι «λίστες Πέτσα» 1 και 2,

  • η εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας

  • η χρηματοδότηση της Enterprise Greece

  • η χρηματοδότηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionPoll

Πρώτη εξεταστική με απόφαση της μειοψηφίας

Στο πλευρό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκαν άμεσα όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου: ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 απάντησαν θετικά στην πρόταση, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την πρόθεση να γίνει αποδεκτή από το κόμμα του η πρόταση «για λόγους αρχής».

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8, η εν λόγω πρόταση συγκεντρώνει με άνεση τον αριθμό των 120 ψήφων, που απαιτούνται από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Εάν συμβεί αυτό, τότε αυτή θα είναι η πρώτη εξεταστική που συγκροτείται με απόφαση της μειοψηφίας στη Βουλή, όπως ισχύει μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφαίνεται είναι πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να εξεταστούν υποθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση φέρεται να λειτούργησε αυθαίρετα, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη κατά το δοκούν.

Τσίπρας: Θα το αντέξει η Ν.Δ.;

Λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα:

«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

O εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε πως «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Πρόσθεσε πως η θέση αυτή «είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα».

Η Ελληνική Λύση σημείωσε πως «εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη “λίστα” χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για “δουλεμένες” δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε “αδιαφανείς συναλλαγές”».

Όπως προσθέτει η Ελληνική Λύση, «σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα “δώρα” της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης», με την ανακοίνωση να καταλήγει ως εξής: «Όλα λοιπόν στο φως».

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή «κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων».

Ωστόσο, σημειώνει πως «δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα “εκδημοκρατίσει”».

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας