Βιβλίο Επιστήμη

Βιβλιοπαρουσίαση / Γιώργης Έξαρχος: “Δυο βιβλία του Πάνου Νοτόπουλου” – Εκδόσεις ερωδιός

  1. Πάνος Νοτόπουλος, Η μαθηματική θεμελίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας: η βαρύτητα ως γεωμετρία, Εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2021, σελίδες 200, σχήμα 14 x 21.

  2. Πάνος Νοτόπουλος, Μια αξιωματική θεμελίωση της υλικής συμπεριφοράς, Εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2021, σελίδες 176, σχήμα 14 x 21.

Γιώργης Έξαρχος

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα, και η έκδοσή τους αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, δύο σπουδαίες επιστημονικές εργασίες – καταθέσεις, του πολυσχιδούς ακαδημαϊκού δάσκαλου Δρα Παναγιώτη Κ. Νοτόπουλου, καθηγητή της πληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προαπαιτούν για τη μελέτη τους καλή γνώση ανώτερων μαθηματικών. Υπ’ αυτήν την έννοια απευθύνονται σε μυημένο κοινό στη μαθηματική επιστήμη, και κυρίως απευθύνονται σε επιστήμονες που πέρα από την εντρύφησή τους στα μαθηματικά δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους χώρους της δόμησης οικημάτων και κτηρίων (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.), και σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν ουσιωδώς τον «φυσικό κόσμο» ο οποίος μας περιβάλλει και μέσα στον οποίο κινούμαστε και υπάρχουμε ως οντότητες.

Με το πρώτο βιβλίο, ο αναγνώστης θα μυηθεί, ουσιαστικά, στον Τανυστικό Λογισμό

«Oι τανυστές και ο Τανυστικός Λογισμός, που αποτελούν το αντικείμενο του βιβλίου οφείλουν τη φήμη τους στην επιτυχή εφαρμογή τους από τον A. Einstein στη διαμόρφωση και την παρουσίαση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και στη συνέχεια, αποτέλεσαν το απαραίτητο εργαλείο και μέσο για τη μαθηματική έκφραση των περισσότερων τομέων της Θεωρητικής Φυσικής. Ποτέ πριν οι τανυστές δεν διαδραμάτισαν τόσο θεμελιώδη ρόλο σε κάποια Φυσική Θεωρία ούτε και δόθηκε τόσο μεγάλη έμφαση στις ιδιότητες μετασχηματισμού κάποιας φυσικής ποσότητας κατά την αλλαγή των συντεταγμένων της περιγραφής της. Η διάρθρωση του βιβλίου Με τρόπο εύληπτο και ταυτόχρονα μαθηματικά συνεπή, ο συγγραφέας παρουσιάζει με συστηματική παράθεση και ανάπτυξη την ιστορική εξέλιξη των εννοιών. Αρχικά, στην Εισαγωγή του βιβλίου, παρουσιάζεται η επιστημολογική εξέλιξη της έννοιας του ‘τανυστή’ και η βαθμιαία συγκρότηση του Τανυστικού Λογισμού σε βασικό εργαλείο διατύπωσης φυσικών θεωριών.»

Με το δεύτερο βιβλίο ο αναγνώστης, θα μυηθεί στα της Μηχανικής και Θερμοδυναμικής.

«Το σύνολο των αρχών της κλασικής Μηχανικής, της Θερμοδυναμικής κ.ά. δίνουν στις θεμελιώδεις αρχικές έννοιες έναν “μεταμφιεσμένο” ορισμό. Κατά συνέπεια, για να εξαλειφθούν οι τυχαίες και τυχόν ενοχλητικές διαισθητικές σημασίες και για να εκτεθεί με διανοητική σαφήνεια το σύστημα των σχέσεων, η πλέον αποτελεσματική μέθοδος είναι η επανασυγκρότηση του εννοιολογικού πλαισίου και η συστηματοποίηση των αρχών και των μεθόδων, με τη βοήθεια της αξιωματικής μεθοδολογίας.

Πάνος Νοτόπουλος

Η αναγκαιότητα μίας σύντομης και εύληπτης παρουσίασης των βασικών εννοιών και των μοντέλων της αξιωματικής θεμελίωσης της υλικής συμπεριφοράς, και ειδικότερα της εννοιολογικής ανασυγκρότησης των θεμελίων της Μηχανικής των Συνεχών Μέσων, οδήγησε τον συγγραφέα στην έκδοση, η οποία απευθύνεται σε κοινό μυημένων φιλομαθών.»

Αν και στα γυμνασιακά μου χρόνια συμμετείχα με ένα συμμαθητή μου στον τότε ετήσιο διαγωνισμό της «Μαθηματικής Εταιρείας», οφείλω να ομολογήσω ότι στην πορεία εγκατέλειψα πλήρως την ενασχόλησή μου με τα μαθηματικά, οπότε τώρα ένα «πέπλο μυστηρίου» καλύπτουν τα «σύγχρονα μαθηματικά σύμβολα» που βλέπω, ενώ ένα πλήθος από «μαθηματικές θεωρίες» που βρίσκουν εφαρμογή στον πολυδιάστατο σύγχρονο αναπτυγμένο τεχνολογικό κόσμο μου είναι επίσης παντελώς άγνωστες.

Τα δύο έργα, όμως, του συνάδελφου καθηγητή Πάνου Νοτόπουλου, αποτέλεσαν την αιτία να «σκαλίσω» της μαθητικής μου μνήμης τα «μαθήματα μαθηματικών», αλλά και να αναζητήσω … πληροφορίες σχετικά με όρους και έννοιες που αγνοούσα, και για τις οποίες έχουν γραφτεί και εξαιρετικά μυθιστορήματα.

Όλβιοι όσοι κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των δύο αυτών πονημάρων.

___

Σημείωση Φαρέτρας: Το βιογραφικό του Πάνου Νοτόπουλου μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας