Βέροια Παιδεία

Μαθητές της Βέροιας στην απεργιακή συγκέντρωση: “Αυτά είναι τα αιτήματά μας”

——

Εκπροσωπώντας τους μαθητές από το 1ο ΕΠΑ.Λ, 1ο ΓΕ.Λ και μαθητές από το 4ο ΓΕ.Λ. Βέροιας, ο μαθητής του 1ου  ΕΠΑ.Λ Χρήστος Καλημάνης  στον χαιρετισμό του, στη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση των φορέων της εκπαίδευσης,  είπε:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες! Συμμαθητές και συμμαθήτριες, αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, γονείς, παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες,

Οι μαθητές που συμμετέχουμε σήμερα, χαιρετίζουμε την αγωνιστική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αξιολόγηση ,που τους επιβάλλει το Υπουργείο, και τα 4 αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια!

Και εμείς οι μαθητές, με την σειρά μας, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για την πολιτική της κυβέρνησης! Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι συμπληρώνουμε ένα μήνα στα σχολεία και ήδη μετράμε 10.000, και πλέον, κρούσματα μαθητών σε όλη την χώρα, και αυξάνονται διαρκώς; Σε τι ,όμως, οφείλεται αυτό; Οφείλεται στην εγκληματική πολιτική του Υπουργείου, που δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας!

Η Κυβέρνηση αναμασά διαρκώς το αφήγημα της ‘’ατομικής ευθύνης’’, ξεχνώντας την κρατική ευθύνη. Τα ανάγει όλα στους καθηγητές και στους μαθητές. Βρισκόμαστε ήδη βαθιά μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας, συμπληρώνουμε 2 χρόνια, και ακόμα τα πράγματα μένουν αμετάβλητα. Ήδη, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αντίθετα, βρήκε χρόνο να επιβάλλει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και Τράπεζα Θεμάτων, για να τσακίσει τα όνειρα χιλιάδων μαθητών! Τα όνειρα μας, όμως, και τις φιλοδοξίες μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανένα υπουργείο!

Για αυτό, λοιπόν, σήμερα απαιτούμε:

  1. Να γίνουν 15άρια τμήματα, για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη

  2. Περισσότερα λεωφορεία, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός τόσων δεκάδων μαθητών! Πολλές φορές, υπερβαίνουμε τα 100 παιδιά!

  3. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να διενεργεί, με κρατική ευθύνη, συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν για όλους, μαθητές και καθηγητές, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

  4. Να εξοπλιστούν κατάλληλα όλα τα εργαστήρια με ευθύνη του κράτους και του Δήμου. Κανένας συμβιβασμός με τον Νόμο του Υπουργείο για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ, που αφήνει τα σχολεία μας στο ‘’έλεος’’ των χορηγών, για να λειτουργεί σαν επιχείρηση! Τα σχολεία μας δεν θα τα κάνουμε βορά κανενός επιχειρηματία!

  5. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ(Ε.Β.Ε),που άφησε 40.000 μαθητές έξω από τα πανεπιστήμια!

  6. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, και να μην εφαρμοστεί ποτέ ξανά με κανέναν απολύτως τρόπο! Την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε, άφησε το 40% των μαθητών μετεξεταστέους!

  7. Να διδάσκονται ξανά στα ΓΕ.Λ τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα(πχ σχέδιο)

  8. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ εκπαιδευτικού και καθαριστικού προσωπικού! Να καλυφθούν όλα τα διδακτικά κενά που δημιουργήθηκαν με την τηλεκπαίδευση!

  9. Η τρομοκρατία του WEBEX δεν θα περάσει! Να σταθούμε απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, και οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό! Και, μάλιστα, πώς να γίνεται και αυτή η τηλεκπαίδευση, όταν το Υπουργείο δεν είναι σε θέση ούτε μια πλατφόρμα της προκοπής να φτιάξει για τους χυδαίους εκβιασμούς του;

Για όλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες μαθητές αγωνιζόμαστε σε όλη την χώρα! Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Για αυτό, επειδή φοβούνται το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, εξαπολύουν τα μαντρόσκυλα του συστήματος-τους φασίστες! Στην Σταυρούπολη, απάνω στην Θεσσαλονίκη, δολοφόνοι ναζί μαχαιρώνουν αδέλφια μας συμμαθητές μας! Καμία ανοχή στους χρυσαυγίτες! Τα παιδιά που δέχτηκαν την επίθεση είναι πρωτοπόροι αγωνιστές μέσα στο σχολείο τους. Σκεφτείτε, θα μπορούσε να ήταν οι φίλοι μας ή τα αδέλφια μας. Θα μπορούσε να ήταν τα παιδιά σας! Ή ακόμα, θα μπορούσε να ήμασταν εμείς οι ίδιοι..  Δε φτάνει η νομική τους καταδίκη! Πριν από ένα χρόνο καταδικάσθηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, οι φασίστες όμως είναι εδώ. Μόνο το οργανωμένο μαθητικό κίνημα είναι σε θέση να μη επιτρέψει στον Φασισμό να σηκώσει κεφάλι μέσα στα σχολεία! Για αυτό βροντοφωνάζουμε, και ας το ακούσουν καλά: Ούτε στην Σταυρούπολη, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!

Τα όνειρα της νεολαίας, δε χωράνε σε 50 GB, που μας έταξαν στην Δ.Ε.Θ. Ούτε σε χαρτζιλίκια και δωράκια της τελευταίας στιγμής. Η νεολαία έχει ανάγκη από σύγχρονο και ασφαλές σχολείο, από σταθερή δουλεία και αξιοπρεπή μισθό! Όχι από δουλειά στα ξενοδοχεία από τα 16!

Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τον αγώνα δεν τον παρατάμε. Τα όνειρα μας δε τα ξεπουλάμε σε κανένα! Οι αγώνες θα συνεχιστούν, ακόμα πιο δυναμικοί! Από το βήμα, καλούμε όλους τους μαθητές της πόλης μας, να στηρίξουν τον αγώνα μας, να μαζικοποιήσουμε το κίνημα! Από αυτό το βήμα, στέλνουμε του πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους πρωτοπόρους συμμαθητές μας, που βρίσκονται στις πλατείες καις τους δρόμους του αγώνα σε όλη την χώρα!

Καλούμε όλα τα 15μελή συμβούλια των μαθητών στην πόλη μας, να προχωρήσουμε στην σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Βέροιας, για την παραπέρα ενίσχυση της δίκαιης πάλης μας. Μόνο ενωμένοι, σε κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, θα μπορέσουμε να νικήσουμε! Δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή! Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!

Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα! Με την ηχηρή μας αντίδραση καταργήσαμε το 2016 την Τράπεζα Θεμάτων, με την οργανωμένη πάλη ακυρώσαμε πέρυσι το διπλό μηχανογραφικό! Οι μαθητές στεκόμαστε στο πλευρό σας, και θα διαδηλώσουμε σήμερα με την μεγαλύτερη δυναμική! Θα διατρανώσουμε την παρουσία μας και την δίκαιη αγανάκτηση μας! Καλούς αγώνες να έχουμε, ψυχή βαθειά!

———-

Σημείωση Φαρέτρας: Ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση-πορεία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων