Κουζίνα Περισσότερο διαβασμένα

Ξακουστό τούρκικο μπεϊτί κεμπάπ

Μια από τις πιο νόστιμες τούρκικες συνταγές, με ζουμερό κεμπάπ τυλιγμένο σε λεπτές πίτες και με τη συνοδεία σάλτσας ντομάτας και ντιπ δροσερού γιαουρτιού. Το πιάτο αυτό πήρε το όνομά του από τον Beyti Güler, τον ιδιοκτήτη του δημοφιλούς εστιατορίου Beyti στην Κωνσταντινούπολη και πωλείται συνήθως σαν φαγητό στους δρόμους.

Υλικά για τη συνταγή

Για το κεμπάπ

300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο + 200 γραμμάρια κιμά αρνίσιο (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 100% κιμά μοσχαρίσιο ή 100% κιμά αρνίσιο, οτιδήποτε σας αρέσει.)

½ κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 τσιμπιές νιφάδες μπούκοβο

Για το μπεϊτί

4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

10 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα

8 κουταλιές της σούπας νερό

2 τσιμπιές νιφάδες μπούκοβο

2 τσιμπιές αλάτι

2 μεγάλες πίτες λαβάς ή 4 στρογγυλές τορτίγιες ή αραβικές

Για το σερβίρισμα

9-10 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας (πασάτα)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι

6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

Μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Μουλιάστε μερικά ξύλινα καλαμάκια σε νερό για περίπου 1 ώρα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το κεμπάπ σε ένα μπολ και ζυμώστε καλά για 3 λεπτά. Χωρίστε το μίγμα σε 4 ίσες μερίδες και βάλτε να κάψει ένα ρηχό τηγάνι από χυτοσίδηρο σε δυνατή φωτιά..

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας πάρτε το ένα τέταρτο του κιμά και πιέστε το κρέας γύρω από τα ξύλινα ή τα μεταλλικά καλαμάκια. Βρέχετε τα χέρια σας κατά διαστήματα για να μην κολλάει το κρέας και προσέξτε να έχει το κεμπάπ το ίδιο πάχος γύρω από το ξυλάκι. Αφήστε ένα κενό 3 εκατοστών στο πάνω και το κάτω μέρος του και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο μίγμα.

Μόλις κάψει το τηγάνι, τοποθετήστε τα σουβλάκια, στηριζόμενα στα πλαϊνά του τηγανιού, χωρίς να ακουμπάνε τον πάτο του. Με αυτή την τεχνική τα κεμπάπ θα ψηθούν με τη θερμότητα από το σκεύος χωρίς να στεγνώσουν, απλά προσοχή γιατί θα δημιουργηθεί πολύς καπνός. Στριφογυρίστε συχνά τα κεμπάπ, για να ψηθούν ομοιόμορφα και περίπου σε 7-8 λεπτά θα είναι έτοιμα.

Εντωμεταξύ σε ένα άλλο τηγάνι ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά το σπορέλαιο, ρίξτε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να αρχίζει να αλλάζει χρώμα. Βάλτε το μαϊντανό και το νερό και αλατοπιπερώστε με το αλάτι και το μπούκοβο. Βυθίστε τις πίτες λαβάς ή τις τορτίγιες σε αυτό το μίγμα και από τις δύο πλευρές και αφήστε τις στον πάγκο σας. Βάλτε σε κάθε πίτα δύο κομμάτια κεμπάπ (ή ένα σε κάθε τορτίγια) κατά μήκος, αφού αφαιρέσετε τα καλαμάκια, και τυλίξτε τις σε ρολά. Κόψτε σε χοντρές μπουκιές και τοποθετήστε τις σε μια πιατέλα.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα σουβλάκια. Στο ίδιο σκεύος που ετοιμάσατε το σκορδόλαδο (μπεϊτί), προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, το ξύδι και το βούτυρο. Αλατοπιπερώστε, αν χρειάζεται και βράστε για ένα λεπτό. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω στα ρολάκια που έχετε τοποθετήσει σαν στεφάνι, βάλτε το γιαούρτι στο κέντρο και πασπαλίστε με το μαϊντανό. Είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!!

Συμβουλή

Μπορείτε, αν επιθυμείτε, να ψήσετε τα κεμπάπ στη σχάρα, στα κάρβουνα, στο μπάρμπεκιου ή στο γκρίλ του φούρνου σας

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας