Επιστήμη

Τα φίλτρα καυσίμου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης

——

Τα φίλτρα καυσίμου χρησιμοποιούνται στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε λειτουργούν με βενζίνη είτε με καύσιμο ντίζελ. Η ύπαρξή τους είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργιά του κινητήρα, ακόμη κι αν δεν τα αλλάζουμε σε κάθε προγραμματισμένη συντήρηση.

Ουσιαστικά, αποτελούνται από το μέσο διήθησης/φιλτραρίσματος, το στόμιο της εισαγωγής του καυσίμου και το στόμιο της εξαγωγής. Η αντλία καυσίμου πρεσάρει το καύσιμο το οποίο περνά υπό πίεση μέσα από το φίλτρο, το οποίο διαθέτει πόρους, ανάλογα με το πάχος των οποίων συγκρατούνται και οι αντίστοιχου μεγέθους ρύποι.

Τρόπος λειτουργίας των φίλτρων καυσίμου

Τα οχήματα λειτουργούν με το καύσιμο που ξεκινά από το σημείο αποθήκευσής του στο ντεπόζιτο καυσίμου και φτάνει στον κινητήρα. Μέσα στο καύσιμο ωστόσο, υπάρχουν διαφόρων ειδών ρύποι, όπως βρωμιά, σκουπιδάκια, νερό κ.λπ., τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον κινητήρα ή ακόμη και να του προξενήσουν ζημιά. Τα φίλτρα καυσίμου φροντίζουν να φιλτράρουν και να συγκρατήσουν όλους αυτούς τους ρύπους, προτού φτάσουν στον κινητήρα.

Τα είδη των φίλτρων καυσίμου

Οι κινητήρες βενζίνης συνήθως διαθέτουν ένα μόνο φίλτρο καυσίμου, ενώ οι κινητήρες ντίζελ δύο: το πρωτεύον και το δευτερεύον. Το πρώτο βρίσκεται συνήθως στην εισαγωγή της αντλίας καυσίμου, προστατεύοντας την από τους ρύπους. Το δεύτερο φίλτρο είναι λεπτότερο και βρίσκεται στην έξοδο της αντλίας καυσίμου. Συνήθως, τα πρωτεύοντα φίλτρα για κινητήρες ντίζελ διαθέτουν έναν μηχανισμό για την απομάκρυνση του νερού από το καύσιμο. Διαθέτουν επίσης ένα δοχείο στο κάτω μέρος τους, στο οποίο γίνεται ο διαχωρισμός, με μια βαλβίδα αποστράγγισης για το άδειασμά του.

Υπάρχουν διάφορα είδη φίλτρων με βάση τον σχεδιασμό τους:

  1. Με εξωτερικό περίβλημα. Διαθέτουν περίβλημα από πλαστικό ή μέταλλο, με το μέσο διήθησης στο εσωτερικό τους.

  2. Φυσίγγιο. Τοποθετούνται σε ήδη υπάρχον περίβλημα επάνω στο όχημα. Αποτελούν την πιο «πράσινη» λύση, μιας και είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμα.

  3. Βιδωτά. Τοποθετούνται με τη χρήση βιδών και συνήθως, βρίσκονται στον χώρο του κινητήρα. Το βέλτιστο προτέρημά τους είναι πως αντικαθίστανται πολύ εύκολα, οπότε η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη οχήματος. 

  4. Στο σύστημα παροχής καυσίμου. Τοποθετούνται στη διαδρομή της γραμμής παροχής καυσίμου, συνήθως στο κάτω μέρος του οχήματος και σταθεροποιούνται με αντίστοιχου μεγέθους κολάρα ή ειδικά πλαστικά κλιπ.

  5. Μέσα στο ντεπόζιτο καυσίμου. Τοποθετούνται στο εσωτερικό του ντεπόζιτου καυσίμου με το φίλτρο διήθησης να είναι ενιαίο ή ανταλλάξιμο. Το μειονέκτημά τους είναι ο κόστος της αντικατάστασης το οποίο είναι υψηλό, λόγω του σημείου τοποθέτησής τους.

Πότε απαιτείται η αντικατάστασή τους

Το φίλτρο καυσίμου όπως και όλα τα φίλτρα, θεωρείται αναλώσιμο. Η αντικατάστασή του θα πρέπει να γίνεται στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο κατασκευαστής κάθε οχήματος. Τα βασικά σημάδια δυσλειτουργίας του είναι τα εξής:

  1. Κακή απόδοση του κινητήρα. Όταν μπουκώσει το φίλτρο καυσίμου, ενδέχεται να μειωθεί αισθητά η απόδοση του κινητήρα. Γεγονός που γίνεται πιο ορατό κατά την επιτάχυνση, μιας και δεν φτάνει αρκετό καύσιμο στον κινητήρα. 

  2. Δυσκολίες στην εκκίνηση του κινητήρα. Αν το φίλτρο μπουκώσει σχεδόν πλήρως, η ποσότητα του καυσίμου που θα περνά από μέσα του θα είναι μικρή, οπότε ο κινητήρας θα απαιτήσει πολύ περισσότερες προσπάθειες για να πάρει μπροστά.

  3. Σβήσιμο του κινητήρα. Ανάλογα με το ποσοστό μπουκώματος, ενδέχεται ο κινητήρας να σβήνει κατά την οδήγηση και να ανάβει και πάλι μόνος του. 

  4. Σκασίματα από την εξάτμιση ή άγριο ρελαντί. Όταν μπουκώσει το φίλτρο, μειώνεται η πίεση στη γραμμή παροχής καυσίμου, με αποτέλεσμα τα πιο πάνω αλλά ενδεχομένως και την ενεργοποίηση της ένδειξης «έλεγχος κινητήρα» στον πίνακα οργάνων.

Πώς αντικαθίσταται το φίλτρο καυσίμου

Το μόνο φίλτρο καυσίμου που δεν απαιτεί αντικατάσταση από τους επαγγελματίες κάποιου συνεργείου, είναι αυτό που βρίσκεται στη γραμμή παροχής καυσίμου. Για να αντικατασταθεί όμως ακόμη και αυτό, απαιτούνται ειδικά εργαλεία και μεγάλη προσοχή, μιας και περιέχει εύφλεκτο καύσιμο.

Θα πρέπει αρχικά, ο κινητήρας να πάρει μπροστά αλλά να μην προλάβει να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφαιρεθεί η ασφάλεια της αντλίας καυσίμου για να μειωθεί η πίεση στη γραμμή παροχής καυσίμου και να περιμένετε μέχρι να σβήσει ο κινητήρας μόνος του από έλλειψη καυσίμου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφαιρεθεί το φίλτρο καυσίμου και να αντικατασταθούν τα ο-ρινγκ, οι φλάντζες και οι τσιμούχες, όπου υπάρχουν. Κατά την τοποθέτηση του καινούριου φίλτρου, θα πρέπει να αντικατασταθούν και όλες οι βάσεις, όταν υπάρχουν, και να γίνει έλεγχος για τη σωστή σύσφιξη των κολάρων ή των κλιπ συγκράτησης και φυσικά έλεγχος για διαρροές. Καλό θα ήταν να έχετε δίπλα σας κάποιον πυροσβεστήρα και φυσικά, να μην κάνετε χρήση ανοιχτής φλόγας κατά τη διάρκεια της εργασίας.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.antallaktikaexpert.gr/exartimata-aftokiniton/filtro-kaysimoy

https://www.tosynergeio.gr/texnika/petrelaiokinisi/diesel-provlimata-apo-aera-sto-kikloma-trofodosias

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας