Νάουσα Πολιτισμός

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας / Εγκαίνια έκθεσης “Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά”

——

Την εμβληματική αρχαιολογική έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» εγκαινίασε σήμερα η Αυτής Εξοχότης Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου L’Oréal Paris.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, συμμετέχει στην έκθεση με το μοναδικό στην Ελλάδα, παλαίτυπο του 1495 «Θεοφράστου Άπαντα», κείμενο Περί Οσμών, έκδοσης Άλδου του Μανουτίου στη Βενετία.

Ομιλίες κατά την τελετή των εγκαινίων εκφώνησαν η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης – Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή κα. Σάντρα Μαρινοπούλου, ο μέχρι πρότινος Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και νέος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενοι εκτενώς στην έννοια του αρχαίου κάλλους και την πολυεπίπεδη σημασία του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ξενάγηση στην πτέρυγα Ντόλλης Γουλανδρή και στο Μέγαρο Σταθάτου, από τον Καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη και τον Επιμελητή Αρχαιοτήτων Δρ Ιωάννη Φάππα, υπεύθυνους, που φέρουν την επιμέλεια της έκθεσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠτΔ στάθηκε στο εκτιθέμενο παλαίτυπο από τη Νάουσα, διαβάζοντας την λεζάντα της προθήκης και αναζητώντας την προέλευση του σημαντικού αυτού έργου, η οποία είναι προσφυγική και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Είναι σημαντικό πως η έκθεση συνοδεύεται από έναν πραγματικά εντυπωσιακό κατάλογο, που θα αποσταλεί στις βιβλιοθήκες σημαντικών μουσείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ η ίδια έχει καλυφθεί δημοσιογραφικά από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Ελλάδας και του Κόσμου, μεταξύ των οποίων το CNN, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κ.α.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, από πλευράς της Ευξείνου Λέσχης ο Πρόεδρος κ. Φώτης Φανιάδης, ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νικόλαος Καρανικόλας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι και διευθυντές μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας