Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία

Βιβλίο / Νόρα Πυλόρωφ «Έρωτας Μάγος» – Παίζοντας με το παρελθόν και τις σκιές του

……………………

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από μια συλλογή διηγημάτων και τρία μυθιστορήματα, η Νόρα Πυλόρωφ εκδίδει το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «’Ερωτας Μάγος», εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

Ο τίτλος του μυθιστορήματος παραπέμπει σε σενάριο καμωμένο να προσελκύει το γυναικείο κοινό. Η συγγραφέας του όμως – χωρίς να αποκλείεται κι αυτό το ενδεχόμενο, που είναι άλλωστε ζητούμενο για όλα τα βιβλία, αφού το γυναικείο αναγνωστικό κοινό είναι αποδεδειγμένα πολύ μεγαλύτερο από το αντρικό – προχωρεί περισσότερο, ψάχνοντας βαθύτερα τους χαρακτήρες της, που ομολογουμένως έχει την ικανότητα να τους στήνει καλά.

Το βιβλίο της που, όπως δηλώνει η ίδια, της πήρε τρία χρόνια για να γραφεί, είναι προϊόν μελέτης, όχι μόνο των χαρακτήρων αλλά και του περιβάλλοντος χώρου και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Χώροι, όπως η Πόλη, η Χίος, η Αθήνα αργότερα, αλλά και η Ανατολία σε κάποια στιγμή, δένουν σε ένα παζλ, με την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας, που ξεκινά από το εμπόριο έξοχων ανατολίτικων χαλιών, για να δυναμώσει και να επεκταθεί αργότερα σε Ευρώπη και Αμερική.

Σαφώς και οι ήρωες της Πυλόρωφ είναι μεγαλοαστοί, και η δική τους ζωή, βέβαια, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον απλό αναγνώστη, που η ζωή του δεν έχει τα περιθώρια εναλλαγών και επιλογών, που μια τέτοια κοινωνική τάξη προσφέρει στα μέλη της. Και ως εδώ καλά.

Η Πυλόρωφ όμως δεν φωτογραφίζει αυτήν τη ζωή επιδιώκοντας απλά να εντυπωσιάσει. Ψάχνει μέσα  στους ήρωές της, παρατηρώντας συμπεριφορές και αποκαλύπτοντας σταδιακά την πηγή της δυστυχίας τους. Γιατί η ακτινοβολία που φέρνει η δύναμη του πλούτου σκιάζεται πολλές φορές από το παρελθόν τους, που τους καταδιώκει.

Ξεκινώντας με ένα γενεαλογικό δέντρο, που παρατίθεται εισαγωγικά, για να βοηθήσει τον αναγνώστη να κινηθεί άνετα στον μύθο της, στήνει τους χαρακτήρες της γύρω από ένα παράξενο ζευγάρι του σήμερα, που το οικογενειακό παρελθόν του, όμως, καθορίζει τραυματικά το παρόν του, προκαλώντας αναπηρία στη σχέση τους.

Μέχρι το τέλος του βιβλίου, που ξεπερνά τις 400 σελίδες, η Πυλόρωφ παίζει με τον αναγνώστη της χωρίς να δίνει τη λύση, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά τα συναισθηματικά δεσμά του παρελθόντος, που  εμποδίζουν τους πρωταγωνιστές της να αναπνεύσουν ελεύθερα.

Η γλώσσα της απλή, με γνώση  όμως κι εκείνων των λέξεων που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο, δίνοντας ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, κυλάει εύστοχα με ιδιαίτερη ευλυγισία.

Χρησιμοποιώντας στη γραφή της άλλοτε την οπτική του παντογνώστη αφηγητή και άλλοτε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση -καταγράφοντας έτσι τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της – πλέκει τον μύθο της σπάζοντάς τον σε πολύ μικρά κεφάλαια που διαβάζονται εύκολα, προκαλώντας για την ανάγνωση του επόμενου.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας σε μια τέτοια ανάλυση χαρακτήρων και καταστάσεων; Είναι εκείνος που η συγγραφέας τον δίνει άλλοτε σαν απρόσμενο εισβολέα που καταλύει οποιεσδήποτε συμβάσεις, οικονομικές και πνευματικές, όπως ανάμεσα στον τούρκο γιουρούκο (αμόρφωτο και νομάδα) αλλά χαρισματικό Τσένγκις και στην μεγαλοαστή Πέρσα, που τη μαγεύει μέχρι το τέλος της ζωής της, κι άλλοτε δυσκολοκατάκτητο και λυτρωτικό, όταν έρχεται μετά από δύσβατα μονοπάτια στο ζευγάρι των βασικών πρωταγωνιστών της, στον Θέμη και την Παρασκευή.

Για τους περισσότερους στο παρελθόν η πύλη για τον έρωτα βρισκόταν στο συναίσθημα, για να περάσει από κει στον σωματικό έρωτα. Στο βιβλίο της η συγγραφέας ξεκινά στη σχέση των βασικών πρωταγωνιστών της αντίστροφα – γνωρίζοντας από τη μια την νέα οπτική του έρωτα που διαθέτουν οι νέοι της εποχής μας – και, παρόλο που κάποιες σκηνές της είναι ιδιαίτερα τολμηρές, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν ενοχλεί. Αποτελεί μια επιπρόσθετη ικανότητά της  να αποδίδει περιγραφικά και τέτοιες στιγμές.

Τι θα μπορούσε να πει κανείς για το καινούριο βιβλίο της Πυλόρωφ ως κατακλείδα των παραπάνω; Θα  έλεγε πως διαβάζεται με ενδιαφέρον, και πως θα μπορούσε ίσως – με το εύρος των χαρακτήρων και των εποχών – να αποτελέσει το σενάριο για μια τηλεοπτική μεταφορά, διασκευασμένο κατάλληλα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας