Ιστορία

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… / Ο ημερήσιος τύπος, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Η απουσία διπλωματικής δραστηριότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να στηρίζεται μόνο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Αφορμή για κριτική προς τον πρωθυπουργό, δίνουν και οι δηλώσεις του ότι ο Βασιλιάς πιθανώς να μείνει ολόκληρο το Σεπτέμβρη στο μέτωπο, οι οποίες ερμηνεύονται ως προσπάθεια του Γούναρη να επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής του και στον Βασιλιά. Κάτι που οι βασιλικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχτούν…

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Ο κ. Πρωθυπουργός εδήλωσε και πάλιν χθες ότι διατηρεί αμετάβλητον την γνωστήν αισιοδοξίαν του. […] Όσοι δε πιστεύουν ότι θα κατορθώσουν τον κατευνασμόν της λαϊκής δυσφορίας διά των αρθρογραφικών των λυρισμών και των αποφθεγματικών των βεβαιώσεων, ασφαλώς υποτιμούν την νοημοσύνην του Ελληνικού λαού […] Αλλ’ η εξαπάτησις ενός λαού ωριμάσαντος πολιτικώς δεν είνε δυνατή»

  • ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Οι λόγοι αυτοί του κυρ Δημητράκη, παρά την προσποιητήν αφέλειαν, με την οποίαν ελέχθησαν, προδίδουν την κακόβουλον διάθεσίν του, να φέρη τον βασιλέα συνυπεύθυνον και αλληλέγγυον προς τας μωρίας της κυβερνήσεως και τας αποτυχίας, τας οποίας εσημείωσε επί των πολεμικών ζητημάτων»

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Εναντίον των υπολειμμάτων του βενιζελισμού στρέφεται η δυσφορία του Ελληνικού λαού, ουαί δε εις αυτά εάν επέλθη η στιγμή της εμπραγμάτου εκδηλώσεως της αγανακτήσεως και δυσφορίας του ταύτης»

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΕΧΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

«Αν οι σημερινοί Κυβερνήται της Ελλάδος θέλουν να δικαιολογούν οπωσδήποτε τον τίτλον αυτόν, οφείλουν να παύσουν να κρύπτωνται όπισθεν του στρατού. Ο στρατός δεν δύναται ν’ αποτελή αιωνίως το προκάλυμμα της ανικανότητος, της αδρανείας, της ατολμίας»

  • Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΣΤΙΓΜΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ. ΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • ΠΑΤΑΞΑΤΕ ΜΕΝ, ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΔΕ

«Ενώ οσημέραι συντελείται η ένωσις του ελληνικού λαού εκεί όποθ αδελφωμένος χύνει το τίμιον αίμά του, εις τα μετόπισθεν τονίζονται παιάνες μίσους, όπως ευρύνεται το υφιστάμενον χάσμα. […] Και η εξόντωσις των Φιλελευθέρων ζητείται, διθότι δεν συνεμορφώθησαν δήθεν προς την λαϊκήν θέλησιν και ζητείται … δέκα μήνας μετά τας εκλογάς!»

  • Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΗΡΕ ΝΙΚΗΝ ΙΣΑΞΙΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΑΠΑΡΑΜΙΛΟΣ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ

«Μία υγειονομική υπηρεσία, εις την οποίαν έδωσαν ή διέθεσαν ελάχιστα έναντι του αριθμού των τραυματιών θεραπευτικά και μεταφορικά μέσα, και η ιδία αυτή υγειονομική υπηρεσία, η οποία εκατονταπλασίασε και εχιλιαπλασίασε μόνη της τα μέσα αυτά. […] Η υγειονομική υπηρεσία ενίκησε μίαν νίκην ισαξίαν προς την νίκην του στρατού μας. Εγνώρισε ποίον ήτο το δύσκολον καθήκον της και το αντιμετώπισε με χριστιανικότητα και με αυτοθυσίαν»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΝΤΩΝ

«Επανήλθον οι Βενιζελικοί πάλιν εις τον προσφιλή των στόχον […] Ο Βασιλεύς είνε αδιάσειστος και θα παραμένη ακλόνητος εν Ελλάδι, οι δε Βενιζελικοί, οίτινες εν τη τυφλότητι του φανατισμού των και εν τη εξυπηρετήσει της τυχοδιωκτικής ιδιοτελείας των, ακονίζουν τα ξίφη και τας γλώσσας κατά του Στέμματος, πρέπει να αννοήσοουν, ότι ο βασιλεύς απετέλεσεν εγγύησιν της σωτηρίας των και ο Βασιλεύς αποτελεί εγγύησιν της ασφαλείας των»

  • ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ

«Προσέξατε πολύ, σας επαναλαμβάνομεν, διότι εάν θιχθή και μία έστω θριξ του Βασιλέως μας, η κεφαλή σας δεν στέκεται καθόλου καλά»

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΝΕΑ ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ. ΠΟΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

«Τι συνέβη ώστε να προκληθή μία τόσον απότομος μεταστροφή της στάσεως των Συμμάχων; […] Αποτελεί άρα γε η μεταβολή των αποφάσεων εκείνων την πρώτην συνέπειαν της αλλαγής του Αθηναϊκού καθεστώτος; Εάν ναι, τότε θα ήτο από πάσης απόψεως σκόπιμον, όπως εξηγηθή τούτο σαφώς εις τον Ελληνικόν Λαόν […] Ήδη όμως η ανάνηψις του Ελληνικού Λαού εκ της περυσινής πλάνης του θα ήτο δυνατόν να επισπευσθή διά της επισήμου ανακοινώσεως των λόγων, οίτινες προεκάλεσαν την ακύρωσιν της Βορειοηπειρωτικής συμφωνίας του Ιανουαρ. 1920»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΣΙΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΙΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

«Δεν ήτο άρα γε δυνατόν ο κ. Γούναρης ν’ αποφύγη την προς εαυτόν και την υπ’ αυτόν κυβέρνησιν, αντίφασιν ταύτην, ομολογών ότι πράγματι εσκοπείτο η κατάληψις της Αγκύρας, αλλ’ επιτευχθέντων εν τω μεταξύ των κυρίως αντικειμενικών σκοπών, εκρίθη άσκοπον να υποβληθώμεν εις νέας θυσίας, ίνα αποκομίσωμεν την ηθικήν μόνον ωφέλειαν της αλώσεως της εχθρικής πρωτευούσης, όπως είναι και η αλήθεια;»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

«Υπό τινων εφημερίδων, αμέσως ή εμμέσως υποστηρίζεται και πάλιν το παλαιόν τροπάριον, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προβώμεν τάχιστα εις διπλωματικάς ενεργείας. […] Ουδείς λόγος υφίσταται να παρατείνωμεν την στρατιωτικήν κατοχήν επί εδαφών, τα οποία δεν σκοπεύομεν να προσαρτήσωμεν […] Είναι ανάγκη τουναντίον, να ορίσωμεν την έκτασιν της μικρασιατικής Ελλάδος, και ν’ αποσυρθώμεν εις την γραμμήν των μικρασιατικών μας συνόρων […] Ταύτα δε δύναται και οφείλει να επιτύχη συνετή και ενεργητική διπλωματική δράσις»

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΟΝ ΔΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

«Δεν μας ενδιαφέρουν σήμερον αι Κυβερνήσεις. Μας ενδιαφέρει το όλον συγκρότημα του νομίμου Καθεστώτος της Χώρας, από το οποίον σεις οι εγκληματήσαντες κατά του Έθνους και υπόδικοι ακόμη ενώπιον της Λαϊκής συνειδήσεως τολμάτε να απειλήτε, ότι θα ζητήσετε αυθύνας διά τας εθνικάς ατυχίας ας δήθεν το Καθεστώς τούτο επεσώρευσεν εις το έργον σας. Ημείς δεν είμεθα δειλοί. Όταν φθάση η στιγμή θα δώσωμεν ευθύνας και θα τας δώσωμεν εις τον Ελληνικόν Λαόν, προς ον είμεθα υποχρεωμένοι να λογοδοτήσωμεν»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

«Το μέτρον, λοιπόν, της εκκαθαρίσεως των υπαλληλικών κλάδων ήσκησεν η Κυβέρνησις μετά της μεγαλειτέρας δυνατής περισκέψεως και συγκαταβατικότητος. Ας μη επιμένη δε ο Βενιζελισμός να αναξέη πληγάς αίτινες, χάριν του συμφέροντός του πρός πάντων, συμφέρει να παραμένουν κλεισμέναι. […] Και το πρόβλημα του υπαλλήλου έγκειται αυτού κυρίως. Εις την ηθικήν του αποκατάστασιν. Πρόβλημα το οποίον ούτε η Κυβέρνησις, ούτε οι υπάλληλοι δύνανται να λύσουν μονομερώς. Θα λυθή διά κοινής προσπαθείας. Και ως απαρχήν της προσπαθείας ταύτης κηρύσσομεν την επιστράτευσιν ικανών υπαλλήλων»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Ο τίτλος, κομμένος από τη λογοκρισία

«Κατά το χθεσινόν ανακοινωθέν – διάγγελμα του στρατηγού Παπούλα προς τον στρατόν- η προ της υποχωρήσεώς μας εντεύθεν του Σαγγαρίου προχώρησις είχε φθάσει τα 90 χιλιόμετρα […] Η Κυβέρνησις επιζητεί την μεσολάβησιν των Δυνάμεων προς ειρήνην. Και ίσως μετά πολλάς περιπετείας και άλλας δυστυχίας να φθάσωμεν εις αυτήν. Αλλά τούτο δεν αρκεί. Η ειρήνη είνε το πρώτιστον […] Το αστικόν καθεστώς θα λογοδοτήση εις την εργαζομένην Ελλάδα»

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΧΘΕΣ ΝΕΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ
  • ‘’ΛΑΓΟΣ ΤΗΝ ΠΤΕΡΗΝ ΕΤΡΙΒΕ’’

«Ουδεμία δε Ελληνική πολιτική μερίς δύναται να υποθάλψη ασυναισθήτως ούτε τα σκοτεινά σχέδια της τεθλασμένης, ούτε την κουφόνοιαν του Βενιζελικού λαγού, όστις… έτριβε την πτέρην!»

  • Η Β’ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΥΗ

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ

«Το συμπέρασμα είνε, ότι η Ελλάς κατέχουσα ήδη ως ενέχυρον, απέραντα Μικρασιατικά εδάφη, είνε τελείως ικανοποιημένη και εξησφαλισμένη και διά τας μάλλον υπερβολικάς απαιτήσεις, τας οποίας ήθελε διατυπώσει, χωρίς –όπως άλλως τε κατηγορηματικώς το εδήλωσε- να έχη καμμίαν σπουδήν διά την σύναψιν της ειρήνης, εφ’ όσον η Τουρκία δεν αναγνωρίση πλήρη την ήττάν της και δηλώση υποταγήν εις τους δικαίους όρους, οίτινες θα τεθούν υπό του νικητού»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

ertnews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας