Βέροια

Δημαρχείο Βέροιας: Έκθεση του Λαογράφου – Ερευνητή Γ. Κοτζαερίδη “Επέτειος Μνήμης 1821-2021 – Οπλαρχηγοί του Αγώνα του 1821”

Την έκθεση του λαογράφου-ερευνητή και συγγραφέα κ. Γεώργιου Κοτζαερίδη «Επέτειος Μνήμης 1821-2021 – Οπλαρχηγοί του Αγώνα του 1821» θα φιλοξενήσει ο Δήμος Βέροιας στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021 περιλαμβάνει 72 έργα του κ. Κοτζαερίδη με πρόσωπα ηρώων του 1821 εκτυπωμένα και επικολλημένα σε παλιό επεξεργασμένο ξύλο.

Στα έργα απεικονίζονται προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και χωρίζονται ανά περιοχή, ξεκινώντας από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο και καταλήγοντας στην περιοχή της Μακεδονίας. Στόχος του κ. Γεώργιου Κοτζαερίδη είναι οι επισκέπτες, νέοι και μαθητές, να γνωρίσουν από κοντά τόσο τους εμπνευστές της επανάστασης όσο και τους οπλαρχηγούς που αγωνίστηκαν στα μέτωπα της χώρας, με έμφαση στους ήρωες που διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο στην Μακεδονία και είναι καταγεγραμμένοι στην επίσημη ιστοριογραφία.

Γεννηθείς το 1955, ο κ. Γεώργιος Κοτζαερίδης ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με την παράδοση, κυρίως της Μικράς Ασίας. Η μελέτη των αγωνιστών του ’21, εκείνων που δραστηριοποιήθηκαν στην Μακεδονία και η σημασία της μνήμης 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση (κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο), έδωσε το έναυσμα στον ίδιο να τους αναδείξει και να τους προβάλλει μέσα από την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των έργων του.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας. Θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Δήμου. Οι επισκέψεις σχολείων θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με το γραφείο Αντιδημάρχου Παιδείας και Ισότητας Φύλων (τηλ: 2331350511 και 2331350505).

Μετά το πέρας της έκθεσης τα έργα θα προσφερθούν σε δημόσια κτίρια της Βέροιας.