Κοινωνία

Φωτιές Εύβοια / Η κραυγή: Η ιστορία πίσω από μια συγκλονιστική φωτογραφία – σύμβολο / Ο ξένος τύπος

© SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, που απαθανάτισε την ηλικιωμένη γυναίκα που με σπαραγμό κοιτά τον ουρανό, ενώ η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στις Γούβες Εύβοιας μιλά στο Sputnik για τη δύσκολη στιγμή που και ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μια ηλικιωμένη μαυροφορεμένη γυναίκα, η κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της, κοιτά με σπαραγμό τον γεμάτο καπνούς ουρανό! Πίσω της βρίσκεται το σπίτι της που έχει «αγκαλιαστεί» από τη φωτιά!

Εκεί μπροστά στην κυρία Παναγιώτα βρίσκεται ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, σηκώνει τη φωτογραφική μηχανή του και απαθανατίζει τη συγκλονιστική σκηνή που περιγράφει όχι μόνο το δράμα που βίωσε η ηλικιωμένη γυναίκα, αλλά και την απόγνωση και τις μαρτυρικές ώρες που έχουν βιώσει όλοι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.

Από το πρωί της Κυριακής 8 Αυγούστου ο φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνος Τσακαλίδης βρίσκεται στο χωριό Γούβες της Εύβοιας. Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σχετικά μακριά από το χωριό και ο φωτορεπόρτερ σκέφτεται να προχωρήσει προς άλλες περιοχές όπου η πυρκαγιά είχε περάσει και είχαν γίνει εκκενώσεις προκειμένου να φτάσει στην περιοχή Ψαρόπουλο απ’ όπου σκάφη έπαιρναν κόσμο και τον περνούσαν απέναντι στη Σκιάθο.

Η πυρκαγιά είχε όμως κλείσει τον μοναδικό δρόμο που θα τον οδηγούσε στην περιοχή όπου είχε φτάσει κόσμος για να μπει στα σκάφη. Έτσι, όπως είπε στο Sputnik, «έμεινα εδώ».

«Η φωτιά το μεσημέρι προσέγγισε το χωριό Γούβες και περίπου στις 15:30 η φωτιά πλησίασε αρκετά στα πρώτα σπίτια. Περίπου μία ώρα μετά, βρέθηκα όσο πιο κοντά γινόταν στο μέτωπο και είδα την κυρία Παναγιώτα που είχε βγει από το σπίτι της στο οποίο πλησίαζε η φωτιά και περίμενε να βγει και ο σύζυγός της για να απομακρυνθούν» εξήγησε ο κ. Τσακαλίδης.

Όπως περιγράφει ο φωτορεπόρτερ, η ηλικιωμένη ήταν σε απόγνωση.
«Φώναζε ότι “θα καούμε”, ότι έμειναν μόνοι τους -χωρίς βοήθεια- με τη φωτιά να απειλεί τους κατοίκους και το χωριό».
.
sputniknews.gr
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis
banner-article

Ροη ειδήσεων