Τάσος Κωστόπουλος
Όλα καλά για τους κυβερνώντες με τις φωτιές. Άλλωστε το δήλωσαν Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς, ότι ήταν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Που να μην ήταν κιόλας, θα καιγόταν και περιοχές που δεν είχαν δάση. Από την άλλη, “ευτυχώς που δεν είχαμε νεκρούς”, περηφανευόταν ο πρωθυπουργός. Άρα νεκρούς δεν είχαμε, πανέτοιμοι ήταν. Όλα καλά.
Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα… αλλά! Κι αυτό το αλλά, το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Κάηκαν σπίτια και περιουσίες, κάηκαν πνεύμονες ζωής για το ανθρώπινο γένος, κάηκαν ζώα, κάηκαν τα πάντα. Όμως δεν είχαμε νεκρούς. Ευτυχώς που σε πρώτη φάση δεν είχαμε νεκρούς. Ευτυχώς που οι φωτιές ήταν σε δάση, ευτυχώς που στην Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες και στα χωριά όπου πέρασε η φωτιά, υπήρχαν έξοδοι διαφυγής και ασφαλτόδρομοι, κάτι που δεν είχε στο Μάτι.
Θυμηθείτε ότι 26 νεκροί στο Μάτι βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, γιατί κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού, έκλεισε την έξοδο προς την θάλασσα. 26 άνθρωποι! Αλήθεια τιμωρήθηκε αυτός ο ιδιοκτήτης που έκλεισε παράνομα την έξοδο; Οι υπόλοιποι κάηκαν όχι μέσα στα σπίτια τους, αλλά στην προσπάθειά τους να φύγουν με τα πόδια, με τα αυτοκίνητά τους και ξαφνικά μπλόκαραν στα στενά δρομάκια της περιοχής. Άλλωστε ο πρωθυπουργός μας Κ. Μητσοτάκης, στα Ηνωμένα Έθνη το παραδέχτηκε ότι η φωτιά στο Μάτι δεν μπορούσε να ελεγχτεί, λόγω των 10 μποφόρ ανέμων που είχε τότε στην περιοχή. Όμως έκανε πολιτική σπέκουλα πάνω στους νεκρούς του Ματιού.
Αυτοί ήταν που έλεγαν ότι το Μάτι θα το εκκένωναν σε 20 λεπτά και εδώ δεν μπόρεσαν για ώρες να εκκενώσουν χωριά, με 2 μποφόρ ανέμους, σχεδόν άπνοια. Υπήρχαν ευθύνες για την φωτιά στο Μάτι; Φυσικά και υπήρχαν και αποδόθηκαν. Ξηλώθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας και η σημερινή κυβέρνηση τον έκανε Γ. Γραμματέα! Όμως σύμφωνα με το σημερινό περιφερειάρχη κ. Πατούλη, ο οποίος είπε: “δεν φέρει ευθύνη η περιφέρεια για τη μη ύπαρξη πυροσβεστικών οχημάτων αλλά η πυροσβεστική”, τί έλεγε όμως τότε; Το ίδιο, ότι για όλα φταίει η Δούρου. Για όλα φταίει η Δούρου φυσικά!
Σε πρώτο χρόνο είχαμε ένα νεκρό, αν και θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Μάτι ως αποπροσανατολισμό, από το σημερινό ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ. Θα έχουμε όμως σε δεύτερο χρόνο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Το να καίγεται ένα μεγάλο μέρος Δασών, σημαίνει ότι θα έχει επίπτωση στη ζωή μας, στην επιβίωσή μας. Δεν μπορούμε να λέμε με ελαφριά την καρδιά… και τι έγινε;! Εκτός από την αλλαγή της θερμοκρασίας που θα αλλάξει άρδην το εδαφολογικό μας περιβάλλον (ξηρασίες, καύσωνες κλπ), έχουμε και αλλαγή της σύνθεσης του αέρα που αναπνέουμε, με επιβάρυνση σε διοξείδιο. Με όλον αυτόν τον καπνό που σκέπασε την Αθήνα, νομίζει κάποιος ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στη ζωή του; Σε ένα πληθυσμό 5 εκατομμυρίων πολιτών; Απ΄ την άλλη, τα δάση συγκρατούν το νερό . Ένα ρυάκι χωρίς δένδρα στο διάβα του γίνεται χείμαρρος και παρασέρνει ό,τι βρει μπροστά του, ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Μήπως δεν τα βλέπουμε στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο; Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι οι βαριές ασθένειες θα επιδεινωθούν και θα έχουμε θανάτους. Γνωρίζετε ότι αν σωθεί κάποιος από πνιγμό στη θάλασσα, μπορεί να πεθάνει από το δεύτερο πνιγμό μετά από ώρες, γιατί στους πνεύμονες παρέμεινε νερό; Έτσι θα γίνει και σ΄αυτή την περίπτωση, δυστυχώς.
Τί έπρεπε να γίνει όμως για να είναι πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, όπως άλλωστε προτείνουν και οι ειδικοί επιστήμονες. όπως της αρέσει να λέει η κυβέρνηση;
-
Να μην ακύρωναν την πρόσληψη 5.000 δασοπυροσβεστών επειδή πήραν ιερείς. Η προσευχή και οι λιτανείες δεν μας έσωσαν. Οι 5.000 δασοπυροσβέστες κάτι θα έκαναν, κάποιο μέτωπο θα έσβηναν και ο κρατικός μηχανισμός θα ήταν πιο ενισχυμένος.
-
Να δημιουργηθούν σοβαρές αντιπυρικές ζώνες και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οικισμοί κοντά σε δάση, ώστε να καίγεται ένα ελεγχόμενο μέρος.
-
Αναδασώσεις όχι με πεύκα, που είναι δάδες μεταφοράς της φωτιάς, αλλά με δένδρα υδρόφιλα που αντέχουν στις θερμοκρασίες και δεν μεταφέρουν εύκολα τη φωτιά.
-
Τέλος, η αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων. Επιδότησαν με 30 εκ. ευρώ τα Κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, επιδότησαν με 120 εκ. την AEGEAN δηλ. σύνολο 150 εκ. ευρώ. Πόσα αεροπλάνα θα έπαιρνε η χώρα, όταν το ένα αεροπλάνο κοστίζει 4 εκ. ευρώ; Κάντε την διαίρεση και θα σας βγάλει 37. Τράντα επτά που αντί για τις ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας, πήγαν σε ημέτερους. Θα μου πείτε θα χρειαζόταν όλα; Να όμως που όταν τα χρειαστήκαμε δεν τα είχαμε, αλλά οι τσέπες των φίλων τους είναι με μπόλικο παρά.
-
Να κηρυχθούν όλες οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες με δένδρα και όχι ανεμογεννήτριες.
-
Να ξαναδούμε με νέα στοιχεία τον επαναπροσδιορισμό της δράσης του κρατικού μηχανισμού, ώστε να είναι πραγματικά ικανός, όποια κυβέρνηση και αν είναι.
-
Να υπάρχουν χιλιάδες απασχολούμενοι στα δάση που να πληρώνονται από τα έσοδα των δήμων. Και να διαθέτουν συστήματα αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών και άμεσης επέμβασης.
-
Επίσης, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων.
Αυτή είναι δυστυχώ η κανονικότητά τους, αυτή ήταν και η κανονικότητά τους στον κορονοϊό με τους 13.000 νεκρούς.
Η κρατική μηχανή δε λειτούργησε υποδειγματικά, αλλά χαοτικά λόγω της ανικανότητας των κυβερνώντων και ας σταματήσουν τις προσπάθειες αυτοθαυμασμού και επικοινωνιακής πολιτικής, γιατί αντιμετωπίζουμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή.
Μπορούμε να τους απονείμουμε την ΑΡΙΣΤΕΙΑ της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ.
Να συγχαρούμε όλους τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες. Αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας.
Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα βάζει επιστημονικές οργανώσεις, πανεπιστήμια στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, που θα βάζει μπροστά το σχέδιο καταξιωμένων επιστημόνων-προσωπικοτήτων, όπως του Βολτντάνερ και σίγουρα τέτοια δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση και δεν αποσοβεί τις ευθύνες της με μία υποκριτική συγνώμη.
Κωστόπουλος Αναστάσιος