——-
Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέδειξε στην πράξη ότι είναι ένας «κόφτης», ένα ακόμα εμπόδιο, για την εισαγωγή χιλιάδων νέων ανθρώπων στα πανεπιστήμια.
–
Το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης δήθεν για την ποιότητα των σπουδών δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα «άριστο» παραμύθι.
Η πραγματικότητα βοά:
–
– Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης σε σχέση με πέρσι.
–
– Ακόμα και μαθητές με υψηλές βαθμολογίες «κόβονται από τις σχολές που δήλωσαν», με αποκλειστική αιτία τον φραγμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
–
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές και Τμήματα των Πανεπιστημίων. Κάθε σχολή ή τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.
–
Αυτό το μέτρο έφερε άδικα αποτελέσματα, όπως αυτό της μαθήτριας Αλεξίας Μελετλίδου. Έγραψε για 20.227 μόρια, δηλαδή περίπου 2.500 μόρια παραπάνω από την περσινή βάση της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ (την πρώτη της επιλογή) αλλά έμεινε εκτός της σχολής για 0,03 στο ελεύθερο σχέδιο, όπως η ίδια δήλωσε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δηλώσεις της υποψήφιας στο βίντεο:
–
Η περίπτωση της Αλ. Μελετλίδου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο «κανόνας» των αδικιών που φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει χιλιάδες παιδιά που «κόβονται» τελείως, παρόλο που υπάρχουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, όμως, δεν εκτιμά πώς χρειάζονται (ή… αξίζουν) όλοι πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επιδιώκοντας να περιορίσει τον αριθμό των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια.
Είναι προφανές ότι τη «ζημιά» πληρώνουν κυρίως χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών που είτε δεν «χωράνε» δημοσια Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε αντιμετωπίζουν «απαγορευτικό» για τις σπουδές τους, παρόλο που έχουν περάσει. Γιατί; Διότι ενώ θα μπορούσαν να περάσουν π.χ στην πόλη που ζούνε, χρειάζεται να πάνε σε άλλη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος σπουδών.
Σε όλες τις παραπάνω αντιξοότητες η κυβέρνηση δεν υπολόγισε καν τις επιπλέον δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία στην οικονομική επιβίωση εκατομμυρίων οικογενειών. Είχε άλλες υποχρεώσεις και τέτοιου είδους ευαισθησίες περίσσευαν. Είχε, μέσω και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να οδηγήσει ακόμα περισσότερους νέους προς τις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών ήδη τρίβουν τα χέρια τους με τα κέρδη που έρχονται από τους «πελάτες» που τους «στέλνουν» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι: Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους «αρίστους» – Πάρτε πίσω την καταστροφική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
imerodromos