Εκδηλώσεις

Θεσσαλονίκη / Θεατρική παράσταση: Γιάννη Ρίτσου “Οι γειτονιές του κόσμου”, Δευτέρα 26 Ιουλίου

—–

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου, έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 26/7, στις 21:00, στο ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Η ώρα της προσέλευσης είναι στις 20:00. Η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Εποχή, Πλάτωνος 7 και στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 6947270144 και στο email stekiknethess@gmail.com.

—————-

Γιάννη Ρίτσου

«Οι γειτονιές του κόσμου»

Διασκευή Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Ηθοποιοί:

Ξένια Αλεξίου

Λάζαρος Βαρτάνης

Στέφανος Παπατρέχας

Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

 Το συγκλονιστικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» παρουσιάστηκε επί σκηνής του θεάτρου Βαφείο Λάκης Καραλής, σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, μέχρι την Τετάρτη 11 Μαρτίου.

 Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε από το 1949 ως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957, είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη και περιλαμβάνεται στον Τόμο Ε «Τα Επικαιρικά».

Γιάννης Ρίτσος ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία (1941–1951). Η κατοχή, η αντίσταση, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής. Ένα «τραγούδι» γραμμένο με την συγκινησιακή φόρτιση της εμπειρίας και την βαθειά γνώση της Ιστορίας του Ανθρώπου.

Στον πρόλογο του ποιήματος ο Γιάννης Ρίτσος σημειώνει:

«Η ποίηση πρέπει να ‘ναι

ένας οδηγός μάχης κι ευτυχίας

ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή

μια σημαία στα χέρια της ελευθερίας»

«Αν κάποιος θα ‘θελε να διαβάσει την ιστορία του αιώνα, θα την έβρισκε ακέρια στην ποίηση του Ρίτσου», γράφει η Χρύσα Προκοπάκη («Εισαγωγή» Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου,  Κέδρος, 2000).

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ποιητικό χρονολόγιο μιας καταλυτικής δεκαετίας για την Ελλάδα. 1941–1951.

Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος.

Μια δεκαετία που πέρασε πάνω απ’ τον Άνθρωπο, που απέδειξε πόσο βίαιο, χαμερπές και τρομαχτικό είδος μπορεί να είναι, αλλά και πόσο ηρωικό και ανεπανάληπτο, ανίκητο και αθάνατο.

Μια παρέα ανθρώπων μάς «παίρνει» μαζί της σ’ αυτή τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή.

Έρχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον Άνθρωπο,

έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη.

Συγκινούμαι κάθε φορά που το διαβάζω, σαν να είναι η πρώτη φορά.

Νάντια Δαλκυριάδου

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη

Επιμέλεια σκηνικών : Γεωργία Μπούρδα

Μουσική επιμέλεια: Έφη Ψιαχούλια, Έλσα Στουρνάρα

Φωτογραφίες – Βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη, Νίκος Μπίμπιζας

Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης

Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης

 

Ηθοποιοί:

Λάζαρος Βαρτάνης

Στέφανος Παπατρέχας

Ξένια Αλεξίου

Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

 

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Έρη Ρίτσου

 Έγραψαν για την παράσταση:

 «Οι Γειτονιές του Κόσμου», σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής είναι μια παράσταση που μεταφέρει με κάθε ειλικρίνεια το ύφος και το πνεύμα του Ρίτσου. Κι αν αισθανθείτε την συγκίνηση να σας κατακλύζει, σύντομα τα συναισθήματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς η Ιστορία θα ξετυλίγει τις δόλιες πτυχές του αλληλοσπαραγμού ύστερα από μια βιαστική αυγή ελευθερίας». [Νάγια Παπαπάνου | Boemradio.gr]

 «Τέσσερις άνθρωποι χωρίς σκηνικά, χωρίς μουσική, μόνο με τα σώματα και τις φωνές τους, έφτιαξαν ήχους και ζωγράφισαν με έντονα χρώματα ολόκληρη αυτή την αιματηρή δεκαετία. Τέσσερις ηθοποιοί μας καθήλωσαν για μία και μισή ώρα περίπου και μας συγκλόνισαν». [Λένα Σάββα | Θέατρο.gr]

 «Αν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο παντρεύεται τόσο αρμονικά η ποίηση, η μουσική και το θέατρο, δεν έχετε παρά να έρθετε στο θέατρο Βαφείο. Σας περιμένουν μαθήματα ιστορίας, βγαλμένα όμως από τα στήθη ενός ποιητή και απλών, καθημερινών ανθρώπων. Αυτά τα μαθήματα όμως, είναι αναντίρρητα, τα πιο ειλικρινή και είναι εκείνα που μας ταξιδεύουν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Της Ελλάδας. Του κόσμου όλου». [Αγγελική Μπάτσου | Kallitexnes.gr]

 «Μια παράσταση εξαιρετική, δυναμική! Το πάθος και το ταλέντο των τεσσάρων ηθοποιών φάνηκε εις το έπακρον και αυτό μόνο είναι ένας λόγος να σπεύσετε να δείτε την παράσταση. Πρόκειται, κατά την ταπεινή μου άποψη, για ένα έπος και παρά το πολιτικό χρώμα που αναγκαστικά αφήνει το στίγμα του καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, δεν είναι καθόλου κουραστική. Έμαθα με πολύ χαρά πως πήρε παράταση και όχι άδικα, την προτείνω δίχως κανέναν δισταγμό». [Κατερίνα Σωπύλη-Κονίτσα | Noizy.gr]

Δείτε το trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=CTDyZh6aMpM

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας