Κοινωνία

«Έρασμος»: Η βία κρύβεται ιδανικά στη σκιά “υψηλών κοινωνικών αναστημάτων”

——-

Η αδράνεια και η σιωπή – ηθικοί αυτουργοί σε μια διαχρονική εγκληματικότητα με καθημερινά θύματα παντού

Για πολλά χρόνια υπήρξε η βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που σπάνια έρχονται ή ως συνήθως δεν έρχονται ποτέ στο φως, αποτελούν συνήθως «προνόμιο» των κοινωνικών τάξεων χαμηλού μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου σε κακόφημες, ως επί το πλείστον, συνοικίες επαρχιακών πόλεων ή μεγάλων αστικών κέντρων.

Την απρόσμενη και θορυβώδη ανατροπή αυτής της εικόνας έφερε εδώ και μήνες και στην ελληνική δημοσιότητα η σωρεία αποκαλύψεων των τελευταίων μηνών, δεκάδων φρικαλέων περιστατικών σεξουαλικής κυρίως κακοποίησης ανηλίκων και ενηλίκων, με πρωταγωνιστές  πολλά «βαριά» ονόματα της εγχώριας δημόσιας ζωής και της ευυπόληπτης κοινωνίας των ευκατάστατων, με αποκορύφωμα το εν βρασμώ ή προμελετημένο  έγκλημα πάθους στην προαστιακή συνοικία «Γλυκά Νερά» της πρωτεύουσας.

Κακοποίηση: Πρόσωπα και προσωπεία!

Μια ανατροπή που μας επισημαίνει ότι η κακοποίηση δεν έχει κανόνες και εξαιρέσεις, κοινωνικά μέτρα και σταθμά, οικονομικά status και άλλες ταμπέλες. Έχει ένα κοινό ειδεχθές πρόσωπο εκδήλωσης ωμής βίας και εξόντωσης των θυμάτων της με κάθε ψυχοσωματικό κόστος και χιλιάδες προσωπεία καλοσυνάτων, ευυπόληπτων και κοινωνικά αποδεκτών χαρακτήρων του κάθε θύτη σε κάθε γωνιά της χώρας μας!

Ο «Έρασμος» παρακολουθεί με βαθιά θλίψη και αποστροφή, όπως και όλη η χώρα, κάθε έγκλημα κακοποίησης γυναικών, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αλλά και με καθαρή επίγνωση του ότι ο πυρήνας κάθε κακοποίησης είναι παντού και πάντα ο ίδιος και αφορά την ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά θύτη και θύματος, υπό το πρίσμα μιας πραγματικότητας που η επιστημονική μας ομάδα αντιμετωπίζει καθημερινά στη δική μας περιοχή ευθύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι πολλές καταγγελίες, που θα έπρεπε να έρθουν από ετών στο φως και αφορούν δεκάδες περιστατικά άσκησης βίας στο πρόσωπο  γυναικών της διπλανής μας πόρτας, μένουν  καλά κρυμμένα στη σκιά “υψηλών αναστημάτων”, κακοποιητών που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, λόγω κοινωνικής επιφάνειας, επαγγελματικής ιδιότητας, κλπ. Σε αυτό το επικίνδυνο «κρυφτό» αδράνειας, αναστολών, αναβολών, διλημμάτων, δειλίας και αναποφασιστικότητας του θύματος, νικητής βγαίνει πάντα ο κακοποιητής, ενώ αυτοί που βλέπουν, ακούν, γνωρίζουν και δε μιλούν είναι ηθικοί αυτουργοί – συνεργοί στο έγκλημα της σιωπής και της συγκάλυψης.

Σκοπός μας δεν είναι η μονομερής προστασία των θυμάτων και η εκδικητική τιμωρία των θυτών αλλά η θεραπεία και των δύο πλευρών στο βαθμό που θα συνεργαστούν με τους ειδικούς μας. Ο «Έρασμος» εστιάζει στο πρόβλημα πάντα με το βλέμμα της αγάπης και της φροντίδας, με τον αρμόζοντα σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και στόχος μας είναι η σταδιακή αλλαγή της κοινωνίας με την απομείωση – εξάλειψη της βίας σε κάθε της εκδοχή.

 Ο αγώνας για μια κοινωνία χωρίς βία είναι ευθύνη όλων μας!

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» εδώ και 14 χρόνια εδρεύει στη Βέροια και δραστηριοποιείται κατά της βίας, στην ευρύτερη κοινωνία της Ημαθίας, με κέντρο αναφοράς την καταπολέμηση του φαινομένου, σε κάθε μορφή και εκδοχή του, αλλά και τη μακροπρόθεσμη θεραπεία του προβλήματος, με δράσεις  κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Σεμινάρια – Σχολές Γονέων).

Πρόληψη με δράσεις  κοινωνικής ευαισθητοποίησης

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κλειστούς κύκλους συναντήσεων ενηλίκων συμπολιτών μας με την επιστημονική ομάδα της δομής, που πραγματεύονται θεματολογία σχετική με την αυτογνωσία, τη διαχείριση συναισθημάτων,  τους γονεϊκούς ρόλους και το παιδί στην οικογένεια, το σχολείο κλπ. Εν προκειμένω, θεωρούμε ότι οι δράσεις αυτές  καθίστανται ιδιαιτέρως επιτακτικές, λόγω και της αυξημένης εγκληματικότητας των καιρών που διανύουμε και τις αξιοποιούμε ως συστηματικά εργαλεία αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης απέναντι στο ευαίσθητο πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών και των ανήλικων παιδιών.

Ξενώνας Βραχείας φιλοξενίας

Ο «Έρασμος» διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ.,  και προσφέρει στέγη, διατροφή, ψυχολογική, κοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης, στο μέτρο του εφικτού.  Παράλληλα ο Σύλλογος μας εξυπηρετεί και ευρύτερες ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή προσώπων, που απευθύνονται σε μας, υπό τη μορφή εξωτερικών περιστατικών, που δέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων (ψυχολόγους & Κοινωνική Λειτουργό) στα γραφεία μας, όπου διεξάγονται και οι δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η βία είναι ντροπή. Το να μιλήσεις για αυτήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

Με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας του έργου που επιτελούμε, με υπευθυνότητα και εχεμύθεια, σας καλούμε να συνεργαστείτε με την επιστημονική μας ομάδα για κάθε περιστατικό  κακοποίησης που, είτε αφορά άμεσα εσάς, τον κύκλο σας ή κάτι που έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, για την κακοποίηση τρίτων και πρέπει να καταγγελθεί άμεσα.

Απευθυνθείτε στον «Έρασμο» στα γραφεία μας, Μ. Αλεξάνδρου 17, στη Βέροια Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 – 14.00.
Στο τηλ. 23310 74073 ή στο Email:
erasmos.veria@gmail.com

 Από την επιστημονική ομάδα του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

banner-article

Ροη ειδήσεων