Βέροια / ΠΑΜΕ: Το απεργιακό μέτωπο δε θα σταματήσει αν δε καταργηθεί το κυβερνητικό τερατούργημα

---

Δυναμική συγκέντρωση  πραγματοποιήθηκε στη Βέροια  από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους η Βάσω Αθανασιάδου, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Την κεντρική ομιλία έκανε η Άννα Κοκοζίδου, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας. Στη συνέχεια  ακολούθησε πορεία στους δρόμους  της πόλης.

Η ομιλήτρια είπε:

H  αντίδραση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των επιτελείων τους στην πανεργατική απεργία και στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης είναι απόδειξη ότι ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων και η καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου - έκτρωμα   για τα Εργασιακά είναι «καρφί στο μάτι τους».

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι παρά την προπαγάνδα και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, παρά την προσπάθεια κατασυκοφάντησης των εργατικών αγώνων, παρά τον βομβαρδισμό για τις δήθεν «θετικές διατάξεις» που περιέχει το έκτρωμα αυτό, απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων, που κλιμακώνουν τον αγώνα για να βρει τη θέση του στα σκουπίδια.

Κλιμακώνουμε σήμερα και συνεχίζουμε την δράση μας , πληθαίνουν οι χώροι δουλειάς που οι εργαζόμενοι υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στο τερατούργημα της Κυβέρνησης. Μεγαλώνει ο κατάλογος όσων φωνάζουμε  πως  το  νομοσχέδιο  ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Από  άκρη  σε  άκρη  στην Ελλάδα  σε  χιλιάδες  χώρους  δουλειάς  έρχονται  ενθαρρυντικά μηνύματα  από  εργαζόμενους  που  σπάνε  το  κλίμα  φόβου  και τρομοκρατίας .

Η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων, το σταμάτημα της παραγωγής σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα εργοτάξια των Κατασκευών, το λιμάνι, τα καράβια, η Ζώνη, η συμμετοχή για πρώτη φορά σε απεργία νέων εργαζομένων από διάφορους χώρους, το σταμάτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, οι εκατοντάδες που έκαναν το βήμα ανήμερα της απεργίας και επισφράγισαν τη συμμετοχή τους με εγγραφή στα σωματεία, η συζήτηση και αποδοχή του πλαισίου πάλης από πολύ περισσότερους εργαζόμενους, μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, ακόμα κι αν αυτήν τη φορά δεν συμμετείχαν στην απεργία, είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την επιτυχία της απεργιακής μάχης που έδωσαν με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλες τις προηγούμενες μέρες, απορρίπτοντας οριζόντια και κάθετα το νομοσχέδιο, καταγράφοντας βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης.

Είναι νίκη των εργαζομένων γιατί δεν πίστεψαν στο παραμύθι που της κυβέρνησης  που θέλει να βάλει την ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων . Όλο και περισσότεροι ξέρουν πως αυτό που ο Χατζηδάκης ονομάζει ελευθερία στον εργάσιμο χρόνο είναι σκλαβιά 24 ώρες  24ωρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους αντιδραστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται να ολοκληρώσει το αντιδραστικό τους έργο.

Επιδιώκουν να επιβάλουν τις ανατροπές του αιώνα. Να καταργήσουν το 8ωρο που καταχτήθηκε πριν έναν αιώνα στην Ελλάδα μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Να βάλουν ουσιαστικά εμπόδια στη δράση των συνδικάτων και να καταργήσουν επί της ουσίας το απεργιακό δικαίωμα.

Η κυβέρνηση με ψέματα επιδιώκει να κρύψει ότι διαμορφώνει μια ζωή κόλαση για όλους τους εργαζόμενους, απογειώνει την κινητικότητα και την ευελιξία, καταργεί την Κυριακή αργία, καθηλώνει τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα του κατώτερου μισθού.Αξιοποιεί  κάθε  μέσο  για να  συκοφαντήσει τους  αγώνες .

Αμέσως μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ για Πανεργατική απεργία (Δευτέρα 14 Ιούνη 6.00 μ.μ.), εξελίχθηκε μια άθλια προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ, με ευθύνη και της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, να ακυρωθεί συνολικά η απεργία για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό συκοφάντησης των εκπαιδευτικών αλλά και συνολικά των απεργών απέναντι στους μαθητές που δίνουν εξετάσεις και τις οικογένειές τους που αγωνιούν. Το πρωί της Τρίτης 15/6 η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έκαναν δικαστική προσφυγή εναντίον της απεργιακής απόφασης της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ με σκοπό να χτυπηθεί συνολικά η απεργία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στις εξετάσεις.

Αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι απλά η απεργία των εκπαιδευτικών. Αυτό που τους πονάει είναι γενικά η απεργία στις 16/6 και η κλιμάκωση του αγώνα κόντρα σε "θεούς και δαίμονες", κόντρα στα υπονομευτικά σχέδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η απεργία δεν είναι κλαδική, ούτε είναι απεργία ενάντια στις Πανελλαδικές, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και τη νεολαία.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να στήσει σκηνικό κοινωνικού αυτοματισμού για να στρέψει τη συζήτηση αλλού και όχι στο αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να ψηφίσει. Το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε! Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έφαγε τα μούτρα της όπως με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις κάμερες στην τάξη.

Είναι μεγάλο το θράσος της κυβέρνησης να εμφανίζεται δήθεν ως υπερασπιστής των μαθητών, την ίδια στιγμή που δεν πήρε κανένα μέτρο για την πανδημία, είχε τα σχολεία κλειστά για 5 μήνες και πλέον, νομοθέτησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, δρομολογώντας το πέταγμα χιλιάδων μαθητών εκτός ΑΕΙ, και τώρα φέρνει ένα νομοσχέδιο που διαλύει τις ζωές της νέας γενιάς. Κορόιδεψε  χιλιάδες  μαθητές  και γονείς  στην  αρχή  της  σχολικής  χρονιάς  δίνοντας  μια  μάσκα ...αλεξίπτωτο  και ένα παγουρίνο. Κι ενώ  η  σχολική  χρονιά  έφτασε στο τέλος  της οι  μαθητές ακόμα περιμένουν τα  tablet  της κ. Κεραμέως...

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Με αφορμή αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικά στις νέες και στους νέους και τους καλούμε να σκεφτούν:

Γιατί ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος της επιστήμης και της γνώσης, γιατί ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, οι αστικές κυβερνήσεις με τα μέτρα που νομοθετούν μας γυρνούν 1,5 αιώνα πίσω;

Γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σταθερό ημερήσιο χρόνο μειωμένο ακόμα και σε σχέση με το 8ωρο και να ζουν καλύτερα, διαμορφώνονται συνθήκες δουλειάς και ζωής πραγματικής κόλασης;

Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι «ανάπτυξη δε γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους» όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.

Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ατομική συμφωνία μέσα  σε αυτό  το  πλαίσιο

Μόνος ο εργαζόμενος απέναντι σε έναν εργοδότη για να αρνηθεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα 10ώρα, τα 11ωρα, τα 12ωρα και μάλιστα τσάμπα, με τις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες το χρόνο. Τις 50 και 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Τις 12 συνεχόμενες ημέρες εργασίας.

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ που δουλεύει τετράωρο και τώρα θα δουλεύει 8ωρο και μάλιστα διακεκομμένο. Πρακτικά σημαίνει ότι θα τον έχει ο εργοδότης στη δουλειά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ένα ενδιάμεσο κενό που θα κάνει ασύμφορο για τον εργαζόμενο να γυρίσει σπίτι αλλά ταυτόχρονα θα τον έχει και εφεδρεία, αν πλακώσει δουλειά να δουλέψει και τότε.

Να ήταν όμως μόνο αυτά.

Η κυβέρνηση επιτίθεται με λύσσα στους αγώνες των συνδικάτων και στο απεργιακό δικαίωμα.

Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χαφιεδισμό, την ακόμα μεγαλύτερη και απροκάλυπτη επέμβαση των εργοδοτών και του αστικού κράτους στα συνδικάτα. Νομιμοποιεί και προστατεύει την απεργοσπασία, περιορίζοντας και ποινικοποιώντας την απεργία.

Διαμορφώνει τόσες πολλές προϋποθέσεις για να κηρυχτεί μια απεργία από ένα σωματείο που την κάνει πρακτικά αδύνατη.

Ταυτόχρονα όμως φτιάχνει πολλές – νέες προϋποθέσεις για να κηρυχτεί μια απεργία παράνομη για ψήλου πήδημα.

Η τελευταία περίπτωση με την απεργία των ναυτεργατών είναι χαρακτηριστική και δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Να καταργήσουν στην πράξη την απεργία.

Ανοίγει ο δρόμος για την παρέμβαση αντιδραστικών και προβοκατόρικων ομάδων όπου με ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες, ακόμα και με προβοκατόρικες ενέργειες, όχι μόνο θα ακυρώνεται μια απεργία αλλά οι οργανωτές της, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές, θα τρέχουν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι, θα χάνουν τη δουλειά τους και θα τους καταλογίζονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα ως «αστικές αποζημιώσεις» στους επιχειρηματίες.

Η περιφρούρηση της απεργίας μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα αρκεί μια καταγγελία για άσκηση «ψυχολογικής βίας», το ίδιο και στα πλαίσια της προετοιμασίας της.

Τα συνδικάτα, με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, θα μετατραπούν σε βάσεις δεδομένων και οι εργαζόμενοι αντί για μέλη ενός σωματείου θα είναι απλά followers.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν είναι μόνο επιδίωξη της κυβέρνησης αυτά τα νέα αντιλαϊκά αλλά του συνόλου των αστικών κομμάτων. Όσοι έχουν αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πού έχουν κηρύξει δήθεν τον πόλεμο στο νομοσχέδιο, ας δουν τι λένε και τι κάνουν τα στελέχη τους δεξιά και αριστερά.

Σε πρόσφατο άρθρο  της η  εφημερίδα ΑΥΓΗ προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση δεν θα καταργήσει τα μέτρα, όπως δεν έσκισε και τα μνημόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει παιχνίδια στην πλάτη του κινήματος και των εργαζομένων. Θέλει την πλάτη των αγώνων να γίνει σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν στις κυβερνητικές καρέκλες. Τη δύναμη των εργαζόμενων την φοβούνται, τους θέλουν μόνο παθητικούς δέκτες στη γωνία να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα διεξάγουν ηλεκτρονικές εκλογές σε σωματεία που έχουν την πλειοψηφία πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος καλλιεργώντας και με αυτό τον τρόπο την υποταγή και τη μοιρολατρία. Το ίδιο κάνουν και στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε άλλα σωματεία.

Επιβεβαιώνεται ότι στον πόλεμο που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για πολεμοφόδια τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει τα τελευταία 11 χρόνια και ακόμα πιο πίσω οι κυβερνήσεις τους και μαζί της ΝΔ.

Υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να μοιράσει καλύτερα στους ομίλους τα δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας τις πράσινες business και ένα σύγχρονο New Deal που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

Συνομολογούν ότι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και όσα σχεδιάζουν να ακολουθήσουν όπως με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι προαπαιτούμενα για να απορροφηθεί το ταμείο Ανάκαμψης από τα μονοπώλια. Γι’ αυτό και υλοποιούν κατά γράμμα αυτή τη στρατηγική.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Απευθύνουμε κάλεσμα  αγώνα

στους νέους που μπήκαν στη δουλειά με κουτσουρεμένα δικαιώματα που ζουν στο πετσί τους την ευέλικτη εργασία , την απληρωσιά, την εργασιακή περιπλάνηση, τις απολύσεις, την ανεργία .

Απευθυνόμαστε  στους εργαζόμενους  στα λαϊκα στρώματα που έζησαν τα προεόρτια από τους νόμους όλων των κυβερνήσεων στο όνομα της ανάπτυξης , της κανονικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ότι δεν προλάβαινε να κάνει μια κυβέρνηση το έκανε η άλλη. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση μετατρέποντας τον εργαζόμενο σε ζόμπι ΠΟΥ θα δουλεύει όσο χρειάζεται ο εργοδότης για τα κέρδη του .

Ε λοιπόν εμείς και τα παιδιά μας δε θα επιτρέψουμε να ζούμε σε ένα τέτοιο κόσμο γιατί σήμερα μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο με ασφάλεια πιο ξεκούραστα. Γιατί σήμερα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια αφού παράγεται αφάνταστος πλούτος από τα χέρια και το μυαλό μας.

Γιατί σήμερα μπορούμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια μας, τους φίλους μας για να διασκεδάσουμε. Γιατί πολύ απλά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις . Δε θα χαρίσουμε αυτή τη προοπτική για να βλέπουμε τους βιομήχανους- εφοπλιστές να ανακοινώνουν επενδύσεις και κέρδη , και μέσω των πολέμων τους να μεγαλώνουν το φαγοπότι τους.

Ξέρουν τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Τρέμουν την απάντηση των εργατών , παίρνουν τα μέτρα τους. Έχουν πολύ καλούς φίλους τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των όμορων εργατικών κέντρων της περιοχής που αποκαλούν τις απεργίες « γελοιότητες» , αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες.

Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, στρογγυλοκάθονται στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων ως κοινωνικοί εταίροι. Και τώρα που η εργατιά πήρε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια της στη προηγούμενη απεργία ,  έπαιξαν με ημερομηνίες ενώ για σήμερα έπαιξαν με στάσεις εργασίας .

Ποιοι; Αυτοί που έλεγαν μέχρι χθες και συνεχίζουν να λένε πως το Νομοσχέδιο θέλει βελτιώσεις και συζήτηση. Προσπάθησαν με χίλιους τρόπους να σπάσουν το ενιαίο απεργιακό μέτωπο. Τα ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι με τη στάση τους δεν επέτρεψαν να περάσει το κίνημα στη λογική θα λογαριαστούμε μετά , ο φόβος και η μοιρολατρία , η λογική της αναποτελεσματικότητας.

Δεν επιτρέψαμε στους νεροκουβαλητές της μιας η της άλλης κυβέρνησης , όλους αυτούς που ταϊζουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό πως θα καλυτερεύουν τα πράγματα με αλλαγές υπουργών η κυβερνήσεων να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Δίνουμε τη μάχη μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση του αγώνα με αιτήματα που αγκαλιάζουν όλο το λαό. Είμαστε μαζί με τους αγρότες που σήμερα δίνουν και αυτοί τη μάχη με αφορμή τις τεράστιες ζημιές.

Εργάτες αγρότες βράζουμε στο ίδιο καζάνι γιατί λιγότερα φρούτα σημαίνει λιγότερα μεροκάματα για τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια – κονσερβάδικα .

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Το απεργιακό μέτωπο που έχει ξεχυθεί δε θα σταματήσει αν δε καταργηθεί το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η απάντηση που έρχεται από τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Αυτό το Νομοσχέδιο δε βελτιώνεται καταργείται.

  • Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο τερατούργημα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών Μνημονίων.
  • Αύξηση στους μισθούς τις συντάξεις τις κοινωνικές παροχές 7ωρο- 5νθήμερο- 35ωρο
  • Να ψηφιστεί η πρόταση Νόμου των 530 σωματείων

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή

Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Δε χωρά κανένας εφησυχασμός

Όσο η Κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της θα επιμένει τόσο η εργατική τάξη θα δυναμώνει τον αγώνα.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού σε κάθε εργάτη και εργάτρια .

Όλες και όλοι στη πρώτη γραμμή της ενημέρωσης , της οργάνωσης του αγώνα.

Αυτό το Νομοσχέδιο χωράει μόνο στα σκουπίδια, στη δική μας συνείδηση υπάρχει μόνο η ανατροπή του .

Σκλάβοι δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε .

ΘΕΡΙΕΥΕΙ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΕΙ ΔΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 40189 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια