Αθλητικά

Προτάσεις πάνω στο αθλητικό νομοσχέδιο από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο

—–

Προς τον

Υφυπουργό Αθλητισμού                                                                               Αθήνα, 14 Ιουνίου 2021

κ. Λευτέρη Αυγενάκη                                                                                                         Αρ. Πρωτ. 95

 Προτάσεις επί του προσφάτως εισαχθέντος σχεδίου νόμου επί του Αθλητισμού-Συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση

 Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Επιτρέψτε μας, κατ’ αρχήν,  να σας συγχαρούμε για άλλη μία φορά για τις εκτεταμένες και καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχετε πάρει από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο, πάντα ενεργός στην συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα, ως εκ του σκοπού του και της ιδιότητος των μελών του, επιθυμεί και πάλι, όπως και στο παρελθόν, να λάβει μέρος στην δημόσια διαβούλευση επί του εισαχθέντος την 09-06-2021 σχεδίου νόμου, προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παρ’ ότι μας αποστείλατε μόνο το περίγραμμα του περιεχομένου του κατά κεφάλαια σε διαφάνειες, μπορούμε ωστόσο να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις, έστω και έτσι.

Ασφαλώς το νοσμοχέδιο αφορά κατά το μέγιστο μέρος του τον επαγγελματικό Αθλητισμό. Για τον λόγο αυτό, αφού εμείς ανήκουμε σε άλλο χώρο, θα περιοριστούμε στο τμήμα του, που αφορά τις «λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Δεδομένου μάλιστα, ότι ομιλούμε περί τροποποιήσεων της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε αρχικά μερικές αδυναμίες των διατάξεων του ν.2725/99, όπως αυτές πρόσφατα διαμορφώθηκαν που, κατόπιν της πείρας από τις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, χρήζουν κατά την γνώμη μας τροποποίησης με την ευκαιρία της επεξεργασίας του παρόντος νομοσχεδίου, και να συνεχίσουμε και επί των προς συζήτηση διατάξεων αυτού.

Α) Παρατηρήσεις – προτάσεις επί υπαρχουσών διατάξεων του ν. 2725/99

Στο Άρθρο 3:

 Περιγράφονται μεν τα κωλύματα και οι περιορισμοί για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί και έκτοτε να συνεχίσει να αποτελεί μέλος αθλητικού σωματείου, δεν περιγράφεται όμως κάποια συγκεκριμένη και δεσμευτική ελεγκτική διαδικασία, δια της οποίας να προλαμβάνεται το φαινόμενο μιας μη σύννομης παρουσίας ως μέλους του σωματείου ούτε, ιδίως, κάποιες σοβαρές επιπτώσεις για το ΔΣ του σωματείου, το οποίο παρέλειψε να διενεργήσει τον πρέποντα έλεγχο προς τούτο.

Έτσι όπως ισχύει ο νόμος, η αποκάλυψη ύπαρξης κωλύματος στο πρόσωπο κάποιου μέλους ή υποψηφίου μέλους ενός σωματείου, επαφίεται στην δική του καλή θέληση, στην ευσυνειδησία των μελών του ΔΣ του σωματείου, και στην τύχη. Οι παράγοντες όμως αυτοί, ως γνωστόν, δεν αποτελούν αξιόπιστα εχέγγυα για την τήρηση της νομιμότητας εντός οιουδήποτε φορέως.

Εξ άλλου, το προβλεπόμενο, κατά την διάταξη 9.α) του ανωτέρω Άρθρου μέτρο της απλής έκπτωσης μέλους του σωματείου αν αποκαλυφθεί κώλυμα στο πρόσωπό του (προφανώς κατά τύχη και μετά τυχαίως μικρό ή μεγάλο διάστημα) και ομοίως, κατά την διάταξη 9.β), το μέτρο της έκπτωσης των υπευθύνων μελών του ΔΣ, που ενδεχομένως δεν εξέδωσαν διαπιστωτική πράξη έκπτωσης του μέλους αυτού, εντός του τεθέντος χρονικού ορίου των 15 ημερών (τότε και μόνο και όχι ήδη ταυτοχρόνως με το εν λόγω μέλος, πριν ήδη φτάσουμε στην έκδοση της διαπιστωτικής πράξης, αφού προηγείται το ότι δεν είχαν κάνει τον πρέποντα έλεγχο), ελάχιστα λειτουργεί προς αποτροπή της μη σύννομης λειτουργίας του σωματείου, κατά το πνεύμα του νόμου.

Χρειάζεται θεσμοθέτηση συγκεκριμένης ελεγκτικής διαδικασίας, τόσο εν όψει της  εγγραφής μέλους σε ένα σωματείο, όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα από της εγγραφής και εντεύθεν, για να είναι βέβαιο ότι το μέλος εξακολουθεί να μην έχει κωλύματα με το πέρασμα του χρόνου, με το συναφές μέτρο της έκπτωσης, όχι μόνο ενός μέλους που ενδεχομένως απέκρυψε από το ΔΣ του σωματείου ότι έχει κώλυμα,  αλλά και των μελών του ΔΣ του σωματείου, που παρέλειψαν να διενεργήσουν έλεγχο, κατά την θεσμοθετηθείσα  διαδικασία.

Θα έλεγε κανείς, ότι μία διαδικασία αξιόπιστου ελέγχου, μπορεί να προκύψει και από την απλή λογική. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκ του πονηρού εκδοχές, οι οποίες να αποτελέσουν αφορμή για ελλειπείς ή και προσχηματικές διαδικασίες ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης ελεγκτικής διαδικασίας.

Προτεινόμενη προσθήκη κωλύματος στα περιγραφόμενα στο Άρθρο 3:

Μερικές φορές συμβαίνει, κάποιος υπάλληλος μιας Ένωσης ή Ομοσπονδίας, να αποτελεί μέλος ενός σωματείου-μέλους αυτής, και μάλιστα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Αυτό σημαίνει αναπόδραστα, ότι το σωματείο και η ψήφος του στις Γενικές Συνελεύσεις της εν λόγω Ένωσης ή Ομοσπονδίας, έχει άμεση εξάρτηση από την επικρατούσα παράταξη στην τελευταία (συμβαίνει στην Ομοσπονδία του Τζούντο).

Χρειάζεται, μεταξύ των κωλυμάτων για να μπορεί κάποιος να αποτελέσει μέλος σωματείου, να προστεθεί το να μην είναι υπάλληλος της υπερκείμενης Ένωσης ή Ομοσπονδίας.

Στο άρθρο 14, παρ.4:

Στην παράγραφο αυτή, η οποία αφορά στις αρχαιρεσίες εντός Αθλητικών Ενώσεων, αλλά εφαρμόζεται αναλόγως και στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, αναφέρεται ότι για να μπορεί να εκλεγεί κάποιος στα καταστατικά όργανα της Ένωσης/Ομοσπονδίας, πρέπει να αποτελεί μέλος σωματείου μέλους αυτής, με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πράγμα που θα αποδεικνύεται με βεβαίωση του σωματείου, η οποία επί ποινή ακυρότητας κατατίθεται στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Παρ’ ότι προκύπτει από τον κοινό νου και από τα λοιπά συμφραζόμενα του νόμου, επειδή η διατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου είναι αόριστη, μη προσδιορίζοντας επακριβώς ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αφορά το εσωτερικό του σωματείου, του οποίου ο υποψήφιος αποτελεί μέλος, κάποιοι – προφανώς σκοπίμως – διατείνονται ότι η βεβαίωση του σωματείου αφορά την καταλληλότητα του υποψηφίου ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εντός της Ένωσης/Ομοσπονδίας ή έστω, ότι επεκτείνεται και σε αυτήν, ως εάν κάποιος τρίτος θα αποφανθεί για το ποιός είναι κατάλληλος προς εκλογήν στα καταστατικά της όργανα της Ένωσης/Ομοσπονδίας, αποκλειομένου του περαιτέρω ελέγχου εκ μέρους της τελευταίας. Δυστυχώς αυτό το έχουμε ακούσει και από νομικούς και από κύκλους της Ομοσπονδίας Τζούντο.

Χρειάζεται η με απλό τρόπο αποσαφήνιση, ότι η βεβαίωση του σωματείου περί του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι του μέλους του, αφορά το εσωτερικό του σωματείου και μόνο (δυστυχώς και περιέργως χρειάζεται).

Στο Άρθρο 14, παρ. 6:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, η οποία εφαρμόζεται σε Ενώσεις και σε Ομοσπονδίες, εάν κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εν λόγω φορέων αποδειχθούν υπεύθυνα για αποκαλυπτόμενη μη σύννομη συμμετοχή σωματείου-μέλους των ή υποψηφίου σε αρχαιρεσίες και τα μέλη αυτά του απερχομένου ΔΣ εκλεγούν και πάλι μετά τις αρχαιρεσίες, τότε εκπίπτουν της θέσης τους, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του αναφερόμενου παραπάνω Άρθρου 3.

Εάν όμως, δια της μη σύννομης συμμετοχής, προκύψει και ακυρότης των αρχαιρεσιών, με αποτέλεσμα η Ένωση/Ομοσπονδία να υποστεί σύντομα την διαδικασία της επανάλειψης των αρχαιρεσιών, η απλή έκπτωση των υπευθύνων από την θέση τους στην ολιγοήμερης διάρκειας νέα Διοίκηση, δεν είναι καθόλου επίπονο μέτρο εναντίον τους.

Θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι του απελθόντος ΔΣ, που επέτρεψαν μία μη σύννομη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, όχι μόνο να εκπίπτουν της θέσης τους αν επανεκλεγούν στην νέα Διοίκηση, αλλά εάν προκληθούν ένεκα της παρανόμου ενεργείας/παράλειψης νέες αρχαιρεσίες, οι εν λόγω υπεύθυνοι να μην έχουν δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα σε αυτές, για τα καταστατικά όργανα της Ένωσης/Ομοσπονδίας. Μάλιστα, θα ήταν ακόμη καλύτερο, να στερηθούν του δικαιώματος υποψηφιότητας στις αμέσως επόμενες αρχαιρεσίες,όποτε γίνουν αυτές, ανεξαρτήτως του αν δεν προκύψει ακυρότητα των αρχαιρεσιών που προηγήθηκαν ένεκα του σφάλματός τους.

Στο Άρθρο 22, παρ.6:

Στην θέση αυτή αναφέρεται, ότι στις συνεδριάσεις του ΔΣ Ομοσπονδίας, μετέχει με δικαίωμα ψήφου και ένας (και μόνο ένας) εκπρόσωπος των εν ενεργεία αθλητών, όσα αθλήματα ή κλάδους άθλησης και αν καλλιεργεί η Ομοσπονδία. Δεν ορίζεται όμως πουθενά τι σημαίνει «ενεργός αθλητής».

Η εικόνα ενός ενεργού αθλητού, όσο εύκολα και αν συλλαμβάνεται από την φαντασία μας, τόσο δύσκολα περιγράφεται σαν ιδιότητα από την νομική γραφίδα. Τούτο οφείλεται τόσο στις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος (π.χ. έκταση ηλικίας συμμετοχής σε αγώνες), όσο και στο επίπεδο αναφοράς της αγωνιστικής δραστηριότητος του αθλητού (απλές ημερίδες, εθνικοί αγώνες, κ.λπ.) και στην συχνότητα συμμετοχής του σε αυτήν, όπως επίσης και στα διαστήματα αποχής του.

Όμως, ακόμη και παρακάμπτοντας τον εννοιολογικό ορισμό, τίθεται θέμα και ως προς την κλάση ενεργών αθλητών, από την οποία θα προέρχεται ο αντιπρόσωπός τους στην Ομοσπονδία. Όπως γνωρίζετε, μεταξύ των αθλητών υπάρχουν διάφορες κλάσεις. Άλλος είναι ο σκοπός και το όραμα ενός αθλητού που μετέχει στους αγώνες απλώς για λόγους υγείας και ευψυχίας, που αποτελεί στόχο του μαζικού Αθλητισμού και άλλος είναι ο σκοπός, τα ενδιαφέροντα και τα οράματα ενός αθλητού επιπέδου εθνικής ομάδος, ο οποίος στοχεύει σε υψηλές διεθνείς διακρίσεις και δι’ αυτών και σε διάφορα οφέλη και ίσως και σε μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Από ποιά κλάση ενεργών αθλητών θα πρέπει να προέρχεται αυτός που θα τους εκπροσωπεί στην Ομοσπονδία;

Περαιτέρω, τίθεται θέμα και της ελάχιστης ηλικίας, την οποία θα μπορεί να έχει ένας αθλητής, για να ανταποκρίνεται ικανοποιητικώς στις συνεδριάσεις του ΔΣ μιας Ομοσπονδίας, που συνήθως αποτελείται από μεσήλικες και άνω, όπως επίσης και θέμα ομογένειας ενδιαφέροντος και ιδιοτήτων με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Επιπροσθέτως, ως προς την ύπαρξη ή δημιουργία συλλόγου ενεργών αθλητών, από τον οποίο να προέρχεται ο εκπρόσωπός τους, εννοείται κατόπιν των ανωτέρω, ότι το καταστατικό του πρέπει να προσαρμοστεί στους παραπάνω ορισμούς και αντίστοιχες θεσμικές ρυθμιστικές διατάξεις, οι οποίες πρέπει προηγουμένως να θεσπιστούν νομοθετικά.

Η ύπαρξη όμως συλλόγου ενεργών αθλητών, δια του οποίου αυτοί να εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδία, κατά την γνώμη μας, θα τους διαιρέσει δημιουργώντας φράξιες μεταξύ τους, οι οποίες θα πρόσκεινται φιλικά προς τις εκάστοτε υπάρχουσες παρατάξεις εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας, θα συντείνει στην επικράτηση πολεμικού κλίματος μεταξύ των αθλητών και όχι αντιθέτως καλλιέργειας φιλίας μεταξύ τους, θα δημιουργήσει εχθρική αντιμετώπιση προς ορισμένους εκ μέρους της επικρατούσας παράταξης στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας και αφορμή περαιτέρω προστριβών εντός του Διοικητικού της Συμβουλίου και, εν τέλει, θα αποβεί σε βάρος του αθλήματος.

Προκειμένου να αντιπροσωπεύονται οι αθλητές στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Ομοσπονδίας, χρειάζεται προσδιορισμός της έννοιας του «ενεργού αθλητού», προσδιορισμός της κλάσης των αθλητών από την οποία θα προέρχεται αυτός, προσδιορισμός του καταλλήλου ηλικιακού του πεδίου, και συνακόλουθη προσαρμογή του καταστατικού του συλλόγου των αθλητών, που ήδη υπάρχει ή πρόκειται να δημιουργηθεί, προς αντίστοιχες διατάξεις, που οφείλουν νομικώς να θεσπιστούν, έστω και αν μείνει ανοικτό το θέμα της ομογένειας ενδιαφέροντος και ιδιοτήτων αθλητού και υπολοίπων μελών του ΔΣ.

Εμείς αδυνατούμε να σας προτείνουμε πώς μπορούν να προσδιοριστούν οι αναφερθείσες  έννοιεςκαι να επιτευχθούν όλα τα ανωτέρω. Ευχόμαστε να μπορέσετε εσείς.

Ως απλούστερο όμως και οφελιμότερο για τον Αθλητισμό όμως, σας προτείνουμε να καταργήσετε την συμμετοχή αθλητών στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών. Κατά την γνώμη μας, αυτή η συμμετοχή μόνο θα βλάψει τους αθλητές και τα αθλήματα που αυτοί καλλιεργούν. Μπορεί να επιφέρει μία πρόσκαιρη εύνοια προς την παρούσα κυβέρνηση, που δείχνει έτσι να μεριμνά για την ευαίσθητη τάξη των αθλητών, αλλά θα επιφέρει μακροπρόθεσμα ένα μόνιμο πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και σε κόμματα.

Η συμμετοχή αθλητών στην Ολυμπιακή Επιτροπή και φοιτητών στις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, έχει διαφορετικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Ο Αθλητισμός χρησιμοποιεί την κίνηση ως μέσον αγωγής. Ο αθλητικός στίβος δεν είναι πεδίο διαπαιδαγώγισης δια μέσου ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων, πράγμα που επιτυγχάνεται σε άλλους χώρους. Εδώ η διαπαιδαγώγιση επιτυγχάνεται με την επίτευξη απτών στόχων, με την υπέρβαση απτών ορίων, με την εσωτερική αναδίφηση, με την σύγκριση με τους αντιπάλους και με την συνειδητοποίηση της έννοιας της ευγενούς άμιλλας. Οι πρακτικές και οι έννοιες αυτές δεν απαντώνται συνήθως στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, αν είναι κάν γνωστές σε πολλά μέλη τους, που όχι σπάνια, αποτελούν δυστυχώς περιστασιακούς εξυπηρετητές συμφερόντων ποικίλων μορφών και προέλευσης, με τα οποία δεν έχουν σχέση το φίλαθλο πνεύμα και οι ευγενικές νεανικές αθλητικές ψυχές.

Β) Παρατηρήσεις-προτάσεις επί διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου

Η εκπροσώπηση των προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών:

Μη γνωρίζοντας το ακριβές περιεχόμενο του οικείου Άρθρου του νομοσχεδίου, απλώς θα παρατηρήσουμε ότι, όπως συμβαίνει και με τους αθλητές, έτσι και μεταξύ των προπονητών υπάρχουν διάφορες κλάσεις και επίπεδα ενασχόλησης. Μεταξύ μάλιστα των προπονητών κάποιοι, κατά τεκμήριο οι πλέον καταρτισμένοι και ικανοί, έχουν επιλεγεί ως ομοσπονδιακοί προπονητές, άρα υπάλληλοι των Ομοσπονδιών. Οι τελευταίοι θα αποκλειστούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, όπως προβλέπει άλλη διάταξη του ήδη υπάρχοντος νόμου;

Πέραν αυτού, ο επιλεγόμενος ως εκπρόσωπος των προπονητών θα έχει σφαιρική άποψη για τον χώρο του αθλήματός του και ομοιογένεια ενδιαφέροντος με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον προσδιορισμό των ιδιοτήτων του προπονητή, που θα εκπροσωπεί τους υπόλοιπους στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και της κλάσης των προπονητών από την οποία αυτός θα προέρχεται, πράγματα που πρέπει να θεσμοθετηθούν δια των διατάξεων του νόμου και όχι να αφεθούν στην διακριτική ευχέρεια των κατά περίπτωση και χρονική συγκυρία Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών, διότι τότε ο προπονητής εκπρόσωπος θα είναι μία απλή εξάρτηση αυτών.

Η ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, προβλέπετε την ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών ομαδικών αθλημάτων εθνικών κατηγοριών. Γιατί μόνο των ομαδικών αθλημάτων; Οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων, με κάποιο τρόπο έχουν μια διαφορετική υποστήριξη από τις ομάδες τους έναντι των αθλητών ατομικών αθλημάτων. Οι τελευταίοι, τις περισσότερες φορές με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, καταφέρνουν να φτάσουν σε εθνικές κατηγορίες και πάλι με θυσίες να πάρουν ακόμη και σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, με ελάχιστο οικονομικό αντίκρισμα, που δεν καλύπτει τις θυσίες τους. Τι γίνεται όταν αυτοί πάθουν κάποιο ατύχημα;

Θεωρούμε απαραίτητη την πρόβλεψη ασφάλισης των ερασιτεχνών αθλητών εθνικών κατηγοριών, όλων των αθλημάτων, ατομικών και ομαδικών.

Ο έλεγχος αθλητικών φορέων από την ΓΓΑ

Εξαίρετο μέτρο, για το οποίο όμως θα πρέπει να προβλεφθεί αφ’ ενός μεν ότι θα λειτουργεί πράγματι, αφ’ ετέρου δε να προσδιοριστούν οι τομείς ελέγχου των φορέων. Οι επί τόπου Περιφέρειες δεν είναι επαρκείς για να έχουν πλήρη και αποτελεσματικό έλεγγο της νομιμότητας ειδικότερα των σωματείων της περιοχής δικαιοδοσίας τους.

Χρειάζεται πρόβλεψη για την υποβολή λεπτομερών εκθέσεων των κλιμακίων που θα προβαίνουν σε ελέγχους, που να είναι στην διάθεση των Ομοσπονδιών, αλλά  και του κοινού, σε ειδικώς και διαρκώς αναρτημένο μητρώο της ΓΓΑ, πρόβλεψη της συχνότητας των ελέγχων, και έκταση του ελέγχου σε όλους τους τομείς που αφορούν την νόμιμη λειτουργία των σωματείων και γενικά των αθλητικών φορέων.

Ελπίζουμε κ. Υπουργέ, να σας βοηθήσαμε με τις παρατηρήσεις μας. Παραμένοντας πάντα στην διάθεσή σας, επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε και πάλι για τις πρωτοβουλίες σας!

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Τρύφων Πέππας                                                                                Νίκος Κλουβάτος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας