Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή το μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ Δώρα Κουλμανδά – Καλλιπολίτη

——–

Η Δώρα Κουλμανδά – Καλλιπολίτη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1946 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, και πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για το ‘15%’ στην Παιδεία και του 114.

Υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθη από την ασφάλεια με την επιβολή της δικτατορίας και  εξορίστηκε στη Γυάρο.

Σε μια της ομιλία, μιλώντας για τον εαυτό της είχε πει: «Όταν με συνέλαβαν δεν είχα κλείσει τα είκοσι ένα. Κάτι σκεφτόμουνα, κάτι ήθελα να κάνω, είχα μιαν άποψη για τον κόσμο, στον οποίο ήθελα να ζήσω. Κουβαλούσα τις οικογενειακές μου καταβολές, τις μνήμες μιας δύσκολης όσο και ηρωικής περιόδου: Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Κουβαλούσα τις   άμεσες συνέπειές τους , στην οικογένειά μου  και σε μένα προσωπικά. Ο πατέρας μου ήταν πολιτικός πρόσφυγας. Τον γνώρισα στα τριάντα μου. Ήμουνα Λαμπράκισσα και  τριτοετής φοιτήτρια στην Αγγλική Φιλολογία, υπότροφος».

Μετά την απόλυσή της συμμετείχε δραστήρια στην αντιδικτατορική αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο του 1969 στη «Δίκη των 17» του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 7 ετών. Αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία τον Αύγουστο του 1973.

Στη μεταπολίτευση εργάστηκε στην ΕΡΤ, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Με  τον Βασίλη Καλλιπολίτη (μετέπειτα σύζυγό της),  την Μάγδα Κοτζιά και τον Θέμη Μπανούση, ίδρυσαν τις εκδόσεις Εξάντας.

Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η Καλλιπολίτη Δώρα υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας  το 2014,  και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη»

Από το 2003 εκλέγεται στο Δ.Σ. του ΣΦΕΑ. Την περίοδο 2005-2007 ήταν Ταμίας του ΔΣ του ΣΦΕΑ, ενώ την περίοδο 2019-2021 ήταν Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΕΑ.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, με θλίψη για την απώλειά της, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της. Θα την θυμόμαστε για την ηρεμία της, το γέλιο της, την καλή της διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας που την διέκρινε.

  • Τα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από συναγωνιστές της Θεσσαλονίκης.

  • Η πολιτική κηδεία της Δώρας Καλλιπολίτη, θα γίνει την  Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 13:00¨ στα νεκροταφεία του δήμου Ζωγράφου.

Για το Δ.Σ. του  ΣΦΕΑ 1967-1974

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας