Απόψεις Κοινωνία

Καμία πρόνοια για το παιδί στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

———–

Ελένη Καλογεροπούλου

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι ένα ανήλικο παιδί μπορεί να αντιμετωπιστεί ως «βαλίτσα», αλλάζοντας κάθε εβδομάδα ή και κάθε τρεις μέρες σπίτι, προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι και οι δυο γονείς.

Αδιαφορεί στην πραγματικότητα γι’ αυτό που λένε οι παιδαγωγοί, οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί, ότι αυτό που προέχει για ένα παιδί –που είτε έχουν χωρίσει οι γονείς του, είτε είναι μαζί – είναι η ηρεμία, η ασφάλεια και ένα πρόγραμμα καθημερινότητας το οποίο δεν θα διαταράσσεται κάθε τόσο. Η σταθερότητα στο πρόγραμμα είναι αναγκαία για όλα τα παιδιά, πολύ περισσότερο για τα παιδιά που βιώνουν τον χωρισμό των γονιών τους.

Αν πάλι οι λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το νομοθέτημα είναι μόνο για να κάνει το χατίρι κάποιων συλλόγων που επιδιώκουν την μείωση της διατροφής, αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη ντροπή.

Ο ρόλος και των δυο γονιών έχει καθοριστική σημασία στο μεγάλωμα των παιδιών. Κανείς στην εποχή μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι και η παρουσία του πατέρα είναι λιγότερο αναγκαία απ’ ό,τι της μητέρας.

Όμως, όπως και να το κάνουμε, ο δεσμός μιας γυναικάς που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί -ή μεγαλώνει ένα παιδί-είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να τον διαταράξει καμία νομοθεσία .

Η πραγματική συνεπιμέλεια ενός παιδιού έχει να κάνει με την κουλτούρα της κοινωνίας, των γονιών και του περιβάλλοντος που ζει και μεγαλώνει το παιδί. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλά ζευγάρια στην εποχή μας που, παρά την επώδυνη διαδικασία του διαζυγίου, έχουν βρει τρόπους συνεννόησης προκειμένου το παιδί να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς, τηρώντας ωστόσο το πρόγραμμα και τις συνήθειες του.

Πολλές φορές τα πράγματα λύνονται πολύ πιο απλά και εύκολα απ ό,τι πιστεύουν κάποιοι. Και αντίθετα, εάν δεν υπάρχει καλή πρόθεση και από τις δυο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, με όση αυστηρότητα και αν εφαρμοστούν.

Ο νόμος αυτός έπρεπε να λάβει υπόψη του άλλα πράγματα και να έχει ως γνώμονα μόνο το καλό του παιδιού. Αλλά, πώς να το καταλάβει αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, όταν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την σφοδρή κριτική της Μαριέττας Γιαννάκου και την Όλγας Κεφαλογιάννη, άφησε να εννοηθεί ότι οι ενστάσεις τους έχουν να κάνουν με τα προσωπικά τους βιώματα.

Αν αν δεν είναι ντροπή ο υπουργός να επικαλείται προσωπικά δεδομένα για να αντιμετωπίσει την κριτική που του γίνεται στην Βουλή, τότε τι είναι…

banner-article

Ροη ειδήσεων