Η Π.Ε. Ημαθίας για την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας των άγριων ζώων
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας:
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 785/120755/06.05.2021 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ., παρόλο που το πρώτο (1ο) κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 19 Οκτωβρίου 2012 και το τελευταίο (48ο) στις 9 Μαΐου 2014, σε γειτονικές χώρες, κρούσματα λύσσας εξακολουθούν να παρουσιάζονται καθώς διαδοχικές ενημερώσεις από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης-Πληροφόρησης Ασθενειών Ζώων, περιγράφουν έξαρση κρουσμάτων στην Τουρκία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2021. Επίσης, η επανεμφάνιση κρούσματος σε σκύλο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις 2/6/2020 και σε μία γάτα στην Ιταλία 29/6/2020, δείχνουν ότι το νόσημα δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί από τον Ευρωπαϊκό χώρο.
Στο προαναφερόμενο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ πιθανολογείται η αναβολή του προγράμματος εμβολιασμών, τουλάχιστον όσον αφορά στην εαρινή εκστρατεία του 2021, λόγω «των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας» και «της καθυστέρησης στην ψήφιση του Χρηματοοικονομικού Πλαισίου – Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027». Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, με τη συλλογή όλων των θερμόαιμων ζώων – στόχων αυτής, που ανευρίσκονται νεκρά ή κρίνονται λυσσύποπτα (κυρίως θηλαστικών της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενων ή κατοικίδιων και οικόσιτων θηλαστικών, τρωκτικών και νυχτερίδων).
Η ενίσχυση για την προσκόμιση δειγμάτων ζώων για την παθητική επιτήρηση (νεκρές αλεπούδες – Προσοχή: Όχι εξαιτίας δηλητηρίασης ή πυροβολισμού) συνεχίζεται και για το 2021. Το ποσό των 50 € προσφέρεται σε κυνηγούς, φύλακες θήρας και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρές αλεπούδες, κατάλληλες προς εξέταση ως προς τον ιό της λύσσας.