Κορωνοϊός Υγεία

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson – Οι μέρες για την ανοσία / Οι πιθανές παρενέργειες

———

Όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και το COVID-19 Vaccine Janssen μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται 1 ή 2 ημέρες από τη λήψη του εμβολίου.

Λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Τέτοιες αντιδράσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης

αλλαγές στον καρδιακό σας παλμό

λαχάνιασμα

συριγμός

πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου ή του λαιμού

κνίδωση ή εξάνθημα

ναυτία ή έμετος

πόνος στο στομάχι.

Με αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πολύ συχνές: μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10άτομα

πονοκέφαλος

ναυτία

πόνος στους μύες

πόνος στη θέση χορήγησης της ένεσης

αίσθημα υπερβολικής κούρασης

Όχι συχνές: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 100άτομα

εξάνθημα

μυϊκή αδυναμία

πόνος στα χέρια ή τα πόδια

αίσθημα αδυναμίας

γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

φτέρνισμα

πονόλαιμος

οσφυαλγία

τρόμος

υπερβολική εφίδρωση

Σπάνιες: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 1000 άτομα

αλλεργική αντίδραση

κνίδωση

Πολύ Σπάνιες: μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 10000 άτομα

θρόμβοι αίματος συχνά σε μη συνηθισμένες περιοχές (π.χ., εγκέφαλος, ήπαρ, έντερο, σπλήνας) σε συνδυασμό με χαμηλά επιπέδα αιμοπεταλίων του αίματος

Μη γνωστές (δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα)

Ενημερώστε τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον νοσοκόμο σας αν εμφανίζετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που σας ενοχλεί ή δεν υποχωρεί.

Σύμφωνα με το Φύλλο Οδηγιών:

Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί με την διαδικασία που αποκαλείται «έγκριση υπό όρους». Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται περισσότερες αποδείξεις σχετικά με αυτό το εμβόλιο.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογεί τουλάχιστον ετησίως τις νέες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό και θα επικαιροποιεί το παρόν Φύλλο Οδηγιών Χρήσης αναλόγως.

———–

Στο  Φύλλο Οδηγιών που ακολουθεί με τη μορφή pdf θα βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες.

J&J φυλλάδιο οδηγιών

banner-article

Ροη ειδήσεων