Κορωνοϊός Κόσμος

Ισχυρές αναταράξεις (και πάλι) με το εμβόλιο της AstraZeneca

AP Photo/Matthias Schrader

Προσφυγή της ΕΕ στη δικαιοσύνη εναντίον της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας για αθέτηση συμφωνίας. Τι απαντά η εταιρεία. Λάθος ο εμβολιασμός των 30αρηδων με το συγκεκριμένο εμβόλιο λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λίγες ώρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού.

Στραμμένα προς την AstraZeneca είναι και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, όχι για καλό λόγο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Η απάντηση της φαρμακοβιομηχανίας

Η διένεξη της ΕΕ με την εταιρεία κρατά εδώ και πολλούς μήνες και παρ’ ότι είχε διαφανεί μια εξομάλυνση των σχέσεων κάτι τέτοιο δε συνέβη με τις διαφορές να λύνονται στα δικαστήρια.

Η φαρμακοβιομηχία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας πως «έχει συμμορφωθεί πλήρως στην Advance Purchase Agreement με την Κομισιόν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο». Μάλιστα αναφέρει πως πρόκειται να παραδώσει περίπου 50 εκατ. δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ως τα τέλη του Απριλίου.

«Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε νομική διαδικασία είναι αβάσιμη και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία να διευθετήσουμε αυτή τη διαφωνία το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της AstraZeneca.

Η γνώμη των ειδικών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αμφιβολίες, ακόμα και εντός των μελών της επιστημονικής κοινότητας, για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τάχθηκε κατά της χορήγησης του εμβολίου στους 30άρηδες.

Το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου το έχουν εγκρίνει για μετά τα 55», είπε (ρ/σ Alpha) και αναρωτήθηκε: «Γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν αντίστροφα από ότι το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος» αναφερόμενη στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να χορηγηθεί στην ηλικιακή ομάδα 30-39.

Η κ. Λινού ενθάρρυνε ο εμβολιασμός με την AstraZeneca να γίνει στους άνω των 50 «αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου».

Να σημειώσουμε πως την Μ. Τρίτη (27 Απριλίου) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca και μια ημέρα αργότερα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Σειρά θα πάρουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων και 45-49 χρόνων, με επικρατέστερη ημέρα για το άνοιγμα των ραντεβού τη Μ. Παρασκευή.

Αλλάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα του φθινοπώρου

Με την αμφισβήτηση να χτυπάει «κόκκινο« αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε (ΣΚΑΪ 100,3),ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τόνισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας