Πολιτική

Γιάννης Λαγός: Ο “άνθρωπος του αρχηγού” και η διαδρομή του μίσους

……………………

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο πρώην κηπουρός που δεν τέλειωσε το Λύκειο και έγινε η «σκιά» του Νίκου Μιχαλολιάκου και ο συντονιστής των ταγμάτων εφόδου της «Χρυσής Αυγής»

Εκείνο το βράδυ του 2012 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής απέναντι από στον σταθμό Λαρίσης, ο Γιάννης Λαγός δεν ήθελε πολλά-πολλά με τους δύο δημοσιογράφους που είχαν έρθει για συνέντευξη με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Δεν τους γούσταρε καθόλου, όπως έλεγε σε έναν εικονολήπτη, ο θηριώδης-βουλευτής τότε-σωματοφύλακας του αρχηγού του φασιστικού κόμματος.

«Θα μιλήσω μόνο επειδή μου το είπε ο πρόεδρος», λέει κάποια στιγμή στον Ηλία Κασιδιάρη, ο άνθρωπος που συνελήφθη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ευρισκόμενος σε στενό κλοιό που είχαν στήσει οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου και η Europol σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, ο Γιάννης λαγός που έδινε εντολές στα τάγματα εφόδου για επιθέσεις, υπήρξε κεντρικός πρωταγωνιστής στα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής.

Αυτή από την οποία αποχώρησε πηδώντας από το καράβι που βούλιαζε τον Ιούλιο του 2019, έχοντας ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής. Μέχρι πριν λίγες ώρες παρέμενε ασύλληπτος στις Βρυξέλλες χάρη στην ασυλία που του παρείχε η θέση του, η οποία ήρθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί όπου «παρέδιδε» υψηλά μαθήματα πολιτικής ευτέλειας αυτός ο θηριώδης άνδρας που το στήθος του κοσμεί ένα τατουάζ με τον αετό-σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας,

Κηπουρός, πορτιέρης και σωματοφύλακας

Γεννημένος στο Πέραμα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1972 ο Λαγός μεγάλωσε σε ένα προάστιο όπου η ζωή ποτέ δεν ήταν εύκολη και ηχεί σαν αστείο ότι η πρώτη του επαγγελματική απασχόληση, ήταν αυτή του ασφαλιστή.

Ήταν μια δουλειά που δεν του άρεσε, ίσως επειδή απαιτούσε πολλές κουβέντες, χαμόγελα και πολλές φορές πολλαπλές συναντήσεις, προκειμένου να πειστεί ο υποψήφιος πελάτης.

Ένιωθε πιο χαλαρά σαν συμβασιούχος κηπουρός στο Δήμο Περάματος και σαφώς στο στοιχείο του ως πορτιέρης σε γνωστά κλαμπ του Πειραιά. Πληρούσε άλλωστε όλα τα στοιχεία με ένα σώμα που χτίστηκε με πολύ γυμναστική και την απαραίτητη «ντρόγκα» όπως αποκαλούν τα αναβολικά για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η φράση «όταν τον κοιτάξεις από κοντά τρομάζεις με τα άγρια χαρακτηριστικά του» ειπώθηκε από πολλούς ανθρώπους που τον συνάντησαν τυχαία η ηθελημένα την εποχή της παντοδυναμίας του.

Στην αστυνομία ήταν ήδη γνωστός από το 2010, ενώ η ΕΥΠ σε απόρρητο σημείωμα του 2012 τον καταχώρησε ως άτομο που ήταν αναμεμιγμένος σε εκβιασμούς, προστασία νυχτερινών κέντρων και την διακίνηση γυναικών με σκοπό την εκπόρνευση τους. Ένα χρόνο πριν, ο Λαγός δούλεψε ως ένοπλος φρουρός σε πλοία που έπλεαν στο Κέρας της Αφρικής και περνούσαν από τη Σομαλία, όπου συχνά δέχονταν επιθέσεις πειρατών.

Όταν επέστρεψε, γύρισε στον άνθρωπο με τον οποίο είχε ήδη δεθεί άρρηκτα, τον ηγέτη του ναζιστικού μορφώματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ήταν δίπλα του σαν σωματοφύλακας σε κάθε του εμφάνιση, η «σκιά» του Φυρερίσκου μέχρι την ημέρα που εκλέχθηκε βουλευτής με την Χρυσή Αυγή.

Ο συντονιστής

Ήταν μόλις τριάντα εννιά ετών το 2012, ένας τύπος με ύψος δύο μέτρα που μόνο βουλευτή δεν θύμιζε. Μάλλον προσομοίαζε σε θηριώδη Spetsnaz-πρόκειται για την ελίτ μονάδα των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων-η Αμερικανό Seal!

Επίσης όσο και να φάνταζε αδύνατο, ο τότε νεοεκλεγείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Β΄ Πειραιά, δεν υπηρέτησε καν στις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Μέχρι εκείνη την Κυριακή των εκλογών ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, κάτι που ήταν επιβεβλημένο λόγω του επαγγέλματός του, το οποίο επίσημα ήταν η ασφάλεια υψηλών προσώπων και όχι μόνο.

Όπως έλεγε σε φίλους του μεγαλώνοντας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είδε τους μετανάστες να έρχονται και να παίρνουν τις δουλειές των γειτόνων του, των φίλων του και αυτό του προκάλεσε θυμό. Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς μπήκε στην οργάνωση, αλλά η εξέλιξή του ήταν μεγάλη, αφού έγινε μέλος του πολιτικού της συμβουλίου. Οι πληροφορίες για το πρόσωπό του είναι ελάχιστες.

Μια από αυτές εικάζει ότι ο μεγαλόσωμος Γιάννης δεν τελείωσε το Λύκειο, προτιμώντας να επενδύσει στην δημιουργία ενός κορμιού, κατάλληλο για την δουλειά που ήθελε να κάνει.
Η γυμναστική ήταν εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του ενώ ήταν πάντα δίπλα στον αρχηγό της «Χρυσής Αυγής» σε κάθε πορεία ή συγκέντρωση της.
Ως βουλευτής στα χρόνια που ακολούθησαν αποδείχτηκε ο συντονιστής σε πολλές από τις επιθέσεις των ταγμάτων του ναζιστικού μορφώματος.

Στο Πέραμα έδενε και έλυνε όπως προέκυψε από τις δικογραφίες για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης κι όπως ακούστηκε σε ηχητικό ντοκουμέντο «Για να κάνεις κάτι εκεί παίρνεις πρώτα τον Γιάννη».

Όπως έγινε γνωστό από τα δικαστικά έγγραφα, ο Λαγός έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα.
Αυτός φέρεται να ήταν πίσω από την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Κερατσίνι, αλλά και τη επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

Η πρώην σύζυγος και το τέλος

Σε αυτήν μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε, πήρε μέρος και ο ίδιος αφού αστυνομικοί κατέγραψαν τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου, το οποίο ήταν αυτό που του είχε παραχωρηθεί από τη Βουλή. Συνελήφθη και προφυλακίσθηκε δυο φορές με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το οποίο η «Χρυσή Αυγή» λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση.

Όταν την κοπάνησε από το «καράβι» που βυθιζόταν- όταν η Χρυσή Αυγή εξοβελίστηκε από την Βουλή-βρήκε αρκετούς να τον ακολουθήσουν. Η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα της ματωμένης διαδρομής ενός ανθρώπου που λατρευε να μισεί τους μετανάστες και όχι μόνο

Παντρεύτηκε μια φορά την Ξ.Κ με την οποία χώρισε τον Σεπτεμβριο του 2011, η οποία κατέθεσε εναντίον του τον Μάρτιο του 2014, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι όταν ζούσαν μαζί στο σπίτι της μητέρας του Λαγού, ο τότε σύζυγός της έκρυβε πυροβόλα όπλα και μια καραμπίνα. Επτά χρόνια μετά, ο «άνθρωπος του αρχηγού» συνελήφθη στις Βρυξέλλες και πρόλαβε να στείλει ένα tweet για να μην ξεχνάμε ποιος είναι:

«Είμαι σε Βελγικό περιπολικό. Οι κλεφτες,άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ  ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».

banner-article

Ροη ειδήσεων