Πολιτισμός

Πέθανε η διάσημη ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα

———

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, που έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό ως Μίλβα.

Η Μίλβα, που ήταν άρρωστη εδώ και χρόνια, πέθανε το βράδυ της Παρασκευής στο Μιλάνο, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της στο ιταλικό πρακτορείο Ansa. Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως οι Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ένιο Μορικόνε και Φράνκο Μπατιάτο.

H γνωστή ως La Rossa ( η κοκκινομάλλα) όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί που τη λατρεύουν, γεννήθηκε στο Goro, επαρχία της Φεράρα της Ιταλίας, στις 17 Ιουλίου 1939. Η καριέρα της ξεκίνησε από τα νέα ταλέντα όταν ήρθε πρώτη ανάμεσα σε επτά χιλιάδες καλλίφωνους Ιταλούς και Ιταλές που πήραν μέρος.

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει ηχογραφήσεις δικών της τραγουδιών ηχογράφησε το Milord τη μεγάλη επιτυχία της Εντίθ Πιαφ. Όμως, το πραγματικό της ντεμπούτο ήταν στη σκηνή του Φεστιβάλ Μουσικής Sanremo το 1961, όπου πήρε την τρίτη θέση. Το 1962 η Μίλβα ήταν η πρώτη Ιταλίδα τραγουδίστρια που τόλμησε να τραγουδήσει το ρεπερτόριο της Εντίθ Πιαφ στο Ολυμπιά στο Παρίσι. Ο τύπος και το κοινό έμειναν άφωνοι και έκπληκτοι για το πως μια μη Γαλλίδα τραγουδίστρια μπορούσε να ερμηνεύσει με τέτοιο συναίσθημα και ενέργεια τα τραγούδια του Πιαφ. Οι μουσικοκριτικοί την ονόμασαν τραγουδίστρια της χρονιάς.

Η Milva με τον Jose Carreras τραγουδούν σε φιλανθρωπικό gala, τον Δεκέμβριο του 1999. EPA PHOTO DPA/WALTRAUD GRUBITZSCH/wg/kr

«Η Μίλβα ήταν μια από τις πιο έντονες ερμηνεύτριες του ιταλικού τραγουδιού. Η φωνή της προκαλούσε έντονα συναισθήματα σε ολόκληρες γενιές. Ήταν μια μεγάλη Ιταλίδα, μια καλλιτέχνις που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της για να ανέβει στις διεθνείς σκηνές», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ηχογράφησε 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης.  Το 2010 είχε γράψει: «Μετά από πενήντα χρόνια αδιάκοπης δραστηριότητας, χιλιάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις τουλάχιστον στο μισό πλανήτη, εκατό δίσκους σε επτά διαφορετικές γλώσσες, αποφάσισα να βάλω μια τελεία στην καριέρα μου». Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ιταλικής μουσικής, μαζί με την Μίνα και την Ορνέλα Βανόνι.

Στις πέντε δεκαετίες της καριέρας της η Μίλβα αξιώθηκε να τραγουδήσει ένα ρεπερτόριο που λίγες θα μπορούσαν, και δεν είναι μόνο το ρεπερτόριο. Είναι οι προσωπικότητες που το περιβάλλουν. Μπορεί όπως έλεγε να δούλευε πάντα υπό πίεση αλλά ήταν μοιραίο αφού ήταν περιζήτητη σε κάθε άκρη της γης.

Ηχογράφησε 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης. EPA/Ulrich Perrey
Ήταν η γυναίκα που διάλεξε ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Τζιόρτζιο Στρέλερ, σε ένα από τα πιο διάσημα θέατρα της Ευρώπης να τραγουδήσει Μπρεχτ, στο θρυλικό του ανέβασμα της Όπερας της πεντάρας και η νεαρή Μίλβα, έκανε κάτι διαφορετικό από τις ωραίες και καλλίφωνες τραγουδίστριες της γενιάς της.

Βαφτίστηκε ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μπρεχτ και του Βάιλ, στην παράδοση της Γκιζέλα Μάι και της Λότε Λένια. Εκείνη, παθιασμένη με το θέατρο, συνδέθηκε με αυτές τις ερμηνείες που δεν παρέλειπε να συμπεριλαμβάνει στο ρεπερτόριό της σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, ηχογραφώντας 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και σε εκατοντάδες χώρες στις οποίες περιόδευε σε όλη τη διάρκεια της ενεργούς καριέρας της. «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Όλη μου τη ζωή ζούσα υπό πίεση, εργάστηκα υπερβολικά. Θέλω να ταξιδέψω τον κόσμο, να ακούσω καινούργιες μουσικές και να γνωρίσω διαφορετικές θρησκείες» έλεγε όταν έκλεισε τα 80, αλλά δεν πρόλαβε.

Όμως πρόλαβε τη μεγαλειώδη εξάπλωση του τραγουδιού και της μελωδίας, του πολιτικού τραγουδιού και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έγινε στη χώρα μας αγαπητή, ηχογραφώντας με τον Θάνο Μικρούτσικο και το τραγούδι «Θάλασσα» ήταν πάντα και επί σειρά ετών ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες, ενώ ερμήνευσε και στα γερμανικά Μίκη Θεοδωράκη, στον δίσκο “Von Tag zu Tag“ («Από μέρα σε μέρα»), στον που την καθιέρωσαν στη Γερμανία και ως ερμηνεύτρια έντεχνου τραγουδιού.

Ο δεύτερος δίσκος της ήταν αφιερωμένος στα γαλλικά τραγούδια για τα οποία έγινε πασίγνωστη. Εκτός από Πιαφ τραγουδούσε Ζιλμπερ Μπεκό και την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή της στον κινηματογράφο δίπλα στη Gina Lollobrigida. Με το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο σαν βασικό όχημα της καριέρας της γίνεται διάσημη και σε μια ακόμα χώρα της Μεσογείου ηχογραφώντας και στα ισπανικά. Σε ένα δίσκο του 1965 τολμά να πει τη Μασσαλιώτιδα τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας που δεν είχαν καλά καλά τολμήσει Γάλλοι ερμηνευτές.

Το 1965 και η συνάντησή της με τον Στρέλερ της έδωσε την ερμηνευτική και ποιοτική της ταυτότητα που κράτησε σε όλη της τη ζωή. Δεν ‘ήταν απλά μια ερμηνεύτρια τραγουδιών του πάθους και της αγάπης αλλά η πρώτη τέτοιου βεληνεκούς Ιταλίδα ερμηνεύτρια πολιτικών τραγουδιών.

Ο Μπρεχτ μέσα σε έναν άνεμο των κινημάτων της δεκαετίας του 60 ήταν ξανά επίκαιρος και η Μίλβα γίνεται με τις ερμηνείες της πλατινένια όχι μόνο στη χώρα της αλλά και τη Γερμανία.

Αλλάζει και μετακινείται κάπως σε ρεπερτόριο και τη δεκαετία του 70 αρχίζει να ερμηνεύει τα τάνγκος, κάτι που δείχνει πόσο την έχουν ήδη επηρεάσει πι συναντήσεις με τους μεγάλους μουσικούς του κόσμου. Ο Ένιο Μορικόνε είναι ένας από αυτούς, ένας μύθος της παγκόσμιας μουσικής, και το Dedicato a Milva da Ennio Morricone είναι το αποκορύφωμα της συνεργασίας τους.

Σε όλη τη δεκαετία του 70 η καριέρα της Μίλβα συνοψίζεται σε μια λέξη: περιοδείες σε όλο τον πλανήτη. Είναι η πιο διάσημη τραγουδίστρια στην Ιαπωνία και την Άπω ανατολή με τους δίσκους της να πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 1977, η Milva κυκλοφόρησε το επώνυμα άλμπουμ με τίτλο Milva, στο οποίο ερμήνευσε το Don’t Cry for Me Argentina από το μιούζικαλ Evita, στα ιταλικά, και έγινε η αγαπημένη και του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ένα τίτλο που έφερνε τιμητικά. Οι συνθέτες τη λάτρευαν και της έδιναν τραγούδια που ερμήνευε πρωτίστως με ακατάβλητο πάθος.  Το 1978, η Μίλβα άρχισε να συνεργάζεται με τον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία του στούντιο άλμπουμ Von Tag zu Tag στη Γερμανία και την Αυστρία, το οποίο έγινε ένα άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία, ενώ το 1980, η Μίλβα κυκλοφόρησε το στούντιο άλμπουμ, Attends, la vie, ένα άλμπουμ στα γαλλικά με τραγούδια του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το 1981 ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ της Μίλβα και του Βαγγέλη Παπαθανασίου , με τη συνεργασία τους να έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία ενός άλμπουμ στα γαλλικά και τα γερμανικά.

Το 1984 κάνει μια από τις πιο διάσημες ηχογραφήσεις της με τον Άστορ Πιατσόλα και το κουιντέτο του, στο Théâtre des Bouffes du Nord, στο Παρίσι. Είναι το περίφημο Milva & Ástor Piazzolla – Live at the Bouffes du Nord.

Ο «χρόνος κυλά γρήγορα» είχε πει η Μίλβα όταν συμπλήρωσε τα 80 της χρόνια, σε μια δήλωση σχεδόν απολογία για τη σχέση της με τις χώρες και τους ανθρώπους που δεν πρόλαβε να γνωρίσει στη διάρκεια της μακράς καριέρας της. Από τις Ιταλίδες τραγουδίστριες η φλογάτη κοκκινομάλλα με το θερμό ταπεραμέντο ήταν η πιο αγαπητή και η συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο την έκανα σχεδόν «Ελληνίδα», δική μας.

 lifo.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας