Ομάδα επιστημόνων ΑΠΘ | ProgHRC: Ένα καινοτόμο ρομπότ – βοηθός για τη βιομηχανία
ProgHRC: Ένα καινοτόμο ρομπότ-βοηθός για τη βιομηχανία
Από ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θ. και τη SPECTRAtech Α.Ε.
Ο προγραμματισμός ενός ρομπότ για να εκτελέσει μια σχετικά απλή εργασία στη βιομηχανία, παίρνει αρκετό χρόνο και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν μικρές παρτίδες προϊόντων, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος αυτοματοποίησης με ρομπότ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές βαριές εργασίες να εκτελούνται χειρωνακτικά.
Σκοπός του έργου ProgHRC «Σταδιακή αυτοματοποίηση εργασιών με συνεργασία ανθρώπου και ρομπότ» είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθός που να μπορεί πολύ εύκολα να προγραμματίζεται για εργασίες μεταφοράς και συσκευασίας αντικειμένων. Αρχικά, ο άνθρωπος θα πιάνει το ρομπότ και θα του επιδεικνύει πώς να λαμβάνει τα αντικείμενα, πώς να τα μεταφέρει και πώς να τα τοποθετεί. Ύστερα από μερικές επαναλήψεις της επίδειξης από τον άνθρωπο, το ρομπότ θα μαθαίνει την εργασία και θα αυξάνει σταδιακά το ποσοστό αυτοματοποίησης.
Σύμφωνα με τη Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του έργου και καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης & Ρομποτικής (ΕΑΡ) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ: «Η τάση στη βιομηχανία για ευφυή και ευέλικτα συστήματα παραγωγής, γνωστή και ως Industry 4.0, απαιτεί από τα ρομπότ δυνατότητες όπως αυξημένη αντίληψη του περιβάλλοντός τους, ταχεία προσαρμογή σε αλλαγές και μικρό χρόνο επαναπρογραμματισμού. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για ένα εξελιγμένο μοντέλο παραγωγής με ρομπότ που να είναι εύχρηστα, ευέλικτα, οικονομικά και αποδοτικά».
Ο Φώτης Δημέας, μεταδιδάκτορας ερευνητής στο ΕΑΡ-ΑΠΘ αναφέρει πως «ο χειριστής, μετά την επίδειξη της κίνησης θα μπορεί να αφήσει το ρομπότ και αυτό θα συνεχίσει αυτόνομα την εκτέλεση της εργασίας του. Ταυτόχρονα, ένα σύστημα 3D όρασης θα αναγνωρίζει αντικείμενα που έρχονται προς το ρομπότ σε τυχαίες θέσεις και το ρομπότ θα προσαρμόζει κατάλληλα την κίνησή του για να τα πιάσει. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ευχρηστία, προσαρμοστικότητα και ασφάλεια, δίνοντας τη δυνατότητα στο ρομπότ να μαθαίνει από τον άνθρωπο πώς να εκτελεί διάφορες εργασίες σε πολύ λίγο χρόνο».
Το ProgHRC χρηματοδοτείται στο πλαίσια της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – Β’ κύκλος». Υλοποιείται με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης & Ρομποτικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της εταιρείας SPECTRAtech Α.Ε.
Αποτέλεσμα του έργου θα είναι ένα φορητό και ευέλικτο κελί εργασίας με ρομποτικό βραχίονα που θα τοποθετείται στη γραμμή παραγωγής και θα προγραμματίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα για τη συγκεκριμένη εργασία από τον άνθρωπο, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.
Η επίπτωση του ProgHRC σε εθνικό επίπεδο οικονομίας είναι η συνεισφορά στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του χρόνου προγραμματισμού και των συσχετιζόμενων δαπανών αυτοματοποίησης όπως η εξειδίκευση των χειριστών, ιδίως σε γραμμές παραγωγής με συχνές εναλλαγές που δεν δικαιολογούν αυτοματοποίηση. Δεδομένου του χαμηλού κόστους αγοράς συνεργατικών ρομπότ, το απαιτούμενο κεφάλαιο και ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης θα μπορούν πλέον να γίνουν μη απαγορευτικά.
Περισσότερες πληροφορίες για το ProgHRC και τους φορείς σύμπραξης υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://prog-hrc.eu/
Το ProgHRC στα social media:
- https://www.facebook.com/Proghrc/?view_public_for=102467224898316 (@ProgHRC)
- https://www.linkedin.com/company/proghrc (ProgHRC)
- https://twitter.com/Prog_HRC (@Prog_HRC)