Βέροια Κοινωνία

Σήμερα η μαύρη επέτειος της τραγωδίας στα Τέμπη – 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας είχαν χάσει τη ζωή τους

————-

Μαύρη επέτειος σήμερα για την τραγωδία που βύθισε σε πένθος το πανελλήνιο πριν από 18 χρόνια, όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ήταν το απόγευμα Κυριακής 13 Απριλίου 2003 μετά τις 19:30 το απόγευμα και ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Μία νταλίκα που είναι φορτωμένη με νοβοπάν, χάνει τον έλεγχο συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη. Τα νοβοπάν εκτινάχτηκαν και χτύπησαν με σφοδρότητα το σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα 21 μαθητές να βρουν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 9 να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν διευκρινίστηκαν ποτέ 100%. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών. Όπως είπε ο τότε αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, Θ. Θεοδωρίδης «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

Νεκροί ήταν η Ευαγγελία Γάτου, η Αναστασία Παυλίδου, Περιστέρα Ούστα, Γεωργία Τραπεζανλή, Σταύρος Κανελλόπουλος, Ηλίας Τσολαρίδης, Παναγιώτης Μουρατίδης, Ανδρέας Αθανασιάδης, Χριστίνα Σταματέλου, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ευσταθία Ψαλίδα, Δημήτρης Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Θαλαλέος, Γεσθημανή Σταφυλίδου, Σάββας Παναγιωτίδης, Αθανάσιος Μαρκαντάρας, Γεώργιος Μίτσκας, Ιωάννα Κατσίδου, Δημήτρης Σίγκας και Όλγα Αγγελίνα.

Στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύτηκε ο μαθητής, Αλέξης Μυόγλου, που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο και οι δύο από τους τρεις καθηγητές, που συνόδευαν τους μαθητές στην στην 3ημερη εκδρομή τους, ο τότε λυκειάρχης του Λυκείου Μακροχωρίου, Δημήτρης Γκέκας και η καθηγήτρια, Παναγιώτα Τζιόκα.

banner-article

Ροη ειδήσεων