Βέροια

Βέροια: Απεργία πείνας για ένα επίδομα και ένα… κλειδί!

—————

Η εικόνα ενός  άντρα, που παραμένει εδώ και 8 μέρες, όπως μας είπε, έξω από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, δηλώνοντας απεργός πείνας και διαμαρτυρόμενος για το κόψιμο του επιδόματος ΚΕΑ, με βαθύτερη αιτία, όπως λέει, ένα… κλειδί, δεν είναι σίγουρα συνηθισμένη.

………………………….

Μιχάλης Φορτομάρης, από το Αμύνταιο της Φλώρινας, με πολλά χρόνια στη Βέροια. απεργός:

Κάποτε ήμουν έμπορος αυτοκινήτων. Τώρα δεν έχω ένα ευρώ στην τσέπη. Εδώ και 13 – 14 μήνες μού έχουνε κόψει το επίδομα, το ΚΕΑ, από τις 3 Φεβρουαρίου του ’20. Μίλησα με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Γιατί;

Γιατί νοίκιασα το σπίτι μιας υπαλλήλου εδώ μέσα, που είναι νοσοκόμα. Κι επειδή αποκάλυψα πως χρωστάει 2.500 κυβικά νερό, μου τα φόρτωσε εμένα. Αρχίσανε οι κόντρες, καθώς ζητούσα τα λεφτά που έριξα στο σπίτι κι εκείνη αρνιόταν.

Αυτή ευθύνεται που μου ‘κόψαν το επίδομα, γιατί με κατήγγειλε. Τώρα μένω εδώ έξω και το βράδυ σε μια καρότσα αυτοκινήτου εκεί απέναντι. Είμαι εδώ, έξω από το Κέντρο, 8 μέρες.

Είμαι μια δυο εμφράγματα από τότε που έχασα το παιδί μου, έπαιρνα φάρμακα από μέσα, από την Πρόνοια, μετρούσα την πίεσή μου, το ζάχαρό μου. Τώρα όμως δεν μπορώ να τα πάρω, επειδή είναι αυτή μέσα. Αν δεν απομακρυνθεί δεν μπορώ να πάρω τίποτα. Αυτή πρέπει να δώσει εντολή στο φαρμακείο απέναντι ή να μου κλείσει ραντεβού μ’ ένα γιατρό.

Τώρα εδώ και ένα χρόνο είμαι χωρίς καθόλου φάρμακα. παίρνω μόνο Depon και φάρμακα πίεσης που μου τ’ αγοράζουν φίλοι μου.

Να μου δώσουν το επίδομα που μου το ‘κόψαν γιατί είμαι άστεγος. Έκοψα νερό ΔΕΗ από το σπίτι. Δε μένω εκεί. Είμαστε στα δικαστήρια με τους ιδιοκτήτες. Μου ζητούνε τα κλειδιά, αλλά εγώ δεν τα δίνω.  Ας έρθει δικαστικός κλητήρας.

Εμένα μ’ ενδιαφέρει το ΚΕΑ, γιατί πεινάω. Με βοήθησε ο Δήμαρχος με βοηθάει μια εκκλησία και οι φίλοι. Μου ζητάν όμως το κλειδί, για να μου ξαναδώσουν το επίδομα.

Η πρόθεσή μου είναι να πεθάνω εδώ στο πεζοδρόμιο από απεργία πείνας. Έτσι κι αλλιώς και στο σπίτι νηστικός κι εδώ νηστικός.

Η Αστυνομία όσες φορές και να με είδε εδώ δεν μ’ ενόχλησε. Αλλά δεν μπορεί να κοιμάμαι έξω με δυο μεγάλα σκυλιά αγκαλιά, και να πηγαίνω πότε από δω πότε από κει, για να μη μου κάνουν κακό. Φοβάμαι. Ρωτήστε τις γύρω οικοδομές, με βλέπουνε.

Τώρα δεν τρώω, πίνω μόνο καφέ και νερό. Εγώ δεν είμαι πολίτης; Σαράντα μήνες υπηρέτησα αυτό το κράτος.

Δούκα Αναστασία, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Βέροιας:

Η υπηρεσία μας έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες. Υπήρξε μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε μια κυρία, που έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό και στον συγκεκριμένο κύριο.  Μάλιστα έχει βγει και η δικαστική απόφαση. Δεν μπορώ να μιλήσω περισσότερο αναλυτικά, γιατί αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επομένως έγινε καταγγελία από την κυρία ότι δεν πληροί ο κύριος τις προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ΚΕΑ. Θα πρέπει να αποφανθούν τα δικαστήρια γι’ αυτό. Στο ίδιο το χαρτόνι που συνοδεύει τη διαμαρτυρία του γράφει ότι η απεργία πείνας του γίνεται για ένα κλειδί. Από κει και πέρα βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Τσισμετζή Δήμητρα, αντίδικος του απεργού:

Νοικιάσαμε στον κύριο που  διαμαρτύρεται έξω το πατρικό μας σπίτι εγώ και τα αδέλφια μου μ’ ένα υποτυπώδες ενοίκιο, αφού η σύντροφός του ήταν συγγενικό μας πρόσωπο.

Έγινε ηλεκτρονικό συμβόλαιο, χαρίστηκαν τα δύο πρώτα ενοίκια, δεν πήραμε εγγύηση και μάλιστα τους βοηθήσαμε να εγκατασταθούν. Στην πορεία χώρισαν, η εξαδέλφη μου έφυγε και ο ίδιος αρνιόταν να φύγει, γιατί όπως ισχυριζόταν έβαλε λεφτά στο σπίτι.

Μας δημιουργούσε προβλήματα, μας απειλούσε με αποτέλεσμα να απευθυνθούμε στην Αστυνομία. Έφτασε στο σημείο να μας μηνύσει πως τον απειλούσαμε εμείς.  Βέβαια, κατέληξε πως θα μας αφήσει ήσυχους δίνοντάς πίσω και το σπίτι αν του δώσουμε χρήματα.

Τώρα δηλώνει απεργός πείνας, κάτι που προσωπικά πιστεύω ότι δεν ισχύει. Ύστερα από τόσες μέρες,  αν πράγματι ήταν έτσι, θα έπρεπε να βρίσκεται στο Νοσοκομείο από ασιτία.

Ενώ λύθηκε το συμβόλαιο δεν εγκατέλειπε το σπίτι και συνέχιζε να μας απειλεί και να μας εκβιάζει κάτι που έκανε και σε πρηγούμενο ιδιοκτήτη σπιτιού.

Εντωμεταξύ με την εκκρεμότητα  αυτή του σπιτιού τού κόπηκε το επίδομα, το ΚΕΑ, γιατί η Υπηρεσία είχε ενημερωθεί.

Μετά από ατέλειωτες απειλές και εκβιασμούς έγινε το δικαστήριο τον Οκτώβριο του ’20. Η απόφαση βγήκε, του επιβλήθηκε πρόστιμο για το ότι δεν παρέδωσε το κλειδί.

Οι αποφάσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν με τον δικαστικό κλητήρα, λόγω κορωνοϊού. Έτσι κάνουμε υπομονή, περιμένουμε να πάρουμε πίσω το σπίτι στο οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

far

Φωτογραφίες:  faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας