Υγεία

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

——–

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις «7 Απριλίου– Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021»

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις 7 Απριλίου – «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021»:

« Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Ο εορτασμός χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που εκτείνονται πέρα ​​από την ίδια την ημέρα και αποτελεί μία ευκαιρία ώστε να επικεντρωθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε σημαντικές πτυχές της παγκόσμιας υγείας.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «οικοδομώντας έναν δικαιότερο και υγιέστερο κόσμο» .   

Η εκστρατεία υπογραμμίζει τη συνταγματική αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι δηλαδή «η απόλαυση του υψηλότερου επιτεύξιμου επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης».

Τα τελευταία 50 χρόνια ήρθαν στο φως αφ’ ενός μεν σημαντικά ζητήματα υγείας όπως η ψυχική υγεία, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή κ.λπ., αφ’ ετέρου δε μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη συνοδευόμενη από τη μετανάστευση και την αστικοποίηση. Αυτό δημιούργησε ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους για καλύτερη ζωή, αλλά άφησε και  κάποιους άλλους πίσω με κοινωνικοοικονομική επισφάλεια.

Ωστόσο, η πανδημία έχει μειώσει τα πρόσφατα οφέλη για την υγεία, οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια και ενίσχυσε τις κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες και τις ανισότητες  φύλου.

Η πανδημία από τον  COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν μεγαλύτερος σε κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες. Αυτές οι ομάδες πληθυσμού είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και το σπουδαιότερο είναι ότι αυτές κυρίως  θα αντιμετωπίσουν  τις δυσμενείς συνέπειες, ως αποτέλεσμα μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τη φετινή επέτειο και στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας ζητείται να αναληφθούν  δράσεις για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο.

Ο κόσμος θα εξακολουθεί να είναι άνισος και άδικος. Οι ανισότητες όμως στον τομέα της υγείας δεν είναι μόνο άδικες αλλά απειλούν  την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των χωρών».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας