Αγροτικά Πολιτική

Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών της πρώην ΑΤΕ

————-

Από το Πολιτικό Γραφείο της Βουλευτή Φρόσως  Καρασαρλίδου πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

—————-

Ερώτηση Φρόσως Καρασαρλίδου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στο έλεος εισπρακτικών εταιριών χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των  κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ»

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Στο έλεος εισπρακτικών εταιριών χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ», κατέθεσαν 57  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. μεταξύ των οποίων η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, ζητώντας άμεση ρύθμιση, ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση:

Σε συνθήκες απόγνωσης λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση βρίσκονται πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των “κόκκινων δανείων” ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Με το ξεπούλημα της Τράπεζας, δημιουργήθηκαν συνθήκες ασφυξίας για τους αγρότες εξαιτίας των παλαιών δανείων που τέθηκαν προς εκκαθάριση. Η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας και “ακουμπούν” σε ζητήματα με ευρύτερες προεκτάσεις. Εκτός από τα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας, συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής τίθενται και θέματα ιδιοκτησίας τα οποία έχουν εθνικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα.

Τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό την διαχείριση της εκκαθαρίστριας  εταιρίας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της “κακής ΑΤΕ”, μετά την παραχώρηση της “καλής ΑΤΕ” στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, το ζήτημα των υποθηκών, για τη συνέχιση της αγροτικής  δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα.  Συγκεκριμένα πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρίες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις του κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.

Σημειώνουμε ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει  σε λειτουργία σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες μέσω της ΕΓΔΙΧ, με ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο προσφερόμενων λύσεων, η οποία έληξε στις 31/12/2019. Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι αδυνατεί να παρέμβει πλέον στο Τραπεζικό σύστημα, την στιγμή που αποτελεί ζητούμενο τόσο η εξυγίανση των συνεταιρισμών όσο και η ελάφρυνση ή και η διαγραφή χρεών όσων έχουν εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο και έχουν καλύψει το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων.

Και όλα αυτά σε μία εξόχως προβληματική χρονιά για την αγροτική παραγωγή λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων και κατ΄ επέκταση σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

1.Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να υπάρξει συνεννόηση με το εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών;

  1. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, συνεταιρισμών),για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;

banner-article

Ροη ειδήσεων