Περιβάλλον

Μεγάλα καλοκαίρια, σύντομοι χειμώνες: το μέλλον που μας περιμένει

…………………………..

Τα καλοκαίρια θα διαρκoύν έξι μήνες και οι χειμώνες λιγότερο από δύο και θα επηρεάσουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής στη Γη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους, σύμφωνα με μια μελέτη, οπότε τα καλοκαίρια έξι μηνών θα γίνει ο κανόνας στο Βόρειο Ημισφαίριο έως το 2100 .

Αντίθετα, οι χειμώνες θα μπορούσαν να διαρκέσουν λιγότερο από δύο μήνες από το έτος. Ενώ η άνοιξη και το φθινόπωρο θα ήταν εξίσου πιο σύντομα. Αυτές οι δραστικές εποχιακές αλλαγές θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στον κόσμο. Θα διαταραχθεί η γεωργία και η συμπεριφορά των ζώων.

Η συχνότητα των κυμάτων θερμότητας, των καταιγίδων και των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί, θέτοντας μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Φωτογραφία: Pixabay.

Τα τροπικά κουνούπια που μεταφέρουν ιούς είναι πιθανό να εξαπλωθούν προς τα βόρεια και να προκαλέσουν εστίες κατά τη διάρκεια των μακρύτερων και πιο καυτών καλοκαιριών , έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Αυτό δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters .

Αυτές οι πιθανές επιπτώσεις αυξάνουν την επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε πώς οι εποχές μεταμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή και εάν ο μετασχηματισμός θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Για να το μάθουν, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν ιστορικά δεδομένα ημερήσιας θερμοκρασίας από το 1952 έως το 2011 στο Βόρειο Ημισφαίριο. Συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν πώς άλλαξε η έναρξη των εποχών από έτος σε έτος.

Φωτογραφία: Pixabay.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το καλοκαίρι επιμηκύνθηκε από 78 σε 95 ημέρες μεταξύ 1952 και 2011. Εν τω μεταξύ, ο χειμώνας μειώθηκε από 76 σε 73 ημέρες .

Η άνοιξη μειώθηκε από 124 σε 115 ημέρες και το φθινόπωρο από 87 σε 82 ημέρες . Οι μέσες θερμοκρασίες άλλαξαν ανάλογα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το καλοκαίρι και ο χειμώνας έγιναν πιο ζεστοί.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης κλιματικά μοντέλα για να προβλέψει πόσες εποχές θα άλλαζαν στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον σενάριο (δηλαδή, εάν δεν καταβληθούν προσπάθειες για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη), η άνοιξη και το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν ένα μήνα νωρίτερα το 2100, σε αντίθεση με το 2011. Ενώ το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα ξεκινήσουν μισό μήνα αργότερα . Ως αποτέλεσμα, το βόρειο ημισφαίριο θα περάσει περισσότερο από το μισό έτος το καλοκαίρι και αναμένεται να αυξηθούν μόνο οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Φωτογραφία: Pixabay.

Αυτή η εποχιακή αλλαγή θα επηρέαζε τα πάντα, από τη μετανάστευση των πτηνών έως την καλλιέργεια των καλλιεργειών. Αυτό θα επηρέαζε σχεδόν κάθε πτυχή της βιόσφαιρας της Γης, έγραψε η ομάδα. Η πρόληψη αυτών των πιο απότομων αλλαγών στο μέλλον του πλανήτη μας ξεκινά με τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα τώρα .

Με πληροφορίες από το Live Science/Extreme World/agupubs.onlinelibrary.wiley

Φίλοι της Τέχνης & της Φιλοσοφίας

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας