Κοινωνία Κορωνοϊός

Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες – Και άλλες οκτώ περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”

 

Κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες, παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσαλονίκη και ένταξη άλλων 8 περιοχών στο “βαθύ κόκκινο” ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Για την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει ό,τι και σήμερα, χωρίς οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο “βαθύ κόκκινο”, εντάσσονται – με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων – από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Λέσβου, καθώς επίσης οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων, Κατερίνης της Π.Ε. Πιερίας, Χανίων και Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

H πανδημία δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση που οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα απαιτούν εγρήγορση και προσοχή.

Κορονοϊός: 2.405 νέα κρούσματα, τα 1.137 στην Αττική και 235 στη Θεσσαλονίκη

Για την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύουν τα μέτρα και οι περιορισμοί που ήδη εφαρμόζονται, χωρίς οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση. Δηλαδή δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο.

“Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί, επομένως, με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χλμ. από τον τόπο κατοικίας” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία από τις 16 Μαρτίου

Την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

Οι περιοχές που παραμένουν στο “βαθύ κόκκινο”

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου, καθώς και
ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
ο δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και
ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

banner-article

Ροη ειδήσεων