Η πανδημία γίνεται όλο και χειρότερη, όσο περνάει ο καιρός. Τα κρούσματα ασθενών με Covid στην Ελλάδα αυξάνονται, παράλληλα με την προσπάθεια επιτάχυνσης των εμβολιασμών.
Ο λόγος είναι απλός: Έπειτα από ένα χρόνο σε ημιμόνιμη καραντίνα, όλοι έχουμε κουραστεί από την κατάσταση.
Και γιατί να το κρύψουμε;
Αυτό που συμβαίνει είναι αφύσικο. Σε όλους μας έχει απαγορευτεί να μετακινούμαστε, να βλέπουμε αγαπημένα μας πρόσωπα διότι πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να μπλοκάρουμε την αλυσίδα μετάδοσης της Covid. Ολοι αισθανόμαστε υπό διαρκή απειλή. Πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, να φροντίζουμε για την συνεχή καθαριότητα και την απολύμανση ώστε να μείνουμε ασφαλείς από τον αόρατο εχθρό.
Η απάντηση σε εκείνους που διαμαρτύρονται ότι οι έλεγχοι δεν είναι εντατικοί ή αυστηροί για να διαφαλιστεί το αυστηρό λοκντάουν είναι ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, στην πρώτη φάση της πανδημίας, ίδιοι ήταν οι αστυνομικοί έλεγχοι. Απλώς τότε υπήρχε πολύ πιο έντονος σε όλους μας ο φόβος. Ήμασταν όλοι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ με το ενδεχόμενο να κολλήσουμε κορωνοϊό.
Ένα χρόνο μετά, έχουμε δυστυχώς εξοικειωθεί με την πιθανότητα να μολυνθούμε από την Covid, έχουμε κουραστεί από τους περιορισμούς και κυρίως δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε την αφύσικη κατάσταση να κλειστούμε μέσα και να σταματήσουμε ακόμη και τους τυπικούς χαιρετισμούς με φίλους, γνωστούς και τους αγαπημένους μας. Κι όμως. Πρέπει όλοι να σφίξουμε τα δόντια και να εφαρμόσουμε λίγο ακόμη αυτά που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε.
Παραλλήλως όμως, πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μεταφέρουν μια σχεδόν ιδανική εικόνα λειτουργίας της κρατικής μηχανής στα εμβολιαστικά κέντρα. Με ένα σύστημα που λειτουργεί όσο σε ελάχιστες χώρες στον πλανήτη, με προγραμματισμό, με συνέπεια, με ευγένεια και με προβλήματα σχεδόν αμελητέα.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Προφανώς δεσμευόμαστε από τις συμφωνίες της ΕΕ για την προμήθεια των αντι-Covid εμβολίων από τις εταιρείες με τις οποίες έχει έλθει σε συμφωνία η Κομισιόν, δεν θα μπορούσαμε όμως να διεκδικήσουμε μια εξαίρεση για να προμηθευτούμε κι άλλα εμβόλια που -σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα- έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως το ρωσικό Sputnik;
Επιχειρήματα για να διεκδικήσουμε εξαίρεση έχουμε: Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση σχεδόν 10 χρόνια, μια πιθανή παράταση της ύφεσης μπορεί να έχει τρομακτικά αποτελέσματα με απώλεια θέσεων εργασίας και απρόβλεπτους κλυδωνισμούς τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο στην επιβίωση των επιχειρήσεων και στο χρέος των νοικοκυριών.
Τι είναι προτιμότερο για τους Ευρωπαίους; Να πρέπει να ενισχύσουν εκ νέου τις οικονομίες χωρών όπως η ελληνική που εξαρτώνται σε συντριπτικό ποσοστό από το τουριστικό προϊόν ή να επιτρέψουν -κατ’ εξαίρεσιν- σε ορισμένες χώρες της ΕΕ να εμβολιάσουν τους πολίτες τους ώστε να είναι έτοιμες για την νέα καλοκαιρινή περίοδο;
Τι θα μπορούσε να συμβεί αν φτάσουμε στον Ιούνιο του 2021 και ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού ώστε να αρχίσει να δημιουργείται η ανοσία της αγέλης; Πόσο θα αντέξει ακόμη το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που το υπηρετούν και φροντίζουν όλους εμάς ακούραστα;
Έχει περάσει απ’ το μυαλό σας -με δεδομένο ότι τα δημόσια οικονομικά δεν αντέχουν να συνεχιστεί επί μακρόν η επιδοματική πολιτική, που ούτως ή άλλως έχει όρια- τι θα μπορούσε να συμβεί αν χαθεί και το καλοκαίρι του 2021 για τον τουριστικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα;
Ακόμη και ιστορικά αν το δει κάποιος, οι πανδημίες σχεδόν πάντα προκαλούν και οικονομική κρίση μετά το τέλος τους. Δεν ξέρω αν τα ακόμη δυσκολότερα μπορούν να αποφευχθούν εάν καταφέρουμε να προμηθευτούμε περισσότερα εμβόλια, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε. Και να διεκδικήσουμε εξαίρεση από την υποχρέωση να λαμβάνουμε μόνο τα εμβόλια που διοχετεύονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να διαπραγματευτούμε την αγορά ρωσικών εμβολίων, για το καλό του πληθυσμού.
Ο εμβολιασμός μηχανισμός είναι καλά οργανωμένος, πρότυπο θεωρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλωστε αν η Ελλάδα διεκδικήσει περισσότερα ασφαλή και αξιόπιστα αντι-Covid εμβόλια δεν θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ. Το έχουν ήδη η Σλοβακία και η Ουγγαρία που προμηθεύονται το Sputnik από την Μόσχα. Μέλη της ΕΕ είναι τόσο η Σλοβακία, όσο και η Ουγγαρία. Κι όταν ένας κανόνας έχει εξαιρέσεις, δεν βλέπω λόγο να μην διεκδικήσουμε κι εμείς ό,τι ευνοϊκότερο μπορούμε για το κοινό καλό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.