Απόψεις Υγεία

Συνεχίζει ακάθεκτη να στηρίζει ένα σύστημα υγείας μιας νόσου

 

————

Ντάνι Βέργου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προειδοποιήσει από τον Μάρτιο για τον κίνδυνο μετατροπής του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας.

Με μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, κλείνοντας τρύπες και ανοίγοντας νέες και αδιαφορώντας επικίνδυνα για τις υπόλοιπες -εκτός του Covid- ασθένειες συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση και στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Με νέο «επείγον» έγγραφο του διοικητή της 2ης, αυτή τη φορά, Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστου Ροϊλού, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου και προθεσμία μιας ημέρας (17/2/2021), ζητείται να παραχωρηθούν επιπλέον 15 κρεβάτια ΜΕΘ στον Covid, 10 στο «Αττικόν» και 5 στο «Θριάσιο».

Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτό, ο διοικητής ενημερώνει στο έγγραφό του με τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ-Covid λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής» ότι μετακινούνται 4 γιατροί, δύο από το Νοσοκομείο Νίκαιας και δύο από το «Τζάνειο», προς το «Αττικόν» και δύο γιατροί προς το «Θριάσιο», ένας από το Νοσοκομείο Νίκαιας και ένας από το «Τζάνειο».

Κι όλο αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει παρά τις προειδοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών από τον περασμένο Μάρτιο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας.

Σημαντική είναι η αύξηση -και μάλιστα πάνω από τα ανώτερα προβλεπόμενα όρια- της λεγόμενης πλεονάζουσας θνησιμότητας, οι παραπάνω θάνατοι δηλαδή που αναμένει κανείς βάσει της φυσιολογικής διακύμανσης των προηγούμενων ετών, τους οποίους έχει καταγράψει το ΚΕΠΥ (Κέντρο Ερευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί από τα στοιχεία θνησιμότητας κατά αιτία θανάτου της ΕΛΣΤΑΤ σε δεύτερο χρόνο είναι αν αυτή η αύξηση οφείλεται στον Covid ή σε άλλα αίτια λόγω της υποθεραπείας χρόνιων νοσημάτων.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων