Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των ειδικών ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που θα φέρει καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τo λιγότερο κακό. Την πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ήδη υπάρχουν, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και μετά μόνο για τα Σαββατοκύριακα ενώ συζητά και την απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μόνο για αθλητικές δραστηριότητες.
Φυσικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται σε αυτή την φάση να θέλει να αντιδράσει με βήματα σημειωτόν δεν σημαίνει ότι αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξουν διαφορετικές αποφάσεις και διαγγέλματα…
Η αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε και χθες παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις σήμερα το μεσημέρι και αφού θα έχει εικόνα και από την σημερινή μέρα.
Οι πληροφορίες λένε ότι στην χθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής υπήρξαν δύο απόψεις. Η μία ομάδα των επιστημόνων υποστήριξε ότι το σκληρό lockdown την συγκεκριμένη στιγμή είναι πρόωρο καθώς ούτε τα 1000 κρούσματα ούτε ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανησυχητικός. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει κοινωνική κόπωση και σοβαρές οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της καραντίνας πρότειναν τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση να είναι μετρημένα.
Η δεύτερη άποψη έλεγε ωστόσο ότι τώρα είναι ο χρόνος που θα πρέπει να κλείσει η χώρα -μιλούσαν για όλη την Ελλάδα- προκειμένου να μην αντιμετωπίσει καταστάσεις του παρελθόντος. Η πρόταση μιλούσε για σκληρό lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα η εξάπλωση του ιού και των δύσκολων μεταλλάξεών του. Φυσικά στο σενάριο αυτό θα έπρεπε να κλείσουν και τα σχολεία και το λιανεμπόριο ενώ ο βασικός όγκος του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να εργάζεται μέσω τηλεργασίας ώστε να μειωθούν και οι μετακινήσεις στα ΜΜΜ.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο κ. Α. Βατόπουλος, ο Νίκος Σύψας και Δημ. Σαρηγιάννης έκαναν λόγο για καθολικό lockdown καθώς όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».
Οι πληροφορίες λένε ότι οι λοιμωξιολόγοι πέρα από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και τα οποία τους ανησυχούν ιδιαίτερα θέλουν να κάνουν ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη ότι αυτοί είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση καθώς φοβούνται ότι αν το πράγμα ξεφύγει οι ευθύνες θα διαχυθούν προς όλες τις πλευρές. Έχοντας μάλιστα το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να λέει ότι κανείς δεν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την κατάσταση που επικράτησε στην συμπρωτεύουσα τον Οκτώβριο -ενώ οι επιστήμονες λένε ότι είχαν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου- οι ειδικοί σήμερα δεν θέλουν να αφήσουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
Στην χθεσινή σύσκεψη έπεσε μάλιστα και η πρόταση στον επιδημιολογικό χάρτη να υπάρξει και το βαθύ κόκκινο το οποίο θα δείχνει τις περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα. Για την ώρα με αυτό το χρώμα έχουν βαφτεί η Αττική, η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη. Άλλωστε για αυτές τις περιοχές λέγεται ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα.
Εάν πάντως τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μη αυστηρού lockdown, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) ενώ το λιανεμπόριο θα κινείται, με τη μέθοδο του click away. Σε αυτή την περίπτωση θα κλείσουν και τα κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, ενώ τα βιβλιοπωλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με click away.