Κορωνοϊός: Ανοδική πορεία με 941 νέα κρούσματα, 22 οι θάνατοι, 260 οι διασωληνωμένοι – Ο χάρτης διασποράς
Επιπλέον 941 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στο κόκκινο η Αττική η οποία σήμερα καταγράφει 526 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Ακόμη, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID–19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Από τα νέα κρούσματα, τα 526 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει μόλις 58 μολύνσεις.
Αναλυτικά η κατανομή:
-
84 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
-
83 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
-
78 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
-
24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
-
130 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
-
65 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
-
61 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
-
58 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-
16 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
-
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
-
35 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
-
3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-
8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-
22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
-
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-
9 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-
2 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
-
16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-
18 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
-
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-
14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων
-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
-
8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-
1 στην Π.Ε. Φλώρινας
-
13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
-
18 κρούσματα υπό διερεύνηση
Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά στην Αττική
«Η συνολική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια μικρή επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου» σημείωσε η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τις 27 χιλιάδες ανά ημέρα» ενώ «ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε μια μικρή άνοδο και έφτασε το 2,3%».
Ωστόσο, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, που χτες στη συνάντηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων μετά από εκτίμηση όλων των δεδομένων από τον ΕΟΔΥ αλλά και την πολιτική προστασία και συνεκτιμώντας πολλές παραμέτρους, χαρακτηρίστηκαν κόκκινες».
«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «όπου δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε».
«Αν και παρατηρούσαμε κάπως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως στην Δυτική Αττική και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής» διευκρίνισε η λοιμωξιολόγος. Αναφερόμενη και πάλι στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 45%» ενώ εκτιμάται ότι «σήμερα έχουμε 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα συνολικά».
«Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια, σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα τομέα ή σε ένα δήμο της Αττικής. Επίσης, ενοχλεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Τέλος, παρατηρούμε μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, όπου σήμερα έχουμε κατάληψη του 43% των απλών κλινών covid και 61% των κλινών covid ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σημεία υποχώρησης σε παγκόσμιο επίπεδο
Με την εξέλιξη της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε ο επικουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «ήδη σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί τις 101 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει με τη νόσο». «Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία υποχώρησης σε λιγότερες από 700 χιλιάδες ανά ημέρα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό δείχνει κάποια σημεία υποχώρησης προς τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από τον ιό δεν έχουν δείξει σημεία υποχώρησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημεία υποχώρησης» διευκρίνισε.
«Έχει αξία να δούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα».
Στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κόβιντ 19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για την Αττική, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».