Κοινωνία Κόσμος

Τα κέρδη 1.000 ολιγαρχών την περίοδο της πανδημίας φτάνουν για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της γης!

——

Τα κέρδη εννέα μηνών των 1.000 πλουσιότερων ολιγαρχών του πλανήτη είναι αρκετά για να καλύψουν τον εμβολιασμό του σύνολου των περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη!!!

Τα κέρδη που αποκόμισαν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες τους πρώτους εννέα μήνες της πανδημίας είναι ικανά να διασφαλίσουν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού  απέναντι στο κορωνοϊό.

Εν μέσω πανδημίας αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι ο παγκόσμιος πλούτος που έχουν συσσωρεύσει οι καπιταλιστές – «κηφήνες» είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες όλων των ανθρώπων της γης!

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά σε έκθεσή της ότι οι πλουσιότεροι μεγιστάνες στον πλανήτη κάλυψαν μεγέθυναν τα πλούτη τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την Oxfam, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

«Αυτό το κέρδος θα ήταν περισσότερο από αρκετό για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά του COVID-19 και να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα φτωχοποιηθεί από την πανδημία», δήλωσε η Oxfam, προειδοποιώντας για ταυτόχρονα για «τη χειρότερη εργασιακή κρίση εδώ και 90 χρόνια, με εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα που έχουν εισοδήματα ή έχασαν δουλειά»…

Ενδεικτικά στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι — συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ — «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η γερμανική σούπερ πλούσια λίστα κυριαρχείται από τον ιδρυτή της Lidl Dieter Schwarz και τους μεγάλους μετόχους της BMW Susanne Klatten και Stefan Quandt.

Στην αντίπερα όχθη σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε φτώχεια το 2030 από ό, τι στην περίοδο πριν από τον Covid 19.

«Η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Όξφαμ και σημειώνει στην έκθεση της ότι η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής».

Εμείς θα λέγαμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Την ώρα που οι ολιγάρχες προχωρούν σε νέα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι όπου γης οφείλουν να φέρουν ξανά στο προσκήνιο την πάλη για κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με στόχο την δίκαιη κατανομή του τεράστιου παραγόμενου πλούτου προς όφελος των κοινωνιών.  

 imerodromos

banner-article

Ροη ειδήσεων