Απόψεις Κοινωνία

Αλλαγές σε εισφορές: Μεγάλοι κερδισμένοι εργοδότες και εισοδηματίες, ψίχουλα σε μισθωτούς

Ως σημαντική στήριξη στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στην αγορά εργασίας που διαρκώς συρρικνώνεται εκλαμβάνεται η υλοποίηση μιας σειράς διατάξεων που ψηφίστηκαν εντός του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των δραματικών συνεπειών που αυτή είχε στην εγχώρια οικονομία.

Η κυβέρνηση μιλά για διατάξεις που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών αλλά και συντάξεων και αφορούν περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες, ως απόρροια της κατάργησης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, αλλά και της προσωρινής αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Ωστόσο μια πιο προσεκτική ανάγνωση των μέτρων αυτών αποδεικνύει ότι αποφέρουν πενιχρές αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ κυρίως ωφελημένοι είναι εργοδότες, επιχειρηματίες, μέτοχοι, μέλη ΔΣ εταιρειών, μισθωτά διευθυντικά στρώματα, και ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Κατώτατος» ο ελληνικός μισθός και στην ΕΕ

Όσον αφορά στις αυξήσεις μισθών, ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αύξηση, οριακή, και πολύ κατώτερη, βέβαια, των συνολικών περικοπών στο εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον μνημονιακά χρόνια.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο κατώτατος μισθός είναι μειωμένος κατά 12% στην Ελλάδα το 2020 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010, παρά την αύξηση που υπήρξε το 2019, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος εν αντιθέσει με όλες τις άλλες χώρες, όπου αυξήθηκε! Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα που ήταν 751 ευρώ το 2011 έφτασε τα 650 ευρώ το 2019, ενώ είχε μειωθεί σε 586 ευρώ, όμως λόγω των δώρων που καταβάλλονται, παραμένει σε μεσαία επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και αυτά για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους «πετσοκόφτηκαν» από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

 

Πενιχρή αύξηση

Με βάση τις νέες ασφαλιστικές εισφορές οι καθαροί μισθοί που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για τον μήνα Ιανουάριο και εφεξής, θα αυξηθούν κατά 1,4% καθώς τέθηκε σε ισχύ η μείωση των εισφορών από 1/1/2021.

Η κυβέρνηση όμως με αυτό τον τρόπο επιφέρει άλλο ένα αποφασιστικό πλήγμα στο λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», μειώνοντάς το κατά 3 μονάδες (από 39,6% σε 36,6%). Ακόμα και σε αυτό όμως το μέτρο υπάρχει ταξικό πρόσημα αφού κυρίως ωφελημένοι είναι οι εργοδότες που θα δουν μειωμένες τις δικές τους εισφορές κατά 1,8 μονάδες, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση κατά 1,2 μονάδες.

Παραδείγματα

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Εργαζόμενος που λαμβάνει μεικτές αποδοχές 650 ευρώ, θα δει αύξηση μόλις 7,8 ευρώ μηνιαίως (109 ευρώ ετησίως), μισθωτός με 800 μεικτά θα δει αύξηση 9,6 ευρώ μηνιαίως (134,4 ευρώ ετησίως), ενώ για υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης που αμείβεται με 6.000 ευρώ, το όφελος είναι 72 ευρώ (ή 1.008 ευρώ ετησίως). Είναι σαφές πως όσο πιο μεγάλος είναι ο μισθός τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος!

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 977 ευρώ, και επομένως η αύξηση που θα λάβει ο μέσος μισθωτός, θα ανέλθει μόλις στα 12 ευρώ μηνιαίως και 168 ευρώ ετησίως.

Αυτό το μικρό όφελος για τους μισθωτούς θα έχει ωστόσο αρνητικό αντίχτυπο στον ΟΑΕΔ, διότι από κει ουσιαστικά κόβονται οι εισφορές, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων του κατά 1,2 δισ ευρώ, όταν ο Οργανισμός χρειάζεται 1,5 δισ. για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα και όταν ήδη έχει έλλειμμα 180 εκατ ευρώ!

Οι κερδισμένοι της εισφοράς αλληλεγγύης

Η άλλη ανατροπή που χαρακτηρίστηκε και ως «μποναμάς» της κυβέρνησης, αφορά στην προσωρινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι αγγίζει 1,2 εκατ. φορολογουμένους.

Από το μέτρο αξίζει να τονιστεί ότι αποκλείονται μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Αξίζει δε να σημειωθεί η επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους φορείς, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο γ.γ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Βασίλης Φαϊτάς και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Βανέσσα Παναγιώτα Ντέγκα, με την οποία ζητούν να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, πέρα από το γεγονός ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει τους φορολογικά συνεπέστερους πολίτες, δημιουργεί πρόβλημα ασυμβατότητας με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Πολλαπλό όφελος για εισοδηματίες και επιχειρηματίες

Από την άλλη, στους ωφελούμενους συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, και κάτοχοι εισοδημάτων από ενοίκια, μερίσματα, επιχειρηματική δραστηριότητα, τόκους δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020! Μάλιστα το κέρδος για επιχειρηματίες και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να είναι πολλαπλό.

Όσον αφορά στους χαμηλόμισθους, κι εδώ το όφελος είναι πενιχρό έως ανύπαρκτο από τη μη παρακράτηση για εισφορά “αλληλεγγύης” για χιλιάδες μισθωτούς με κάτω από 800 ευρώ μισθό ή τους μερικώς απασχολούμενους. Αντίθετα για όσους έχουν μισθό 3.000 ευρώ το όφελος είναι πάνω από 1.000 ευρώ. Τα πράγματα γίνονται πιο ευνοϊκά για τους έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια κλπ, που θα πληρώσουν λιγότερα στο εκκαθαριστικό του 2021 καθώς τα εισοδήματα από τις αυτές τις πηγές δεν θα υπαχθούν σε εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί, κάτοχος καθαρού εισοδήματος 50.000 ευρώ θα έχει όφελος 2.000 ευρώ.

Ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές θα έχουν και τρίτο όφελος καθώς θα υπάρξει λιγότερη επιβάρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2022.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας