Με ρυθμούς χελώνας πραγματοποιείται η χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους Έλληνες πολίτες, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ανοσοποίηση του 60% του πληθυσμού.
Για τον συγκεκριμένο στόχο των επιστημόνων, με τον τρέχοντα ρυθμό, παρουσιάζουν ενδιάφερον οι υπολογισμοί της ιστοσελίδας του iatronet.gr:
-
Το 60% του πληθυσμού είναι 6.420.000 άτομα Χ 2 δόσεις = 12.840.000 εμβολιασμοί.
-
Με τον σημερινό ρυθμό, θα απαιτηθούν συνολικά 2.568 μέρες ή 85 μήνες ή 7 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί.
Το παραπάνω σενάριο μπορεί να ανατραπεί με έναν και μόνο τρόπο: Τη θεαματική ημερήσια αύξηση των εμβολιασμών. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 12.840.000 εμβολιασμών μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να διενεργούνται καθημερινά περισσότεροι από 77.000 εμβολιασμοί. Όσο πιο κοντά βρεθούμε σε αυτόν τον αριθμό τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον συνολικό στόχο.
Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η κυβέρνηση αποδίδει τη σημερινή εικόνα στη μειωμένη παράδοση εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη συλλογιστική καθώς η χώρα μας είναι σήμερα ουσιαστικά ουραγός στην Ευρώπη.
Με 85.000 εμβολιασμούς συνολικά, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,79% του πληθυσμού ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 1,29%. Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα, έχει εμβολιάσει το 6,8% του πληθυσμού.
Για παράδειγμα, από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες ξεκινήσαμε μαζί, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εμβολιάσει το 1,9%, η Γερμανία το 1,4%, η Κύπρος το 1,2%, ενώ Πορτογαλία και Τσεχία βρίσκονται στο 1%. Η χώρα μας συμβαδίζει -και στους εμβολιασμούς -με τη Γαλλία, όπου έχει εμβολιαστεί το 0,74% του πληθυσμού.
Είναι επιλογή μας, λέει η κυβέρνηση
Είναι επιλογή μας να πηγαίνουμε με σταθερή ροή στους εμβολιασμούς», υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, άλλωστε «δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις σωρευτικούς εμβολιασμούς πρώτων δόσεων και να διακινδυνεύσεις τις δεύτερες δόσεις» ενώ έκανε λόγο και για ένα… «σύστημα που ρολάρει».
Και στο από εδώ και πέρα, τόνισε πως «εκατόν δεκαπέντε εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο, θα ανοίξουν τέσσερα μεγάλα hubs σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς», ενώ για να επιταχυνθεί η διαδικασία ισχυρίζεται πως απαιτείται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca
Καταγγελίες
Πάντως, σύμφωνα με καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί γιατρούς (μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγο και ειδικευόμενους) για να στελεχώσουν τις εμβολιαστικές γραμμές το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής – Αγία Βαρβάρα επ’ αόριστον.
«Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά», τονίζει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας, μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το αρχικό σχέδιο των «πολλών» εμβολιαστικών κέντρων, δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του δικού τους νοσοκομείου χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων.
Επίσης, απαιτούν τις κατάλληλες υποδομές για να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενη διασπορά της νόσου οι προσερχόμενοι προς εμβολιασμό ηλικιωμένοι.
Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά καταγγέλλει, επίσης, και τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο Covid Παμμακάριστος, καθώς επίσης και τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού σε Κέντρα Υγείας (Κερατσίνι, Βύρωνα).
Σε καταγγελία έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θριάσιο. Κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του από την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση – εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.
Σύμφωνα με το σωματείο, αντί να στελεχώσει τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατομμύρια ευρώ και επιβαρύνει τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, που είναι στα όρια κατάρρευσης, υπονομεύοντας την εμβολιαστική προσπάθεια.