Κοινωνία

Ρεπορτάζ Politico: Η αστυνομική βία στα ύψη στην Ελλάδα του lockdown

————

Την τιμητική της είχε η χώρα μας σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ-κόλαφο του έγκυρου διεθνούς μέσου ενημέρωσης Politico, στο οποίο στηλιτεύονται οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε διαδηλωτές και συλληφθέντες, ενώ παρατίθενται και δηλώσεις του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που κάνει λόγο για ένταση της αστυνομικής βαναυσότητας από την κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία πριν από ενάμισι χρόνο.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες, έχουν υπάρξει αναφορές για βιαιότητα της αστυνομίας στην Ελλάδα, ειδικά μετά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου, όπου απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί πως επιβάλει αυτή την απαγόρευση κάνοντας υπερβολική χρήση βίας.

«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης έχυν τονίσει ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαμαρτυρίες», αναφέρει το Politico.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι εκτενείς αναφοράς της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ελλάδα, για περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών όπως δακρυγόνα, καθώς και άλλες περιπτώσεις υπερβολικής αστυνομικής βίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία – όπως και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.α.- αναφέρουν ότι η αστυνομική βαναυσότητα έχει αυξηθεί από τότε που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Έκθεση αναδεικνύει την ατιμωρησία αστυνομικών για αυθαιρεσίες

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, όπως αναφέρει το Politico, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν συχνά με ατιμωρησία όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά. Παρατήρησε επίσης αποτυχίες να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες υπέρ των κατηγορημένων ή και να εξεταστούν κρατούμενοι από γιατρούς…

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν μεγάλο ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «’μεμονωμένα περιστατικά’», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

Νόμος κατά διαδηλώσεων

Το Politico στηλιτεύει επίσης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή και να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. «Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής είναι επίσης υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις ομάδες δικαιωμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Αναφορές σε πορείες Πολυτεχνείο και Α. Γρηγορόπουλου

Το ρεπορτάζ καταλήγει με συγκεκριμένες αναφορές σε όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, όπου η αστυνομία άσκησε πρωτοφανή βία κατά διαδηλωτών που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η γυναίκα που έλαβε πρόστιμο (αργότερα αποσύρθηκε) 300 € για το λουλούδι που άφησε στο Πολυτεχνείο. Αλλά και η 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής Νάντι Τζόρτζη, στα Γιάννενα που μίλησε για την βίαιη καταστολή πορείας 60 ατόμων στην πόλη και τη νοσηλεία 6 εξ αυτών στο νοσοκομείο. Ενώ εκτενής αναφορά υπάρχει και στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου, αλλά και στο πρωτοφανές περιστατικό της σύλληψης μιας ολόκληρης οικογένειας, της οικογένειας Κατή, στα Σεπόλια.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων