Κορωνοϊός Υγεία

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προσφέρει χιλιάδες εμβόλια στους φτωχότερους γείτονές της

……………………………………………………….
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
………………….
Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει ουσιαστικά εξαλείψει τον κορονοϊό, ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς να λένε πως «τσάκισε την καμπύλη».
.
Τώρα ανακοινώνει πως σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν εμβόλια κορανοϊού στα γειτονικά νησιά. Οι κάτοικοι της Ν. Ζηλανδίας θα εμβολιαστούν δωρεάν, εφόσον το επιθυμούν. Ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων είναι μεγάλος και υπερβαίνει τις ανάγκες των πολιτών σε εμβολιασμό, καθώς η Ν. Ζηλανδία εξασφάλισε δύο επιπλέον εμβόλια κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca και τη Novavax, τα οποία προστίθενται στις συμφωνίες με τη Pfizer/BioNTech και τη Janssen.
.
Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν πολλές δόσεις μόλις εμβολιαστεί ο πληθυσμός των πέντε εκατομμυρίων. Γι αυτό, η πρωθυπουργός της χώρας, Ζακίντα Άρντερν, δήλωσε πως το πλεόνασμα των εμβολίων θα δοθεί στα γειτονικά νησιά του Ειρηνικού (Τοκελάου, Νιούε, Σαμόα, Τόνγκα, Τουβαλού και Νήσοι Κουκ).
.
Η Νέα Ζηλανδία ή Αοτεαρόα, όπως λέγεται στη Μαορί γλώσσα, αποτελείται από πληθυσμό Ευρωπαϊκής καταγωγής με τους Μαορί να αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα. Σημαντικές μειονότητες είναι και οι μη-Μαορί Πολυνήσιοι και Ασιατικοί κάτοικοι, ιδιαίτερα στις πόλεις της χώρας. Δεδομένης της ιστορίας και της θέσης της χώρας, το βήμα της είναι απολύτως λογικό.
.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα δείχνει το δρόμο για ηγεσία με λογική και ενσυναίσθηση. Η Ζακίντα Άρντερν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών, και η νεαρότερη –τρίτη– γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας. Η κυβέρνησή της επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην κρίση στέγασης, την παιδική φτώχεια, την οικολογία και την κοινωνική ανισότητα.
………………
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας