Κορωνοϊός Υγεία

Παραδοχή Γεωργιάδη και «άδειασμα» σε Μητσοτάκη για το άνοιγμα των ναών στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δήλωσή του, προχώρησε μια αποκαλυπτική παραδοχή για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, «αδειάζοντας» ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπήρξαν εισηγήσεις νωρίτερα για λήψη αυστηρότερων μέτρων στην πόλη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση για τη μη λειτουργία των εκκλησιών στα Θεοφάνεια, δήλωσε στον Σκάι πως η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός στους ναούς και τελικά έξαρση των κρουσμάτων, που οδήγησε στην κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και σε πλήθος θυμάτων. Μάλιστα ανέφερε πως τότε κάποιοι λοιμωξιολογοι είχαν εισηγηθεί να γίνει καραντίνα στην πόλη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ακυρώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξαν εισηγήσεις επιστημόνων για μέτρα.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής», είπε και συνέχισε: «ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή».

Πρόσθεσε δε ότι «κατά την ημέρα αυτή συνέρρευσαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε αυτή η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλόμενη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 7 Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ: «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα. Ενοχλούμαι από όλη αυτή τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία. Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξιοπιστία των δεδομένων. Κανείς ειδικός δεν το έχει κάνει και δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί υπονομεύουμε επί της ουσίας τους ίδιους τους επιστήμονες οι οποίοι μας συμβουλεύουν. Κατά συνέπεια, εκ των υστέρων, όπως έχω πει και στη Βουλή, θα έπρεπε ίσως τη Θεσσαλονίκη να την είχαμε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα.»

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για «απίστευτη ομολογία Γεωργιάδη ότι θρηνούμε θύματα στη Θεσσαλονίκη γιατί αγνόησαν λοιμωξιολόγους για lockdown πριν του Αγίου Δημητρίου». «Η κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, επιβεβαιώνει τα χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε συνέντευξή του στον Alpha πως «κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι χειρότερο: Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της Επιτροπής και των ειδικών, βάζοντας το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

tvxs

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας