Πολιτική Υγεία

ΚΚΕ – Θεσσαλονίκη: Πάρτε τώρα μέτρα για την προστασία των νεφροπαθών

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 1500 άνθρωποι που έχουν ανάγκη από συστηματικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης. Τα νοσοκομεία αδυνατούσαν και πριν την πανδημία να καλύψουν αυτές τις ανάγκες αφού μόλις το 1/3 αυτών των ασθενών λάμβαναν τη θεραπεία τους στις δημόσιες μονάδες. Οι υπόλοιποι αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες πατάνε πάνω στις ελλείψεις του ΕΣΥ για να θησαυρίζουν.

Την περίοδο της πανδημίας στη πόλη μας ενώ δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία να εξασφαλίσουν ασφαλή σημεία για τη νοσηλεία νεφροπαθών και την αιμοκάθαρση, η ουσιαστική μετατροπή τους σε μονάδες μιας νόσου τα καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία σήμερα, οι νεφροπαθείς συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους με κρούσματα κορονοϊού και το ελάχιστο προσωπικό που τους εξυπηρετεί αξιοποιείται και σε κλινικές και ΜΕΘ covid. Οι ασυμπτωματικοί – θετικοί στον covid – νεφροπαθείς αναγκάζονται να νοσηλευτούν για πολλές μέρες καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουν αιμοκάθαρση.

Η κατάσταση αυτή σχετίζεται άμεσα και με την ανυπαρξία ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς οι οποίες μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, με την μη ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων καθώς και η έλλειψη μέτρων για την ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων μακριά από την οικογένειά τους, οδήγησαν στην έκρηξη της διασποράς. Επόμενο ήταν το ΕΣY, το οποίο ήδη συνθλιβόταν κάτω από τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικές ειδικότητες, να παραλύσει.

Με βάση τα παραπάνω οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι για άλλη μια φορά εγκληματικές και τα θύματα της επικίνδυνης αυτής πολιτικής είναι πολύ περισσότερα από αυτούς που νόσησαν από κορονοϊό.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Τα παραπάνω μέτρα, που δεν υλοποιήθηκαν, από τη μία θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές, από την άλλη όμως θα δημιουργούσαν κόστος για ταμεία του κράτους το οποίο θεωρείται ανεπίτρεπτο για την κυβέρνηση που κάνει ότι περνά από το χέρι της για να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να διαφυλάξει την κερδοφορία τους. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στο λαϊκό εισόδημα που εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο.

Η βαρβαρότητα που προκαλεί αυτή η πολιτική, φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους ανθρώπους με αναπηρία και εν προκειμένω τους νεφροπαθείς. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό στον 21ο αιώνα, να αδυνατούν τα συστήματα υγείας να παράσχουν μια τόσο ζωτική θεραπεία όπως η αιμοκάθαρση.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο αυτήν την βαρβαρότητα. Πρέπει να ανοίξει σήμερα η συζήτηση για το τι σύστημα υγείας έχουμε ανάγκη. Από σήμερα να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο σύστημα δε χωρά στα στενά πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας και των στυγερών νόμων της κερδοφορίας. Από σήμερα να διαμορφωθεί κριτήριο για το ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες και το πως μπορούν να ικανοποιηθούν ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.

Καλούμε τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με νεφροπάθειες και τις οικογένειές τους να παλέψουν οργανωμένα για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών σε αιμοκάθαρση. Οι κυβερνήσεις δεν πείθονται με λογικά επιχειρήματα επειδή είναι συνειδητά ταγμένες στην λογική κόστος-όφελος. Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί με τους αγώνες του να επιβάλλει το δίκιο του ώστε να μπορέσει να αποσπάσει κατακτήσεις στο σήμερα, να ανοίξει τον  δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης πρέπει ΑΜΕΣΑ:

  • Στα πλαίσια της ανάγκης για επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας, να επιταχθεί ιδιωτική πολυκλινική με αποκλειστική αρμοδιότητα την νοσηλεία και φροντίδα των κρουσμάτων covid σε νεφροπαθείς.

  • Να επιταχθούν επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές αιμοκάθαρσης για να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση όλων των υπόλοιπων νεφροπαθών.

  • Να γίνονται δωρεάν τακτικά προληπτικά τεστ covid στους νεφροπαθείς και το αντίστοιχο προσωπικό.

  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και ειδικών ιατρών ώστε να στελεχώσουν ανάμεσα σε άλλα και τις νεφρολογικές κλινικές.

  • Να ληφθούν ειδικά μέτρα για τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος των νεφροπαθών σε περίπτωση που νοσήσουν, αξιοποιώντας επίταξη δωματίων ξενοδοχείων για την διαμονή τους με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος, οποιασδήποτε ανάγκης σε φροντίδα που θα εκλείψει από τον νεφροπαθή.

Τ.Ο. Υγείας – Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων