Κορωνοϊός

Εμβόλιο Pfizer: Άγνωστο εάν σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού – “Πρέπει να εξεταστεί”

Μέρες μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Albert Bourla, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως όσοι κάνουν το εμβόλιο, δεν μεταδίδουν τον ιό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, πως απομένει να διερευνηθεί το κατά πόσο όσοι κάνουν το εμβόλιο τους για τον κορονοϊό μπορούν ή όχι να μεταδώσουν την COVID-19 σε άλλους.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει έγκριση από τη Μεγάλη Βρετανία, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τους εμβολιασμούς των πολιτών της.

Το ανώτατο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, όμως, δεν μπόρεσε να δώσει διαβεβαιώσεις αναφορικά με τη δυνατότητα του εμβολίου της να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού.

«Παρόλο που προστατεύομαι, μπορώ να μεταδώσω (σ.σ. τον κορονοϊό) σε άλλους ανθρώπους;» ρωτήθηκε ο Bourla από τον δημοσιογράφο του NBC, Lester Holt, κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Η απάντηση που έλαβε ήταν εξής:

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό αυτή την ώρα».

Τον προηγούμενο μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech- αποδείχθηκε ότι διαθέτει αποτελεσματικότητα ανώτερη του 90% και παρέχει ανοσία σε όσους το λαμβάνουν.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για έγκριση και στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με τον οργανισμό, όμως, να μην δείχνει την ίδια ταχύτητα με τους Βρετανούς.

Εάν αποδειχθεί πράγματι πως το εμβόλιο δεν βάζει «στοπ» στη μετάδοση του ιού, τότε ο εμβολιασμός ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ που ζητούν ειδικοί σε Βρετανία και ΗΠΑ.

 sputniknews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας