Βέροια Ρεπορτάζ

Η εθελοντική αιμοδοσία του  Νοσοκομείου Βέροιας στο κέντρο της πόλης συνεχίζεται – Μεγάλες ανάγκες για αίμα ζητούν ανταπόκριση 

Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Αιμοδοσίας που λειτουργεί στην πόλη, με στόχο να βοηθήσουμε  να γίνει περισσότερο γνωστό στους κατοίκους της, αλλά και της γύρω περιοχής, ταυτόχρονα με την ανάγκη για αιμοδοσία.

Είναι γεγονός ότι στη μεγάλη μάχη που δίνουν ενάντια στον αόρατο εχθρό οι υγειονομικοί  των Δημόσιων Νοσοκομείων, ένα από τα βασικά όπλα τους είναι οι φιάλες του αίματος.

Στο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ στη Βέροια,  όπου λειτουργεί η μονάδα  -ένας πολύ μεγάλος πεντακάθαρος χώρος-  δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γι αυτούς που θα ήθελαν να δώσουν αίμα.

Διαπιστώσαμε από την επίσκεψή μας εκεί, και αυτό το λέμε με κάθε βεβαιότητα, όχι μόνο απλώς τη συναίσθηση του καθήκοντος των υγειονομικών μας, που έχουν την ευθύνη σ΄ αυτόν τον τομέα, αλλά και την  αγάπη γι αυτό που κάνουν, το πάθος και την αγωνία τους  να γεμίσουν τα ψυγεία τους  με φιάλες αίματος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν  σε κάθε ζήτηση, τώρα  σ’ αυτές τις  δύσκολες ώρες. Επιδιώκουν να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο  τον δικό τους κρίκο στην  αλυσίδα  των υγειονομικών  και τώρα στη μεγάλη μάχη να τον κρατήσουν ακόμη πιο δυνατό,  για να μη σπάσει. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα γίνει.

Αν κάποιος θεωρεί ότι έχουν δόση υπερβολής τα παραπάνω λόγια μας δεν έχει  παρά να επισκεφθεί το κέντρο, να συζητήσει μαζί τους,  να του λυθούν όλες οι απορίες και να είναι σίγουρος ότι θα συμφωνήσει με τις δικές μας διαπιστώσεις.

Κι όπως μας είπαν: «όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μας επισκεφθεί να συζητήσουμε, δεν είναι ανάγκη να δώσει αίμα»

Εμείς συζητήσαμε με τον γιατρό Θεόφιλο Κουπίδη και με τη νοσηλεύτρια Αναστασία Κουπίδου και μας είπαν όσα ακολουθούν:

(Στο τέλος επισυνάπτουμε το καλαίσθητο video του τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου το οποίο μπορεί να λύσει κάθε επιπλέον απορία.)

Ο Θεόφιλος Κουπίδης, γιατρός  του νοσοκομείου της Βέροιας στο Τμήμα Αιμοδοσίας, είπε στη Φαρέτρα:

Ο Διοικητής κ. Πλιόγκας και η κ. Μαγουλά, η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, αποφάσισαν ότι είναι αναγκαίο – όπως και την προηγούμενη  φορά που είχαμε lockdown –  να έχουμε ένα δεύτερο μέρος αιμοληψιών.

Ο χώρος είναι εξαιρετικά κατάλληλος, γιατί  οι αιμοληψίες γίνονται στο Α’ ΚΑΠΗ της Βέροιας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είμαστε στην οδό Αριστοτέλους ακριβώς απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Είναι σημαντικό ότι έτσι ο κόσμος μπορεί να συνεχίζει να δίνει αίμα στο Νοσοκομείο, αλλά να δίνει και εδώ, που σίγουρα είναι πιο εύκολο.

Στο Νοσοκομείο τηρείται το συνηθισμένο ωράριο, πρωί, απόγευμα και το Σαββατοκύριακο. Το Νοσοκομείο είναι το ίδιο προσβάσιμο όπως και παλιά, με το ανάλογο SMS, βέβαια, και με υποχρεωτική τη μάσκα που σε προστατεύει. Δεν χρειάζεται κανένα τηλέφωνο στο Νοσοκομείο, αρκεί ο αιμοδότης να έρθει στο γνωστό ωράριο, 9-1 το πρωί, 6-8 το απόγευμα, και το Σαββατοκύριακο μόνο το πρωί.

Για όσους έχουν την οποιαδήποτε επιφύλαξη και δεν θέλουν να πάνε στο Νοσοκομείο, είτε γιατί είναι μακριά, είτε γιατί κάνουν οποιαδήποτε σκέψη δικαιολογημένη ή μη, δίνεται η ευκαιρία να δώσουν αίμα εδώ.

Εδώ ο χώρος είναι ευρύχωρος, ευχάριστος, εξαιρετικά καθαρός και επομένως δεν συνάδει με κανέναν φόβο ότι ο αιμοδότης μπορεί να κινδυνεύει. Ούτε βέβαια στο Νοσοκομείο κινδυνεύει κανείς, οι ίδιοι κανόνες τηρούνται και εκεί και εδώ, εδώ όμως το περιβάλλον αποπνέει μια μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας για τον κόσμο.

Αρκετοί ήταν οι αιμοδότες που μας ζήτησαν να ανοίξει κι αυτό το δεύτερο κέντρο εδώ, και το κάναμε πιστεύοντας στη χρησιμότητά του.

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι έχοντας και τα δύο κέντρα σε λειτουργία μαζεύουμε πολύ περισσότερες φιάλες.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας από τότε που ξεκινήσαμε, οι ανάγκες μας όμως είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε κι άλλο κόσμο, κι άλλο αίμα. Τα ψυγεία μας δεν έχουν την επάρκεια αίματος που θα θέλαμε. Θέλουμε να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς, γι αυτό και θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί εδώ, προκειμένου να κάνουμε περισσότερες τις φιάλες μας.

Τα πρώτες μέρες είχαμε καλύτερο ρυθμό, τώρα είμαστε γύρω στις δέκα φιάλες τη μέρα. Όσοι αιμοδότες έρθουν να ξέρουν πως δεν θα περιμένουν, η αιμοληψία δεν θα είναι καθόλου χρονοβόρα.

Παρέχουμε υψηλή προστασία με αντισηπτικά, με τις μάσκες και φυσικά με τις αποστάσεις, αφού προσφέρεται για κάτι τέτοιο κι ο τεράστιος χώρος εδώ.

Φόβος που διατυπώθηκε σχετικά με το πώς μπορεί να προφυλαχθεί ένας μεταγγιζόμενος από το αίμα ενός ασυμπτωματικού στον κορωνοϊό αιμοδότη – ο οποίος φυσικά και δεν γνωρίζει ότι είναι ασυμπτωματικός – δεν ευασταθεί σε καμιά περίπτωση. Η διεθνής βιβλιογραφία ουδέποτε κατέγραψε μετάδοση κορωνοϊού μέσω αίματος.

Και κάτι ακόμη. Δεν παίρνουμε από όλους τους εθελοντές αίμα. Παίρνουμε από το 95%. Η παραμικρή αδιαθεσία που αισθάνονται αποτρέπει τη λήψη. Τους ζητάμε να ξαναέρθουν, αφού νιώσουν καλύτερα. Η ασφάλεια είναι για μας το μέγιστο ζητούμενο.

Οι αιμοδότες μας ξέρουν πως όταν κανείς δίνει αίμα όχι απλά προσφέρει στον άλλο αλλά κερδίζει και ο ίδιος. Κερδίζει στην υγεία του, στην ψυχολογία του. Γιατί γνωρίζουν πως δίνοντας αίμα προσφέρουν όχι σε έναν αλλά σε τρεις. Ερυθρά, πλάσμα, αιμοπετάλια. Τρεις άνθρωποι θα ωφεληθούν από τη μία προσφορά του αιμοδότη.

Και, βέβαια, δεν καλούμε μόνο τους παλιούς μας αιμοδότες, αλλά και κείνους που δεν μας γνωρίζουν. Να έρθουν και να διαπιστώσουν πόσο απλό αλλά και πόσο σημαντικό είναι αυτό που θα κάνουν!

Και για να κλείσω, πρέπει να τονίσω πως τη δουλειά την κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό μας. Εμείς οι γιατροί είμαστε εδώ για να συντονίσουμε, με βάση την πολύχρονη εμπειρία των νοσηλευτών. Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό μας είναι εξαιρετικά έμπειρο. Ο πιο άπειρος νοσηλευτής μας στο Τμήμα έχει τουλάχιστον 15 χρόνια εμπειρίας.

Είμαστε, λοιπόν εδώ και περιμένουμε!

Η Αναστασία Κουπίδου, νοσηλεύτρια αιμοδοσίας εδώ και 30 χρόνια πρόσθεσε:

Η εμπειρία μας από την προσπάθεια που έκανε και συνεχίζει να κάνει το νοσοκομείο μας για εθελοντική αιμοδοσία εδώ και αρκετές μέρες, μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αυτό που θέλουμε να πούμε για μια ακόμη φορά στους αιμοδότες μας είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ  που μας στήριξαν σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Πιστεύουμε ότι είναι ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία, που ακολουθείται στην αιμοδοσία, και περιμένουμε κι άλλους αιμοδότες, γιατί έχουμε μεγάλη ανάγκη για αίμα, ειδικά σ’ αυτήν  τη χρονική στιγμή.

Καθημερινές, λοιπόν, 9-1, τους περιμένουμε.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας