Βέροια Κορωνοϊός Ρεπορτάζ

Στο Δήμο Βέροιας βρέθηκαν 22 θετικά δείγματα στους 298 ελέγχους για covid – Δηλώσεις υπευθύνων

Στο 7,38% ο δείκτης θετικότητας σε 298 δείγματα

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η διαδικασία διενέργειας δωρεάν μαζικών δειγματοληψιών (rapid tests) για την ανίχνευση κορονοϊού που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το κλιμάκιο των Κινητών Ομάδων Υγείας Ημαθίας του ΕΟΔΥ και με την τεχνική υποστήριξη της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, της Τροχαίας Βέροιας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου ο ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε 7,38%. Συγκεκριμένα  ελέγχθηκαν 298 δείγματα εκ των οποίων τα 22 βρέθηκαν θετικά.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020, στο χώρο στάθμευσης του ΕΑΚ Μακροχωρίου με τη μέθοδο drive   Από την πλευρά του Δήμου Βέροιας, καθ’ όλη τη διάρκεια των ελέγχων, επέβλεπε τη διαδικασία, ο Ιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Ρίζος.

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ο επόπτης Covid Ημαθίας του ΕΟΔΥ,  Ιατρός Πρόδρομος Δημητριάδης, και ο Ιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βέροιας, Κώστας Ρίζος δήλωσαν στη Φαρέτρα:

Κώστας Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Βέροιας:

«Γίνεται μια διαδικασία σήμερα ιχνηλάτησης  με rapid test  προκειμένου να βρούμε ασυμπτωματικούς ως επί το πλείστον συνδημότες μας, με το σκοπό να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού

Ευχαριστούμε τον ΕΟΔΥ και τον εκπρόσωπό του τον κ. Δημητριάδη, προσδοκώντας να επαναληφθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης και την επόμενη εβδομάδα.»

Πρόδρομος Δημητριάδης, γενικός γιατρός, επόπτης Covid Ημαθίας του ΕΟΔΥ:

«Ήρθαμε στη Βέροια με σκοπό να κάνουμε τη δράση drive throw. Έχουν συνδράμει τρεις ομάδες, συνολικά είμαστε 12 άτομα. Μέχρι τώρα τα πράγματα κυλάνε ικανοποιητικά. Έχει έρθει αρκετός κόσμος, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ίσως στη Βέροια είναι λίγο πιο αυξημένα τα νούμερα από ότι χθες στη Νάουσα. Τον τελικό αριθμό των κρουσμάτων θα τον έχουμε γύρω στις 2-2.30 το μεσημέρι. Τα συμπεράσματά μας θα είναι τότε πιο ασφαλή.

Διενεργήσαμε ήδη μέχρι αυτήν την ώρα τα μισά τεστ απ’ όσα προγραμματίσαμε να κάνουμε, ας περιμένουμε όμως να έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα το μεσημέρι.

Τα τεστ που θα γίνουν είναι γύρω στα 300. Χθες είχαμε αποτελέσματα Νάουσας, σήμερα  έχουμε της Βέροιας. Όταν θα προγραμματιστούν και οι δειγματοληψίες της Αλεξάνδρειας, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο υπεύθυνα για την εικόνα όλου του νομού.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία όσων προσέρχονται εδώ σήμερα είναι ασυμπτωματική.»

Κώστας Ρίζος, Ιατρός Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας:

«Είμαστε από το πρωί εδώ με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που κάνει το rapid test. Υπάρχουν τρεις ομάδες που κάνουν τη λήψη του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Η μία απ’ αυτές τις ομάδες κάνει και rapid test, αλλά επαναλαμβάνει στα άτομα που βγαίνουν θετικά το μοριακό τεστ για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος, που έβγαλε το rapid.

Η όλη διαδικασία του ΕΟΔΥ γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αστυνομία, τον Στρατό. Είμαστε όλοι στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας.

Έχω την εντύπωση ότι η ροή είναι πάρα πολύ καλή, υπάρχει προσέλευση ικανοποιητική και ας ελπίσουμε ότι τα θετικά τεστ θα είναι σε μικρό ποσοστό.

Η Νάουσα είχε3%. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν εδώ είναι κάτω του 5%.

Υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης. Αυτό φαίνεται και από τους γενικούς ελέγχους που ανακοινώνονται στα συνολικά θετικά τεστ. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη κρούσμα, γιατί το κρούσμα πρέπει να πάσχει.

Αυτό που περιμένω είναι να πέσουν τα συνολικά τις επόμενες 10 μέρες, να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων σε δεύτερο χρόνο και σε τρίτο χρόνο να πέσει και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μ’ αυτήν τη σειρά θα γίνουν οι μειώσεις. Γινόμαστε χωρίς να το θέλουμε κυνικοί αλλά αυτή είναι η σειρά.

Στο επόμενο εικοσαήμερο, αν ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Επειδή υπάρχει μια λογική πίεση από τον κόσμο να λήξει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το  lockdown, πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Το lockdown έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά σαφώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Κι αν θέλετε την άποψή μου και για τα σχολεία, πιστεύω ότι ούτε αυτά πρέπει να ανοίξουν. Γιατί από συζητήσεις με μικροβιολόγους που κάνουν τα τεστ εδώ και καιρό, η αίσθησή τους είναι ότι μεγάλη διασπορά έγινε ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, πριν κλείσουν τα σχολεία. Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία, μειώθηκαν τα θετικά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και αυξήθηκαν στους ηλικιωμένους, δηλαδή στους παππούδες των παιδιών, που ήταν θετικά πριν.

Άρα, πρέπει τώρα να προσέξουμε τους ηλικιωμένους μας κυρίως, όπως πρέπει να δείξουν ευαισθησία και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όταν βρίσκουν θετικά άτομα στις επιχειρήσεις τους, να στείλουν όλους τους εργαζομένους τους να κάνουν τουλάχιστον το rapid, για να είμαστε σίγουροι ότι και οι υπόλοιποι είναι υγιείς μέσα στις επιχειρήσεις.

Αν έχουμε αυτές τις στοιχειώδεις ευαισθησίες, πιστεύω θα πάμε καλά.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων