Κορωνοϊός Περιβάλλον

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και οι πανδημίες

Με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση συνδέεται η έξαρση των πανδημιών, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολλές πανδημίες, όπως η γρίπη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών. Με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση συνδέεται η έξαρση των πανδημιών, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολλές πανδημίες, όπως η γρίπη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και ο έμπολα μεταπήδησαν από την άγρια ζωή στον άνθρωπο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης  ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η έξαρση επιδημιών –  πανδημιών συνδέεται, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, με την καταστροφή του περιβάλλοντος , την αποψίλωση των δασών, το εμπόριο άγριας ζωής.

Στο παρελθόν πολλές πανδημίες ξεκίνησαν από παθογόνα που μεταπήδησαν από την άγρια ζωή στον άνθρωπο  (Η1Ν1- Γρίπη χοίρων/πτηνών- ΕBOLA-SARS-MERS-AIDS). Όσο επεκτείνεται ανεξέλεγκτα η ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης και νέων πανδημιών στο μέλλον

Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ  στηρίζει το δόγμα της ενιαίας υγείας  και ζητά μέτρα αυστηρής προστασίας τη φύσης για να διασφαλιστεί και η  δημόσια υγεία.

Eκατομμύρια εκτάρια τροπικών δασών καταστρέφονται  για να μεταβληθούν σε χωράφια εντατικής καλλιέργειας.
Πόλεις επεκτείνονται ανεξέλεγκτα σε βάρος των φυσικών οικοτόπων.

Εκατομμύρια αγρίων ζώων εκτρέφονται σε συνθήκες συνωστισμού για την παραγωγή γούνας ή άλλων προϊόντων.
Την ίδια ώρα το λαθρεμπόριο της άγριας ζωής ανθεί καθώς παράγει τεράστιο κέρδος για τους λαθροδιακινητές  για την παραγωγή αμφιλεγόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων ασιατικής παραδοσιακής ιατρικής

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξαγωγή χολής από αρκούδες οι οποίες κατά χιλιάδες κρατούνται – μέχρι το θάνατο τους -αιχμάλωτες σε μικρά κλουβιά που δεν τους επιτρέπουν να σταθούν όρθιες,
Η επεκτατική ανθρώπινη δραστηριότητα φέρνει την άγρια ζωή πιο κοντά στον άνθρωπο και μαζί με αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μεταπήδησης παθογόνων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημίες

Δημήτρης Καραβέλλας Διευθυντής WWF Ελλάς: «Σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι έχουμε κάνει πολύ λάθος στη σχέση με τη φύση. ‘Εχουμε διευκολύνει τη διαδικασία εξάπλωσης των πανδημιών όταν έχουμε καταστρέψει οικοσυστήματα  έτσι μικραίνει η απόσταση για την μετάδοση πανδημιών.  Έχουμε δηλαδή ένα πιο εύκολο μονοπάτι μετάδοσης από ζώα σε ζώα, από ζώα στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στον άνθρωπο».

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας η επιστημονική παρακολούθηση πρέπει να είναι συνεχής και εντατική. Κάτι που έτσι και αλλιώς συμβαίνει στο  εργαστήριο βακτηριολογίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Οι ερευνητές  εξετάζουν δείγματα για την ανίχνευση παθογόνων.

Γιάννης Οικονομόπουλος Καθηγητής Κτηνιατρικής Μικροβιολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: «Στη ουσία Έχουμε μικρόβια που προέρχονται από τον άνθρωπο ή τα ζώα τα οποία βρίσκουν υπόβαθρο στο οποίο να αναπτυχθούν όταν προκύψουν αναδυόμενα παθογόνα είναι συχνά πολύ αποτελεσματικά να προκαλέσουν νόσο επειδή δεν έχει κανένας από τους ξενιστές ανοσία επομένως σαφώς φοβόμαστε το ενδεχόμενο και κάνουμε ότι είναι δυνατό να μην προκύψουν».

Ο ΠΟΥ, έχοντας αποκλείσει τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους,  ακόμη  αναζητά τον ξενιστή του ιου SARS COV2 που πυροδότησε την παρούσα παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Ιόλη Χριστοπούλου Διευθύντρια Πολιτικής «Green Tank», Αναπ. Πρόεδρος Επιτροπής «Φύση»: «Η εξάπλωση των πανδημιών και των νέων πανδημιών που φθάνουν στον άνθρωπο είναι η καταστροφή της φύσης ..όσο πιο κοντά είμαστε με την άγρια ζωή τόσο πιο εύκολα φθάνουν αυτές οι ασθένειες στον άνθρωπο».

Η δημόσια υγεία εξαρτάται άμεσα από την υγεία της φύσης Αυτό είναι το δόγμα της ενιαίας υγείας και για τη διασφάλιση της οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να ακολουθούνται από  πολιτικές  αυστηρής προστασίας και διατήρησης  της φύσης και της βιοποικιλότητας

Γιάννης Οικονομόπουλος Καθηγητής Κτηνιατρικής Μικροβιολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: «Η άποψη της ενιαίας υγείας είναι ότι για να προστατεύσουμε την υγεία θα πρέπει  να την προσεγγίσουμε με ένα τρόπο ενιαίο και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον και για τα ζώα».

Δημήτρης Καραβέλλας Διευθυντής WWF Ελλάς: «το 75% των ασθενειών προέρχονται από ζώα. Άρα η πιθανότητα είναι μεγάλη να ξαναέχουμε τέτοια δεδομένα Να αντιληφθούμε ότι η δική μας υγεία εξαρτάται από την υγεία της φύσης Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  προστατεύσουμε τα φυσικά οικοσυστήματα»

Εξάλλου σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για την υγεία όσο και την παγκόσμια οικονομία καθώς το κόστος αντιμετώπισης πανδημιών είναι ανυπολόγιστο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

ert.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας