” Ένα βιβλίο, μια ιστορία” γράφει η Σοφία Παυλίδου
Σοφία Παυλίδου
Γοργόνα: Μια μορφή των βυθισμένων Αγιασμάτων. Μια ιστορία και ένας μύθος πραγματώνονται στις σελίδες του βιβλίου της Ελισάβετ Τάρη, όπου στο γαλάζιο της θάλασσας σπαρταρά η πνευματική αναζήτηση της Ελλάδας.
Η προσμονή μαζί με την ελπίδα συμπλέουν, για να φανερώσουν το πάθος και τον αγώνα μιας μορφής, της θαλασσοκόρης του βυθού, που δεν εγκαταλείπει, που περιμένει και ελπίζει. Που αναζητά αυτόν που έχει κυριεύσει για πάντα τις καρδιές μας, τον Μέγιστο των Ελλήνων, Αλέξανδρο.
Θαλασσοκόρη του βυθού, μην κλαις
Σύχασε, ημέρεψε κι άκου:
Ο Μεγαλέξανδρος είναι μύθος, είναι θρύλος.
Ο Μεγαλέξανδρος ζει. Τ’ ακούς;
Είναι μαζί στα κύτταρα των ματιών που βλέπουν μέσα μας. Τα ελληνικά πανιά είναι που οσφραίνονται την αναπνοή του. Τα βράχια που τα κύματα σμίλεψαν. Οι ιαχές των νικών του είναι. Τις ακούς;
Ο βασιλιάς Αλεύξανδρος ζει, γιατί είναι το φως του ελληνικού πολιτισμού και είναι η λάμψη του ελληνικού πνεύματος.
Στις σελίδες του βιβλίου αυτού βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας. Ακούς μια θαλάσσια βοή να σε παρασέρνει, να υψώνει κύματα ελπίδας ως τις καρδιές, μιας ύπαρξης που αλλάζει όλους τους δρόμους των ζέφυρων προς τα εκεί που τα αισθήματα φλέγονται.
Στην ελπίδα που ό,τι αγαπάμε, ό,τι στηρίζουμε και μας στηρίζει, δεν μπορεί να χαθεί εύκολα.
Και στις μέρες μας, μέρες κρίσης αξιών, ιδεών, ιδεολογικών, ιδανικών, ανθρωπίνων σχέσεων, δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ο αγώνας και η πίστη της γοργόνας μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας.
Να περιμένουμε και να ελπίζουμε.
Με αγώνα και πίστη. Καθημερινά!
Ένας μύθος. Ένα βιβλίο που οι σελίδες του ανατέλλουν ως εκεί που κυλάει το δάκρυ και το παίρνει ο αέρας στης θάλασσας τα βάθη.
Βέτα, Αργυρώ και Άντυ
σας ευχαριστούμε πολύ!
Σημείωση Φαρέτρας: Η Σοφία Παυλίδου είναι εκπαιδευτικός
===================================
Φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου με την εκπαιδευτικό Αργυρώ Ταυρίδου, κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Τάρη “Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο” από τις εκδόσεις Διάπλους, σε εικονογραφηση της Δέσποινας Περηφανοπούλου. Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί από τους φοιτητές του Τμήματος σε ειδική εκδήλωση με θέμα την Ελληνική Ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Τον επίλογο του βιβλίου διαβάζει η Άντυ Μοχάμεντ Ρασάντ Ελαραμπί. Οι γονείς της είναι Αιγύπτιοι. Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 7 Μαΐου του 1988. Είναι 22 ετών. Πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο σε κανονικό σχολείο, όχι σε σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης. Τώρα είναι φοιτήτρια του 4ου έτους στο Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.
Τη μετάφραση του βιβλίου έκανε ο Mohamed Abbas, ο οποίος έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία.
Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε η εκπαιδευτικός Ταυρίδου Αργυρώ, που εργάζεται στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο στο Κάιρο.
Κάνετε κλικ για να ανοίξει το video ΕΔΩ