Σάμος- Σεισμός: Η επόμενη ημέρα μιας δύσκολης νύχτας – Θρήνος για τα δύο παιδιά, τραυματίες και σοβαρές ζημιές
Τις πληγές της μετρά η Σάμος, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στο κεντρικό Αιγαίο, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο ανοιχτά του νησιού, σε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.
Η προσπάθεια των διασωστών της πυροσβεστικής να απεγκλωβίσουν τα παιδιά ήταν υπεράνθρωπη. Οι κάτοικοι στο μικρό στενό στη χώρα της Σάμου, κοντά στο λιμάνι παρακολουθούσαν και προσεύχονταν τα δύο παιδιά, να βγουν ζωντανά. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε ένας ακόμη δυνατός μετασεισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε. Παράλληλα, στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 του στρατού μετέβη εσπευσμένα στη Σάμο για να διακομίσει σε νοσοκομεία της Αθήνας δύο τραυματίες από το σεισμό. Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα και μια 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.
Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου, ενώ στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες.
Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στη Σάμο 70 συνοριοφύλακες. Προκειμένου να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής στο έργο τους. Μετά τις καταγγελίες για πλιάτσικο και κλοπές, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί που επλήγη από το σεισμό.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά του νησιού. Εγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εχουν σημειωθεί καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, όπως και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. Αναφορές για κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στη Σάμο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί κτήρια και υποδομές στη Σάμο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου Μιχάλης Μησό υπάρχουν ήδη αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ τα πρώτα λεπτά μετά από τον σεισμό παρατηρήθηκε έντονος κυματισμός κοντά στα παράλια.
Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Όλα ξεκίνησαν όταν εννέα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι ο σεισμός που με σφοδρότητα ταρακούνησε το ανατολικό Αιγαίο σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της Σάμου που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Παλιά κτήρια κατέρρευσαν στη χώρα της Σάμου και το Άνω Βαθύ, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις. Στο Καρλόβασι, κατέρρευσε τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου.
Ένα σύννεφο σκόνης τύλιξε το νησί, ενώ μπάζα κεραμίδια και χώματα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα.Οι στενοί δρόμοι στο Άνω Βαθύ αδιάβατοι, προσόψεις κτηρίων δεν άντεξαν και έπεσαν. Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει
H νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της Σάμου, ενώ οι αρχές τους απομακρύνουν από ετοιμόρροπα σπίτια.
Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαραδαλιά
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Σάμο για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η Πυροσβεστική παρακάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Με δύο μηνύματα μέσω του 112 η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας καλούσε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα αυτοπροτασίας και να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Από τη δόνηση τα νερά της θαλασσας πλημμύρησαν τους δρόμους της Σάμου. Το μίνι τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στο λιμάνι στη χώρα της Σάμου, αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν, τα νερά όρμησαν και μέσα στα καταστήματα. Καταρρεύσεις κτηρίων σημειώθηκαν και στη δυτική Σάμο. Τα 6,7 ρίχτερ ταρακούνησαν την Ικαρία, τη Χίο, την Πάτμο, την Κω, την Κάλυμνο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι ακόμη και την Κρήτη. Στη Χίο ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κοκκάλειο Μαιευτήριο και σε παλιά κτήρια, ενώ στην Ικαρία κατολισθήσεις βράχων δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 5 Ρίχτερ.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός, καθώς ο χορός της μετασεισμικής ακολουθίας μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε στην ΕΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μάλιστα σημειώθηκε μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί» και πως είναι πρόωρο να πεί κανείς ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο 6,8, ή 6,9 ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία».
Αυτήν την εκτίμηση έκανε από πλευράς του, λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό στην Σάμο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιεί για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει.