Κοινωνία Πολιτική

Η Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ

Τιμάμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που στις 30 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη μας.

Την ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ΝΑΖΙ – ΦΑΣΙΣΤΕΣ και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους.

Όλους αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Τόσο στην περίοδο της κατοχής όσο και κατά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Ναζί καταχτητές, αναδείχτηκε πως η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό στην πλειοψηφία τους, είτε συνεργάστηκαν άμεσα με τους κατακτητές, είτε στην πορεία ενσωμάτωσαν στον κρατικό μηχανισμό τους συνεργάτες των ΝΑΖΙ.

Πως ο λαός μας με μπροστάρηδες του κομμουνιστές μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, έχτισε τη δική του λαϊκή ενότητα, κόντρα στην ενότητα της υποταγής ή της παραίτησης που επέλεξε η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Με αυτή τη γραμμή έγραψε την τεράστια εποποιία του, στα βουνά και τις πόλεις, απελευθέρωσε ολόκληρες περιοχές, έλυσε το ζήτημα της πείνας, οργάνωσε τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη στην ελεύθερη Ελλάδα, έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

Αυτή την αλήθεια προσπαθούν να θάψουν όσοι μας καλούν στο όνομα της εθνική ενότητας, να στηρίξουμε σήμερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, το δρόμο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των αντιλαϊκών πολιτικών της  ΕΕ.

Μιλάνε για εθνική ενότητα κάτω από τις σημαίες μιας πολιτικής που ευθύνεται για το γκριζάρισμα του Αιγαίου, μιας πολιτικής είτε με ΝΔ σήμερα είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα, έδινε το πράσινο φως στην αλλαγή συνόρων, στα Βαλκάνια τη Μέση Ανατολή, ανοίγοντας το δρόμο ακόμη και της αμφισβήτησης των συνόρων της χώρας μας, αφού αυτό ορίζουν τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών αλλά και τμημάτων του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Η εποποιία του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, στην πορεία του ΔΣΕ, η απελευθέρωση από τις ΕΛΑΣιτικες δυνάμεις μας διδάσκουν πως όταν ο λαός μας έχει σαν βάση της δικής του ενότητας το δίκιο, όταν καταλαβαίνει πως η δική του πατρίδα που ποτίζει με τον ιδρώτα και το αίμα του διαφέρει από την πατρίδα που για κάποιους την μετράνε με τα κέρδη τους, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της ίδιας του της ζωής, της ίδιας της ιστορίας.

Πως τόσο κατά τον ιταλοελληνικό πόλεμο, όσο και την περίοδο της αντίστασης, ο τρομερά αρνητικός συσχετισμός του 1940, ανατράπηκε κάτω από τη λαϊκή πάλη και θέληση με πρωτοπόρους τους Κομμουνιστές, πως αυτό που φαίνονταν αδύνατο έγινε δυνατό.

Αυτά προσπαθεί να σβήσει η αντιδραστική γραφίδα των αστικών επιτελείων, να υποβαθμίσει να διαστρεβλώσει τη δράση του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, πολύ περισσότερο του ΚΚΕ, γιατί ακριβώς έτσι θα σπέρνει σταθερά τη μοιρολατρία στο λαό μας. Γιατί ξέρουν πως το ΚΚΕ και τότε και τώρα βλέπει σαν δημιουργό όχι μόνο του πλούτου, αλλά και της ίδιας της ιστορίας την εργατική τάξη , τον εργαζόμενο λαό.

Ακόμη και στη σύγχρονη ιστορία του λαού της χώρας μας των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη αποδείχτηκε πως όταν αυτοί δε δέχτηκαν στο όνομα της εθνικής ενότητας να στηρίξουν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχε η ελληνική κυβέρνηση, έχτισαν μια πρωτόγνωρη ενότητα από τα κάτω που κόντρα στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεχώρισε το λαό μας για τη διεθνιστική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, κάποια επέλεξε να ταυτιστεί με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Σήμερα στην πανδημία, στη νέα οικονομική κρίση, στην πολιτική των επεμβάσεων και των γκρίζων ζωνών μας ζητούν να σηκώσουμε τη σημαία της υποταγής στο όνομα της εθνικής ενότητας. Ζητάνε από τους εργαζόμενους να στοιβάζονται  στους χώρους δουλειάς, στα λεωφορεία, να στοιβάζουν τα παιδιά τους σε τάξεις κλουβιά, για να θωρακίσουν τα κέρδη. Μας ζητάνε νέες θυσίες για την κρίση που έρχεται χτυπώντας το 8ωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση μέσα από τα συνδικάτα, ετοιμάζουν κατασχέσεις,  ενώ από την άλλη δίνουν πακτωλούς και χαρίζουν χρέη στα μονοπώλια.

Η οργάνωση και η πάλη του λαού μας, η συστράτευση με το ΚΚΕ μπορούν να δώσουν ώθηση στην πάλη για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας που είναι αναγκαίες όσο ποτέ για να μπορέσει  ο εργαζόμενος λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, για να οικοδομήσει μια ζωή χωρίς την απειλή της φτώχειας των πολέμων, της πανδημίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων