Κορωνοϊός

Είναι Covid-19, γρίπη ή κρυολόγημα; – Δείτε πώς θα τα ξεχωρίσετε

Μια συνέπεια της πανδημίας που γέννησε ο νέος κορωνοϊός είναι η παραμικρή ανησυχία σε περιπτώσεις που νιώσουμε κάποια ενόχληση στο λαιμό, έχουμε βήχα ή καταρροή, μήπως είμαστε εμείς το επόμενο κρούσμα.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τα διάφορα συμπτώματα από κάποια πάθηση του αναπνευστικού μας συστήματος;

Ο Δρ. Ashish Jha, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και νυν πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown δίνει μια απάντηση στην παραπάνω εύλογη απορία.

COVID-19
Η νόσος που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, έχει όμως σημαντικά σοβαρότερες επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη νοσηλεία, τις διαρκείς επιπλοκές έως και τον θάνατο.
Χαρακτηριστικά: Αγευσία και ανοσμία (όχι εξαιτίας ρινικής συμφόρησης), πυρετός, βήχας, δύσπνοια και μυϊκοί πόνοι.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση και απώλεια όρεξης.
Σημείωση: Οι ασυμπτωματικοί φορείς εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί.

Γρίπη
Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της γρίπης Α, Β ή Γ.
Χαρακτηριστικά: Πυρετός, μυϊκοί πόνοι και βήχας.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση, απώλεια όρεξης.
Διαφορά από την COVID-19: Η γρίπη συνήθως δεν προκαλεί δύσπνοια.

Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα) είναι λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού που μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς (συμπεριλαμβανομένων των κορονωϊών ή των ρινοϊών). Είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί σε μια εβδομάδα.
Χαρακτηριστικά: Συμφόρηση, καταρροή, βήχας και πονόλαιμος.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: χαμηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κόπωση.
Διαφορές από την COVID-19: Το κρυολόγημα δεν προκαλεί δύσπνοια, πόνους στο σώμα, ρίγη ή απώλεια όρεξης και συνήθως δεν προκαλεί υψηλό πυρετό.

Εποχικές αλλεργίες
Η εποχική αλλεργία δεν προκαλείται από ιό αλλά προκύπτει από την  υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αλλεργιογόνο ουσία  όπως η γύρη των φυτών. Οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχιακές, διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το αλλεργιογόνο στον αέρα.
Συμπτώματα: ρινική καταρροή, κνησμός στα μάτια, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Ανοσμία από ρινική συμφόρηση.
Διαφορές από την COVID-19: Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

Άσθμα
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους αεραγωγούς οι οποίοι στενεύουν εμποδίζοντας την αναπνοή. Όπως εξηγεί ο Δρ Jha, το άσθμα μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά είναι μια ξεχωριστή κατάσταση.
Βασικά χαρακτηριστικά: Συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και επίμονος βήχας.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Μια σοβαρή κρίση άσθματος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, αύξηση των παλμών, εφίδρωση και μελάνιασμα στα χείλη και τα νύχια.
Διαφορές από την COVID-19: Το άσθμα δεν προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, συμφόρηση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ρινική καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Δρ. Jha, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, ιδίως αν τα συμπτώματα προσιδιάζουν σε εκείνα της γρίπης ή της COVID-19.

Πηγή: ygeiamou.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας