Γενικά

Δήλωση Δημάρχου Νάουσας για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

«Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ιδιαίτερη ευαισθησία αφενός σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των δημοτών μας και αφετέρου στην τήρηση και εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει όλους μας, αφού σήμερα εκτιμάται ότι διαβιούν στη  χώρα μας περίπου 3,8 εκατ. εγκαταλελειμμένοι ζώα, εκ των οποίων περίπου 1,8 εκατ. σκύλοι και 2 εκατ. εγκαταλελειμμένες γάτες έπειτα και από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα οι εγκαταλελειμμένοι σκύλοι εκτιμάται από ανεξάρτητες έρευνες ότι προέρχονται από ανεξέλεγκτες γεννήσεις δεσποζόμενων ζώων σε ποσοστό 70%. Υπολογίζεται, συγχρόνως, ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται περίπου 870.000 εγκαταλελειμμένα ζώα. Τα εγκαταλελειμμένα αυτά ζώα τα βλέπουμε δυστυχώς σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αποτελούν πράγματι την απόλυτη ντροπή για τον πολιτισμό και την συμπεριφορά μας.

Οι κινήσεις που έχει κάνει η δημοτική μας αρχή είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

  • Συγκρότηση της από τον νόμο προβλεπόμενης 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος των αδέσποτων ζώων. Πρόκειται για την επιτροπή στην οποία ορίστηκε υπεύθυνος προγράμματος διαχείρισης κτηνίατρος του Δήμου μας και αποφασίζει για την διαχείριση του όλου ζητήματος.

  • Σύναψη σύμβασης με κτηνίατρο. Υπενθυμίζω ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν από την μη ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του Δήμου δεν υπογράφονταν συμβάσεις. Η νέα σύμβαση  που ξεκίνησε από το Μάιο έλυσε προβλήματα και μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται στειρώσεις εγκαταλελειμμένων ζώων για τον έλεγχο του πληθυσμού τους. Προς γνώση όλων, η στείρωση δεν είναι μία απλή διαδικασία αλλά αντιμετωπίζεται ως ένα μικρό «χειρουργείο» όπου το κάθε αδέσποτο επιβλέπεται από τον κτηνίατρο του Δήμου για τυχόν προβλήματα και επιπλοκές.

  • Κατά την διάρκεια της πανδημίας τοποθετήσαμε ταΐστρες στο σύνολο του Δήμου όπου υπήρχαν εγκαταλελειμμένα ζώα, με σκοπό την εξασφάλιση της τροφής. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κόστος των τροφών και των απαραίτητων φαρμάκων ήταν ιδιαίτερα υψηλό αλλά συγχρόνως αναγκαίο για την «ηρεμία» τόσο των πολιτών όσο και για την εξασφάλιση των κανόνων ευζωίας σύμφωνα πάντα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας των εγκαταλελειμμένων ζώων από τον κάθε Δήμο.

  • Σε συνεργασία με εθελοντές και φιλόζωους του Δήμου μας δημιουργήσαμε ειδική εφαρμογή υιοθεσίας εγκαταλελειμμένων ζώων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 40 υιοθεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες υιοθεσίες έχουν πραγματοποιηθεί χάρη στην εργασία των φιλόζωων του Δήμου μας και την συνεργασία τους με φιλοζωικούς φορείς εκτός του Δήμου μας.

  • Συνάψαμε σύμβαση με περισυλλέκτη εγκαταλελειμμένων ζώων και περισυλλέγουμε τα πιο επιθετικά εξ αυτών. Ιδιαίτερα δε οι τελευταίες επιθέσεις σε συμπολίτες μας από δύο αγέλες εγκαταλελειμμένων ζώων μας επέβαλε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης αναγκαίο να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αγαπητοί συμπολίτες,

είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο Δήμος μας δεν διαθέτει ένα σύγχρονο κυνοκομείο σε αντίθεση με άλλους Δήμους και στη ουσία χάνει ένα τεράστιο «όπλο» που θα μπορούσε να διαθέτει στην φαρέτρα του για την διαχείριση του όλου ζητήματος.

Από τον Δεκέμβριο έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες και τις έχουμε υποβάλει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου για την υπογραφή και την τελική χρηματοδότηση του έργου. Αναμένουμε την τελική χρηματοδότηση από το Υπουργείο για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή ενός σύγχρονου καταφύγιου εγκαταλελειμμένων ζώων και στον Δήμο μας. Αν και δεν είναι άξιο αναφοράς, η όλη προσπάθεια δημιουργίας του καταφύγιου αδέσποτων ζώων οδήγησε σε σειρά προσφυγών από την αντιπολίτευση. Μία προσπάθεια ακύρωσης του έργου για λόγους ξεκάθαρα τυπικούς και τεχνικούς. Ευτυχώς οι επιτροπές της Περιφέρειας και τις δύο προσφυγές τις απέρριψαν ως απαράδεκτες.

Επιπλέον, ο Δήμος μας προμηθεύτηκε πρόσφατα ειδικά σκάνερ ταυτοποίησης των αδέσποτων ζώων. Είναι λογικό το συμπέρασμα του ότι δεν πρόκειται ποτέ ως χώρα να ελέγξουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, αν δεν ελέγξουμε τις γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων.

Ζητώ και δημοσίως την συνεργασία της Αστυνομίας και την απόλυτη εφαρμογή των νόμων. Θα πρέπει να ελεγχθούν τα δεσποζόμενα ζώα του Δήμου μας και να υποχρεωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες να τοποθετήσουν τα ειδικά τσιπ ταυτοποίησης. Μόνο αν πετύχουμε την από-ανωνυμοποίηση όλων των ζώων θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.

Τέλος, κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να προχωρήσουν σε στειρώσεις αυτών σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας. Είναι το πλέον απαραίτητο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να συναντάμε κουτιά με κουτάβια δίπλα στα σκουπίδια και στις στοές και πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτές οι κινήσεις μας εκθέτουν όλους σαν κοινωνία.

Ας σταματήσουμε επιτέλους όλοι μας να είμαστε μέρος του προβλήματος και ας γίνουμε μέρος της λύσης.

Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι παιχνίδι που μπορεί να το βαρεθούμε αλλά έχουν δικαιώματα όπως όλα τα όντα σε αυτόν τον πλανήτη. Οι εκφράσεις μίσους προς αυτά αποδεικνύουν ότι μερικοί εξ υμών απέχουν πολύ από το να μάθουν να σέβονται την ζωή και το περιβάλλον σε αυτόν τον πλανήτη.»

Νάουσα 08.10.2020

Νικόλας Καρανικόλας

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων